Mağazadan Alınan Ürün İade Edilebilir Mi?
İnternetin gelişmesi ile birlikte neredeyse tüm satıcıların internet satış kanalları bulunmaktadır. Özellikle internet üzerinden yapılan satışlarda online olarak onay verilen “Mesafeli Satış Sözleşmesi” müşteriye, satın aldığı ürünü koşulsuz şartsız 14 gün içinde iade etme hakkı tanımaktadır.Ancak mağazadan satın alınan ürünlerde bu durum geçerli değildir?Peki mağazadan alınan ürünler hangi durumlarda iade edilebilir? Tüketicinin buradaki hakları nelerdir? Bir çok kaynakta maalesef bu bilgiler yer almıyor. Satıcı firmalar ise bu boşluktan yararlanarak tüketicileri mağdur etmeye devam etmektedir.
Mağazadan Alınan Ürün İade Edilebilir Mi?
Tüketici eğer bir mağazadan herhangi bir ürünü görerek, dokunarak, kalitesine ve tasarımına onay vererek kendi isteği ile satın almış, ödemesini mağazada yapmış ve ürünü mağazada elden teslim almış ise daha sonradan bu ürünün hiç bir şekilde iadesi mümkün değildir.Bir çok firma iyi niyet göstergesi olarak müşteri memnuniyeti sağlamak amacı ile satmış olduğu üründe herhangi bir bozulma yada değişiklik olmamışsa ürünlerini geri alıyor. Ancak bu tamamen firmanın inisiyatifinde olan bir şey olup tüketici hakları sözleşmesinde buna yer yoktur.
Eğer mağazadan kendi aldığınız ürün, kullanım sırasında ürün kalitesinden kaynaklı sebeplerle kullanılamaz hale gelmişse yada orjinalliği bozulmuş ise bu durumda ayıplı ürün kategorisinde ürünü iade edebilirsiniz. Ancak üründe herhangi bir sıkıntı yoksa, herhangi bir ayıplı durum söz konusu değilse, kullanıcı hatasından kaynaklı bir bozulma var ise yada keyfi nedenlerle ürünü geri iade edemezsiniz.
Ürün Mağazada Beğenilip Evde Teslim Alınırsa İade Edilebilir Mi?
Eğer siz bir ürünü, örneğin koltuk, yemek takımı, mobilya..vs bir mağazada gördünüz, beğendiniz ve aynısından sipariş verip eve teslim edilmesini istediyseniz durum değişecektir.Sizin mağazada gördüğünüz ürün teşhir ürünüydü ve siz de o ürünü beğendiniz, aynısından istediniz. Ancak eve gelen ürünün kalitesinde, renginde, tasarımında herhangi bir fark hissederseniz ve ürünü almaktan vazgeçerseniz bu durumda ürünü iade etme hakkınız vardır.Bazı firmalar yukarıda bahsettiğimiz ilk durumu örnek göstererek tüketicilerin, mağazada görülüp beğenilerek satın alınan ürünleri iade edemeyeceğini belirterek sizi geri çevirmekte ve mağduriyete sebep olmaktadır.Böyle bir durumla karşılaşırsanız ve firma sattığı ürünü geri almak istemezse bulunduğunuz ilçe kaymakamlığı içerisindeki Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Eğer size uzak ise intenret üzerinden de Tüketici Mahkemelerine başvuru yapabilirsiniz.Tüketici Mahkemelerine nasıl başvuru yapabileceğiniz ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linten bulabilirsiniz.
Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur
Mağazadan satılan ürünlerin iade koşulları ve nasıl iade edilebileceği ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.