Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur
Tüketici mahkemesi, satışı yapılan ürünün kusurlu çıkması durumunda iki firmanın anlaşamaması sonucu, durumu çözecek heyetin toplanarak kararın belirleneceği mahkeme adıdır.
Tüketici haklarına istinaden değişim ve iade sürecine gitme hakkı vardır. Fakat firma yarattığı kötü algı ve yaptığı kusurlu hizmet sonucu durumu kabul etmeyerek müşteriyi mağdur etmesiyle tüm sorunlar başlar. Taraflar arasında çözülemeyeceği anlaşılan konular ise tüketici tarafından mahkemeye gerekli deliller sunularak başvuru yapılır. Alınacak karar, olayın hissiyatına bağlı olarak sonuçlanmaktadır.
Kimi müşteri oluşan duruma karşı duruşunu sergileyerek hakkını savunsa da bazı müşteriler bu olaya göz yumarak farklı insanların mağduriyetine yol açabilir. Hakkınızı savunmadığınız süreçte, firma kendisini bu tür şikayetlerde sürekli haklı olarak görmeye devam edecektir. Hakkını savunan müşteriye ise çile kaynağı olacaktır. Bundan ötürü hakkınızı savunmaktan vazgeçmeyin. Siz o ürünü alırken hediye olarak gönderilmedi. Ücret ödediniz ve isteklerinizi karşılamadı. Bundan ötürü hakkınızı savunmak için neyi bekliyorsunuz?

Tüketici mahkemesine başvuru yapabileceğiniz durumlar nelerdir?

Aldığınız ürün karşılığı verilen hizmetin sorunlu çıkması nedeniyle başvuru yaparsınız. Firmanın mağduriyet karşılama niyeti yoksa bu konuyu tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyeti belirlemektedir. Aldığınız tüm ürünler için aynı yere başvuru yapamazsınız. Şöyle bahsedecek olursak aldığınız ürünün fiyatına göre şikayet açabileceğiniz farklı heyet bölgeleri bulunmaktadır.
Hizmet bedeli 2.400 TL ve altında ürünler için İlçe tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekir. 2.400 TL ve 3.600 TL aralığında olan ürünler için ise İl tüketici hakem heyetine gitmelisiniz. 3.600 TL ve üstünde fiyat bedeli olan ürünler için ise direk tüketici mahkemelerine başvuru yapabileceksiniz.
Tüketici hakem heyetlerini bulacağınız yerler ise illerde, sanayi ve ticaret müdürlüğü, ilçelerde kaymakamlıklarda ve tüketici mahkemelerini her şehrin adliye binalarına giderek ulaşım sağlayabilirsiniz. Başvurunuzu yapmaya giderken eksiksiz belge iletmeniz davanızın hızlı sonuçlanmasına yardımcı olur. Bundan ötürü eksiksiz ve doğru belgeleri götürerek başvuru işlemine başlamadan önce tamamen hazırlıklı olduğunuzdan emin olmalısınız. Süreç uzadıkça daha çok rahatsız olabilirsiniz.

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur?

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur?

Tüketici mahkemesi başvuru için hangi evrakları istiyor?

Aldığınız ürüne ait fatura ya da gönderildiği kutu götürülmelidir. Ayrıyeten üründe bulunan hasarı belgeleyecek görsel ve garanti belgesi gerekmektedir. Bunların istenme sebebi ise yapılacak başvuruda şikayetçi olduğunuz tarafa karşı sunulacak delillerdir. Başlıca önemli olan evrak ise ürünün faturasıdır. Şayet faturalı gelmesi gereken ürün, faturasız olarak size teslim edilirse bu konu hakkında ayrıca şikayetçi olma şansınız olacaktır.
Ürünü aldığınız firma ile çözüm odaklı yaptığınız görüşmenin kayıtları gerekmektedir. Şayet çözüm sonucuna varmak için attığınız adımlarda size karşı mağduriyeti devam ettirirse bu kanıtlar sayesinde davayı kazanmanız daha kolay olacaktır. En önemli olan belgelerden biri, sunulacak çözüm odaklı yazışmalarınızdır. Bundan ötürü görüşmelerinizi yazılı şekilde yapmanız avantajınıza olacaktır. Telefon ile ses kaydetme işlemleri gerekçesi ne olursa olsun yasak ve hukuk dışı işlemdir. Gerektiği vakit hakim aracılığı ile telefon görüşmelerindeki ses kayıtları eline ulaşabilir. Bunun yükünü sizin almanız gerekmez.
Tüm evraklar ve istenen kanıtlar toplanması ardından izleyeceğiniz iki yol ile başvurunuzu gerekli hukuk birimlerine yapabilirsiniz. Ancak kanıtlarınızın olduğu ve istenildiği zaman açıklanacağını başvuru sırasında belirtmeniz gerekir. Zira bu size avantajlı süreç tanıyacaktır. Birinci yol, oluşturduğunuz şikayet dilekçesi ardından tüketici mahkemesi ya da tüketici hakem heyetine direk elden ulaştırabilirsiniz. İkinci yol, bazı bölgelerde tüketici mahkemesi bulunmamasından ötürü yakınınızda bulunan Asliye Hukuk Mahkemelerine elden ya da posta aracılığı ile dilekçenizi gönderebilirsiniz.

İnternet Üzerinden Tüketici Mahkemelerine Nasıl Başvurulur?

Eğer mahkemeler size uzak ise başvurunuzu internet üzerinden de yapabilirsiniz.
https://tuketicisikayeti.gtb.gov.tr/home/Dashboard
Yukarıdaki internet adresine girerek e-devlet şifrenizle üye girişi yaptıktan sonra “Tüketici Başvuruları” başlığını seçmelisiniz.
Bu menü altında “Yeni Başvuru”, “Yarım Kalan Başvurular” ve “Yeni Başvuru” alt başlıkları bulunur.
İlk defa başvuru için “Yeni Başvuru” seçeneğini tıkladıktan sonra size ait bilgiler otomatik olarak doldurulmuş bir form karşınıza çıkacak. Formun diğer kısmında ilgili firma bilgileri ve şikayete konu olan durumun yazılacağı bir alan gelecek. En alt kısımda ise resim ekleme seçeneği var. Buradan ilgili resimleri ekleyerek başvurunuzu tamamlayabilir, yada daha sonradan düzeltme yapacaksanız “kaydet” seçeneği ile başvuruyu bekletebilirsiniz.
Daha sonradan başvurunuzu tamamlamak ve göndermek için “Yarım Kalan Başvurular” seçeneğini seçerek bu şikayetinizi tekrar gözden geçirebilir, değiştirebilir ve gönderebilirsiniz.
Başvurunuz tamamlandıktan sonra son durumu daha sonradan kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Ana ekrandaki “Yapılan Başvurular” seçeneğini seçerseniz, daha önceden gönderdiğiniz bir şikayet için ne durumda olunduğunu ve sonuçlanmış ise sonucu ile ilgili güncel bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Gerek internet üzerinden gerekse elden yapılan başvuruların neticelenmesi ortalama 4-6 ay sürmektedir. Bu süreçte sabırlı olunmalı ve sonuç alınıncaya kadar beklenmelidir.

Tüketici hakem heyeti dilekçe örneği nasıldır?

Tüketici mahkemesine sunulacak dilekçe önemlidir. Çünkü yapılan şikayetin tüm detayları burada belirtilecektir. Firmadan niye şikayetçi oldunuz, satıcının size sergilediği duruş, aldığınız üründe ne gibi sorunlar olduğundan bahsedeceğiniz yani bütün konuları ele alacağınız resmi belgedir.
Resmi belgenin hazırlanmasında belirlenen bir şablon vardır. Hukuken işleme alınabilmesi için örnek dilekçe ile birebir doldurulmuş evrak tarafınızdan yada posta yoluyla teslim edilmelidir. Başvuru belgesini dilerseniz elden tüketici mahkemesi veya tüketici hakem heyetine siz vererek danışmana kısaca sorundan bahsedebilirsiniz. Bahsedeceğiniz detayların içeriğini yaşadığınız şekilde bildirmelisiniz. Bundan dolayı kesinlikle mahkemeyi yanıltacak iddia ve kanıtlar sunmayın aksi halde mahkeme sizin tarafınıza dönebilir. Dilekçe örneğine görselden bakabilirsiniz.

“Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur”

Tüketici hakem heyeti sorumluluk alanları ve takip edilmesi gereken işlemler ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.