Katar’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Katar, Arap coğrafyasının en büyük ülkelerinden biri olarak dünyanın en zengin ülkesidir. Ülkede yerel halk genellikle işletme sahibi ve zengin kesimde yer alırken, dışarıdan gelen vatandaşlar ise çalışan kesimi oluşturmaktadır. Hatta Katar’da yaşam için ülkenin yüksek standartlarından dolayı neredeyse %75’lik kısmını yabancı vatandaşlar oluşturmaktadır. Bu yabancı kesim halk içerisinde de çok yüksek oranda Türk vatandaşları yer almaktadır.
Katar’da bu kadar yabancı nüfus bulunmasının temel sebeplerinden birisi çok büyük zengin şirketleri yer alması ve Katar’ın doğalgaz sayesinde büyük bir zenginliğe sahip olmasıdır. Bu tür girişimci ve yüksek sermayeler gösteren bir ülke olduğu için de insanlar çok yüksek maaşla çalışmak için Katar’da yaşam avantajlarını tercih etmektedir. Türkiye’den Katar’a giden birçok vatandaşımız ise beyaz yakalı yani mühendis olarak ülkede çalışmakta ve yüksek maaşlar almaktadır.

Katar Halkının Türklere Yaklaşımı Nasıldır?

Türkiye’den işçi sınıfı olarak Katar’a giden düşük miktarda bir kesim yer alsa da genellikle okumuş ve mühendislik vasfına sahip kişiler Katar’da çalışmayı seçmektedir. Ülkemizden giden vatandaşlar genellikle eğitimli ve kültürlü kişiler olduğu için Katar’da yaşam kültürlerine uyum sağlayabilmektedir.
Katar’da halkın çok büyük bir bölümü İslamiyet kültürü ve geleneklerine bağlı olduğu için Türkiye’den giden Müslüman vatandaşlar da bu konuda rahatlıkla uyum sağlayabilmektedir. Ülkede yaşam standartları ve kuralları Suudi Arabistan gibi çok katı olmadığı için daha ılımlı bir yaklaşım görülmektedir. Ancak yine de bazı kurallara dikkat ederek yaşamanız mantıklı olacaktır.
Katar’da yerel halkta özellikle kadınlar çarşaf giymeyi tercih ettikleri için çok yoğun olan bölgelerde fotoğraf çekmekten uzak durmalısınız. Özellikle erkekler için dini inançlardan dolayı kadınlarla arada bir mesafe bulunması gereklidir. Kadın vatandaşlar için de askılı bluz ya da mini etek gibi kıyafetler giyilmemesi beklenmektedir.
İslamiyet’in getirdiği bu kurallar ile birlikte Katar’da namaz saatlerinde genellikle dükkanlar kapalı olurken, Cuma günlerinde Cuma namazı vakitlerinde neredeyse lokantalar dahi kapalı olduğu için herhangi açık bir yerde yemek yerken sizi oturduğunuz masadan dahi kaldırabilirler.

Katar’da Yeme İçme Kültürü

Katar’da balıkçılık çok eski zamanlardan beri yerleşik bir kültürdür. Ayrıca Türkler için Katar yemek sıkıntısı yaşanacak bir ülke değildir. Türkiye’deki gibi et yemekleri, tavuk yemekleri ve baharatlı yemekler kebap gibi tarifler genellikle her yerde bulunabilmektedir. Ayrıca ülkede tüm dünya genelinde yer alan fast food restoranları da yer alırken, fiyatlar da gayet makuldür.
Amerika’da yer alan zincir restoranların birçoğu başkenti Doha şubelerine sahiptir. Cuma namazı saatleri dışında tüm kafeterya, restoran ve lokantalarda yemek yiyebilirsiniz. Alışveriş merkezi kültürü düşük olduğu için genellikle benzin istasyonlarındaki büyük marketlerde gıda alışverişleri de gerçekleştirebilirsiniz.
Katar’da içki içebileceğiniz 4 ve 5 yıldızlı oteller, kulüpler ve eviniz belirli mekanlar olarak seçilebilir. Aksi takdirde içki içebileceğiniz yer bulunmaması ile birlikte aracınızda içki taşımak istediğinizde de sadece QDC olarak adlandırılan işletmeler ile eviniz arasında bu işlem mümkündür. Hatta Katar’da yaşam kuralları gereği alkol satın almak istediğinizde, maaşınıza göre sadece %10 kısmı ile içki satın alabilirsiniz.

Katar'da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Katar’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Katar’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Türkler için düşünüldüğünde Katar’da yaşam genellikle zorluk oluşturmamaktadır. Geçim kültürü yüksek ve ekonomik imkanlar rahat olmasına rağmen sosyal hayat noktasında ise Katar kısıtlı bir ülke olarak görülebilir. Turizm alanında başarılı olmaya çalışan ülkede özellikle 2022 Dünya Kupası organizasyonu bu amaca büyük bir katkı sağlayacak gibi görünüyor.
Ülkede milletlerin birleşimi var gibi bir durum ile karşılaşabilirsiniz. Hintler ve Filipinliler gibi az gelişmiş ülkelerden Katar’da iş bulmak için gelen birçok insan ile tanışarak dostluklar kurabilirsiniz. Başkent Doha çok sakin bir şehir oluşturmakla birlikte kültürel olarak da telaş yaşanmayan ve hayatı akışına bırakmış bir yapı gösterir.
Ülkede cuma ve cumartesi günleri hafta sonu tatili olarak görülürken, birçok plaj yer alır ve Mart ayından Ekim ayına kadar denize girmek mümkündür. Kadınların plajlarda bikiniyle yüzmemesi gerekirken, yüzmek için ülkenin kuzeyi veya doğusu tercih edilebilir. Ülkede futbol çok sevilen bir spor olmakla birlikte bilhassa deve yarışları da çok önemli bir yere sahiptir. Vatandaşların birçoğu kartal beslemeyi çok sever ve çölde yaşamayı halen yüksek derecede tercih eden Katarlı vatandaşlar vardır. Toplu taşımanın çok nadir olduğu ülkede herkesin bir arabası bulunurken, sosyal hayatta da arabayla dolaşmak ve lüks arabalara sahip olmak bir farklılık olarak görülmektedir.

Katar’da Kültürel Yaşam

Havalar en soğuk 15 dereceye kadar düştüğü için genellikle ılıman bir iklim yer alır. Ülkede benzin aşırı derecede ucuz olduğu için araba kullanımı çok yaygın bir şekilde görülür ve bilhassa benzin, araba ve bilgisayar fiyatları çok düşüktür.
Katar’da bayan vatandaşlar için kıyafet yasağı bulunurken, katarlı olmayan bayanlar için kıyafet yasağı bulunmaz. 1 Ocak yılbaşı tatili olarak kutlanmaz. Spor salonlarında bayanlar ve erkekler ayrı bölümleri kullanır. Bayan kuaförlerinde erkekler çalışamaz. Çocuklar okullara özel servisleri ve dadıları eşliğinde gider. Üniversiteye giden kızlar özel şoförü olmadan okula gitmez. Katar’da bütün şoförler cep telefonu ile konuşarak araba kullanır.
Katar’da yaşam, eğlence, yeme-içme, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Katar ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Katar’da İş Kurmak. Katar’da Ne İş Yapılır?
Katar’da İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler
Katar’da Nasıl İş Bulunur? Katar İş İlanları
Katar’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Katar’da Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadara Geçinilir?
Katar’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri
Katar Çalışma İzni ve Oturma İzni. Katar Vizesi