Yurtdışında Evlilik İçin Gereken Belgeler

Hayatınızın büyük bir kısmında ister iş için isterse de kendi isteğinizden kaynaklı geziyor olabilirsiniz. Bu denli çok zamanınızın geçmesiyle yurtdışında evlilik fikri şaşırtıcı olmaz. Bu makalede sizlere yurtdışında evlenebilmeniz için gereken belgeleri anlatıyoruz.
Yurtdışında evlenmek düşündüğünüz kadar zor değil. Veyahut sadece ünlülerin gerçekleştirdiği bir olay da değil. Bütün Türk vatandaşları yurtdışında evlilik işlemi için başvuruda bulunabilir.

Türk vatandaşlarının yurt dışındaki nikah işlemleri Türk konsolosluklarında yapılabildiği gibi tercih edilen ülkenin kurallarına bağlı olarak resmi nikah dairelerinde de gerçekleştirilebiliyor. Unutulmaması gereken şey ise yurtdışında evlenebilmek için istenen bazı belgeleri yanınızda yurtdışına götürmeniz gerektiğidir.

Evlenme Ehliyet Belgesi

Kişinin evliliğe uygun olduğunu gösteren belgedir. Bekarlık belgesi olarak da anılabilir. Bu belgeyi nüfus müdürlüğünüzden temin edebilirsiniz. Belgenin apostilli olmasını gerektiğini de unutmayınız. Apostil işlemini nüfus müdürlüklerinden veyahut kaymakamlıklardan ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

Uluslararası Doğum Kayıt Örneği ve Nüfus Kayıt Örneği

Nüfus kayıt örneği çoğu resmi başvuruda istenen bir belge olarak karşımıza çıksa da doğum kayıt örneği çok sık karşımıza çıkmayan bir belgedir. İstenilen her iki belgeyi de nüfus müdürlüklerinden ücretsiz bir şekilde temin edebilirsiniz. Nüfus müdürlüklerinden aldığınız doğum belgenizin ve nüfus kayıt örneğinizin apostilli olması ve kesinlikle gideceğiniz ülkenin diline çevrilmesi gerekiyor.
İkametgâh
Mahalle muhtarınızdan belli bir ücret karşılığında alabilirsiniz. Lakin ikametgahınızda noter tasdikinin de olması gerekiyor.
Nüfus Cüzdanı ve Pasaport
Nüfus cüzdanı ve pasaportunuzu da yanınızda getirmeniz konsolosluk tarafından istenecektir. Çünkü başvuru sırasında nüfus cüzdanı ve pasaportlarınızın fotokopisi istenilebilmektedir. Elbette yurt dışına çıkmak ve nikah işleminin gerçekleşebilmesi için süresi geçerli çipli pasaportunuz yanınızda bulunmalı. Gideceğiniz ülkenin koşullarına bağlı olarak kalacağınız süreyi kapsayan vizenizin de bulunması gerektiğini unutmayınız.
4 Adet Fotoğraf
Son altı ay içerisinde çekilmiş, renkli 4 adet fotoğraf da nikah işlemi için gereklidir. Fotoğraflarda dikkat edilmesi gereken husus; evlenecek çiftlerin yüzlerinin açık olması gerektiğidir.

Yurtdışında Evlilik İçin Gereken Belgeler

Yurtdışında Evlilik İçin Gereken Belgeler

Evlilik Beyan Formu

Konsoloslukta imzalamanız gereken evlilik beyan formu, evlilikle ilgili temel bilgilerin sorulduğu bir bilgi formudur. Nikah tarihinizden birkaç gün önce formu doldurmanız oldukça işinize yarayacaktır.

Şahitlerin Nüfus Cüzdanları

Nikahınızın gerçekleşebilmesi için konsoloslukta 2 adet şahidinizin olması gerekmektedir. Lakin bu iki şahidin de yine Türk pasaportuna sahip olması gereklidir. Şahitlerin adres bilgileri ve kimlerin şahit olacağı da başvuru esnasında belirtilmelidir.

Sağlık Raporu

Türkiye’de de olduğu gibi, yurt dışında evlenebilmek için de Türkiye’deki doktorunuzdan sağlık raporu almanız gerekmektedir.

Kadının Kızlık Soyadını Kullanabilmesi İçin Dilekçe

Kızlık soyadını da kullanmak isteyen kadının bu isteğini dilekçe ile belirtmesi gerekmektedir. Dilekçe evlilik beyan formu ile beraber konsoloslukta hazırlanabilmektedir.

İddet Süresinin Kalktığına Dair Karar ve Önceki Evliliğin İptal Kararı

Eğer çiftlerden biri daha önce evlenip boşandıysa, evliliğin iptal kararı belgesi, iddet süresinin kalktığına dair karar belgesi getirilmelidir. Eğer önceki evlilik ölüm nedeniyle son bulduysa ölen eşin ölüm belgesi örneği de beraberinde getirilmelidir.

Evlilik Cüzdanı Bedeli Ne Kadardır?

Evlilik cüzdanının bedeli ülkelere göre değişebilmektedir. Genellikle konsolosluklar evlilik cüzdanı bedeli olarak 15-25 Euro talep etmektedir.

Evlenilecek Ülkede Yapılması Gerekenler Nelerdir?
  • Konsolosluk randevusu: Evlenmek istediğiniz ülkeye seyahatinizi gerçekleştirmeden önce, gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan nikah için randevu almanız gereklidir.
  • Harç bedelinin ve belgelerin teslimi: Nikah tarihinizden 1 ya da 3 gün öncesinden konsolosluğa giderek, evraklarınızı eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz, evlilik beyan formunu tamamını doldurmanız ve harç bedelini tamamıyla yatırmanız gerekmektedir.

Mutlaka gereken evrakların hepsinin orijinallerini de yanınızda getirmelisiniz.