İran Vizesi Nasıl Alınır? İran Çalışma İzni ve Oturma İzni
İran’a gitmek isteyen, eğitim almak veya çalışmak isteyen Türk vatandaşları ikili anlaşma gereği 90 gün süre ile vizesiz seyahat edebiliyorlar. Bordo pasaport, yeşil pasaport ve diplomatik pasaport sahipleri sınır kapısından geçerken sağlık sigortası, davetiye, okul onay belgesi, konaklama rezervasyonu gibi belgeleri ilgililere göstererek İran’a geçiş yapabilirler.
Eğer İran’da eğitim almak, İranlı firmalar ile ticaret yapmak veya çalışmak için gidecekseniz İran vizesi başvurusu yapmak zorundasınız.

İran Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?

İran’a gitmek isteyen Türk vatandaşları Ankara İran Büyükelçiliği, İstanbul İran Başkonsolosluğu, Erzurum İran Başkonsolosluğu, Trabzon İran Başkonsolosluğu aracılığı ile vize başvurusunda bulunabilirler. Bu başvuru merkezlerine şahsen vize başvurusu yapabileceğiniz gibi vize acenteleri aracılığı ile de başvuru yapabilirsiniz.
Vize acenteleri aracılığı ile yapılacak başvurularda vize yetkisi sadece İran Konsolosluğunda olduğu için vize başvurunuz kabul edilecektir anlamı taşımamaktadır.

İran Vize Başvurusunda Gerekli Olan Evraklar

İran’da çalışmak, eğitim almak, aile ziyareti yapmak, aile birleşimi yapmak veya ticari amaçlar için İran vizesi alabilmek için vize evraklarını tedarik etmeniz gereklidir. İran’a vize başvurusu sırasında gerekli olan evraklar şunlardır:

  • En az 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmalısınız.
  • Pasaportunuzda en eki 10 yıllık olmalı ve gününü doldurmamış olmalıdır.
  • Pasaportunuzda en az bir boş sayfa olmalıdır.
  • Pasaportunuzda İsrail’e giriş çıkış yaptığınızı gösteren bir damga olmamalıdır. İsrail vatandaşları ve İsrail’e giriş çıkış yapan kişilere İran vizesi verilmemektedir.
  • İran Başkonsolukları ve Büyükelçiliği internet sitesinde yer alan vize başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmuş olmanız gerekiyor.
  • İran vizesi alabilmek için en önemli belgeniz olan seyahat amacınızı belirten evrakları eksiksiz olarak başvuru evraklarına eklemelisiniz.
  • Aile birleşimi için vize başvurusunda bulunacaksanız evlilik belgesini vize başvuru evraklarına eklemeniz gereklidir.
İran Vizesi Nasıl Alınır? İran Çalışma İzni ve Oturma İzni

İran Vizesi Nasıl Alınır? İran Çalışma İzni ve Oturma İzni

İran Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

İran vizesi için yapmanız gereken İran’a gidiş sebebinizi belirten işe kabul belgesi, iş sözleşmesi, okul kabul belgesi gibi belgelerden sahip olduğunuz belge, başkonsolosluk sitesinden indireceğiniz vize başvuru belgesi, gidiş uçak bileti belgeniz, yurt dışı seyahat sigorta belgeniz, İran’da konaklayacağınız yeri gösteren belge ve vize başvuru ücretini yatırdığınız gösteren dekont ile Başkonsolosluk veya büyükelçiliğe giderek şahsen başvuru yapabilirsiniz.
İran vizesi almak isteyen Türk vatandaşları vize türüne göre gerekli evrakları tedarik ettikten sonra vize başvurusunda bulunabilirler. Vize başvurusunu şahsen, vize acentesi aracılığı ile ve internet üzerinden yapabilirsiniz.
* Şahsen başvuru; Vize için gereken evrakları tamamladıktan sonra Erzurum, Trabzon ve İstanbul Başkonsolosluklarına ve İran Ankara Büyükelçiliğine giderek şahsen başvuru yapabilirsiniz.
* Vize acentesi aracılığı ile; İran başkonsolosluklarının anlaşma yapmış olduğu vize acentelerine başvurarak İran’a vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Vize acentesinin İzmir, Ankara ve İstanbul merkezlerinden randevu alıp evraklarınızı teslim ederek başvuru yapabilirsiniz.
* İnternet üzerinden başvuru; İran Başkonsolosluğu internet üzerinden vize başvurusu kabul etmektedir. İran vizesi başvurusu yapmak için ihtiyacınız olan evrakları tamamladıktan sonra taratıp İran Başkonsolosluğu sayfasından yükleyerek başvuru yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrasında evrakların aslını kargo ile başkonsolosluğa gönderebilirsiniz. Kargo kaynaklı gecikmelerde sorumluluk sadece size ait olduğu için evrakların ulaşıp ulaşmadığını takip etmeniz gerekiyor.

İran Vize Ücreti

İran vizesi için başvuru ücreti 6 ay için 45 euro, 1 yıl için 60 euro olarak belirlenmiştir. Yapacağınız başvuru tarihlerinde Euro TL kuruna göre başvuru ücreti ödemeniz gerekiyor.

İran Çalışma İzni ve İran Oturma İzni

İran vizesi alırken orada uzun süreli kalacaksanız, çalışma ve oturum izni almanız gerekiyor. İran’da okuyacağınız okulun vermiş olduğu kabul belgesi veya çalışacağınız firmanın davetiyesi ile oturum izni için başvuru yaptığınızda oturum izni alabiliyorsunuz.
Çalışma izni için anlaştığınız şirket sizin adınıza çalışma izni başvurusu yapıyor ve çalışma izniniz en geç 30 gün içinde çıkmış oluyor.

İran Vizesi Çeşitleri

1 ) Turistik vize; Turistik amaçlı olarak verilen bir vize türü olup, ikili anlaşma gereği 90 güne kadar vize almadan seyahat etmenizi sağlayan seyahat iznidir.
2 ) Eğitim Vizesi; Eğitim amaçlı lise ve üniversitelere kabul edildiğinizi gösteren kabul belgeniz ile alabildiğiniz bir İran vizesi türü olan eğitim vizesi yıllık olarak verilmekte olup her yıl yenilenmektedir.
3 ) Ticari vize; İran ile ticaret yapan şirket çalışanlarına verilen bir vize türü olan ticari vize iş adamları ve çalışanlarına verilen ve 180 günlük olan bir vizedir.
4 ) Çalışma vizesi; İran’da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarına verilen bir vize türü olup, çalışacağınız şirket ile anlaştığınızı gösteren sözleşme ve davetiye belgeleri ile alabileceğiniz 5 yıllık İran vizesi türüdür.
5 ) Aile birleşimi vizesi; Evlendiğinizde veya Türkiye’de kalan ailenizi İran’a getirme amacı ile vize başvurusu yapacaksanız aile olduğunuzu gösteren ve birinci derece kan bağınız olan kişilere ait belgeleri eksiksiz bir şekilde sunmanız gerekiyor.
İran vizesi, İran çalışma izni ve İran oturma izni ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz.
İran ile ilgili diğer konular için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz;
İran’da Çalışmak. İhtiyaç Duyulan Meslekler
İran’da İş Kurmak, Şirket Açmak. İran’da Ne İş Yapılır?
İran’da Nasıl İş Bulunur? İran İş İlanları
İran’da Üniversite Okumak. İran Üniversite Ücretleri
İran’da Yaşam Çalışma Koşulları
İran’da Genel Yaşam Giderleri
İran’da Maaşlar. İran’da Asgari Ücret ve İşçi Ücretleri