Dubai’de Yaşam Koşulları, Sosyal Hayat
Dubai özellikle son yıllarda yıldızı parlayan ve dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden birisi olma noktasında hızla ilerleyen ülkelerden birisidir. Dubai’ye çalışmaya giden veya oraya yerleşen bir sürü insanla karşılaşıyoruz.
Peki insanlar neden Dubai’ye akın ediyor? Dubai’de yaşam nasıl? Eğlence hayatı ve sosyal yaşam nasıl? İnsanların Türklere genel yaklaşımı nasıl? İşte bu yazıda Dubai’ye gerek eğitim, gerek tatil gerekse çalışmak için gidenler için Dubai’de yaşam koşulları ve sosyal hayat hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Dubai’de Yaşam. İnsanların Türklere Yaklaşımı
Birleşik Arap Emirlikleri içinde yedi emirlikten biri olan Dubai’de, son yıllarda çalışan Türk sayısı oldukça artmaya başladı. Dubai’de geçen yıllara göre bir Türk sosyal yapısı oluşmaya başladı. Peki Dubai’de Türklere olan genel yaklaşım nasıl? Dubai’de Araplar öncelikle Müslüman olduklarından dolayı Türkleri seviyor, din kardeşi olarak görüyorlar. Aynı zamanda Dubai’de Türk dizileri çok popüler ve insanların Türkiye’ye olan sevgisi fazladır. Dubai’ye çalışmaya giden Türklerin çoğu hemen alışmaya başlıyorlar ve olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.
Dubai’ye gittiğinizde Türk olduğunuzu veya Türkiye’den gelmiş olduğunuzu söylediğinizde insanların Türk sevgisini görmeniz mümkündür. Türkiye, Dubai’ye yakın olduğu için insanlar Türkiye hakkında fazla bilgi sahibiler ve Türkiye’yi yakından takip ediyorlar. Bazıları Türkiye’ye tatil için birkaç defa gelmişlerdir ve basit Türkçe kelimeler bilirler.
Dubai’nin her noktada Türkiye ile ortak noktası olduğunu söyleyebiliriz. Yeme içme kültüründen sosyal yaşama kadar birçok ortak nokta bulunmaktadır. Zaman zaman Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında siyasi açıdan gerginlik olsa da bu gerginlik genel olarak sosyal hayata yansımamaktadır.
Eğer Dubai’ye gidip çalışmayı düşünenler varsa ve Türklere yaklaşımı hakkında kuşkuları varsa kuşkularını bir tarafa atabilirler. Dubai’de Türklere genel yaklaşım olumlu yöndedir ve iş hayatından sosyal hayata bu olumlu yaklaşıma denk gelirsiniz. Dubai’de yaşam ve yaşam koşulları Türkler için çok iyi durumdadır ve olumsuzlukla karşılaşmanız son derece düşüktür.
Dubai’de Yeme-İçme
Dubai’ye gittiğinizde Dubai’ye özgü yemek bulmanız zordur. Çünkü Dubai nüfusunun %75’ini Avrupalılar oluşturduğu için Türk, İtalyan, İspanyol mutfaklarının yanında Arap, Çin ve Japon mutfaklarına da rastlamak mümkündür. Dubai’ye özgü bir yemek veya yiyecekten bahsedemeyeceğiz fakat Arap ve Orta Doğu mutfağının Dubai’de en çok tüketilen yiyeceklerinden bahsedebiliriz. Bunun yanısıra pizza, spagetti, hamburger, kebap gibi ithal yemeklerin de bulunduğunu söyleyebiliriz.
Hurma gerek lezzeti ve gerek sağlığa faydası dolayısı ile en fazla tüketilen meyvelerdendir. Hurma satın almak için Bateel’i denemeniz tavsiye edilebilir. Ayrıca birçok alışveriş merkezlerinde de Bateel şubelerini bulabilirsiniz.
Dubai pizzası veya sandviçi olarak adlandırabileceğimiz Manousheh kahvaltılarda fazlaca tüketilen bir yemektir. Ekmek arasına peynir, domates, yeşillikler koyularak yapılıyor ve reçel, yumurta veya et ile tüketiliyor. En lezzetli Manousheh’i, Man’oushe Street adlı restoranda tadabilirsiniz.
Al Machboos adlı yemek ise pirinç, et, soğan, limon ve çeşitli baharatların içine konulduğu bir yiyecektir. Salata veya yoğurtla birlikte tüketmeniz daha lezzetli olur.
Bir diğer yemek ise kökeni Yemen mutfağından olan Mandi Dubai’de çokça bulunan yemeklerden biridir. Mandi, tavuk veya koyun eti ile yapılıyor ve pirinç üzerinde servis ediliyor. Bir çeşit etli pilav diyebiliriz.
Duba’de Vejetaryenler için yemekler
Hayvansal ürün veya et tüketmeyen biriyseniz Tabbouleh tam sizin için bir yemek. Tabbouleh bir bulgur salatası yemeği ve içinde domates, maydanoz, soğan gibi çeşitli malzemeler bulunuyor. Dubai’nin en pahalı yemeği diyebileceğimiz deve eti genel olarak özel kutlamalarda ve düğünlerde servis ediliyor. Bahsettiğimiz yemekler içinde Dubai’ye en özgü yemek diyebiliriz.
Orta Doğu mutfağından dünyaya ünü yayılmış olan Falafel en lezzetli yemeklerden biridir. Et içermeyen bir başka yemek olan Falafel nohut köftesi olarak bilinir. Sandviç olarak isteyebileceğiniz gibi, tabakta servis olarak da yiyebilirsiniz.
Bir başka lezzetli yemek olan Fatteh alt katı ekmek, ortası nohut ve patlıcan ezmesi, üstüne ise yoğurt ve tahin dökülerek yapılan bir yemektir. Denemenizi öneririz.
İçecekler konusunu merak edenler vardır mutlaka. Alkollü içecekler normal restoranlar da servis edilmiyor ama bazı otellerde alkol servisi yapılmaktadır. Genel olarak bir cafe veya restorana giderseniz alkollü içecek servisine rastlamanız oldukça düşüktür. Elbette gece kulüplerinde, barlarda alkollü içkiler bulunmaktadır.
Dubai Eğlence Hayatı
Dubai’de eğlence hayatının olmazsa olmazlarından olan gece kulüpleri Dubai yaşamına renk katıyorlar. Dubai’de yaşam, gece kulüpleri ile çok daha ilgi çekici ve eğlenceli hale gelmektedir. Ünlü marka isimleri, gece hayatına renk ve şıklık katıp, yapay bir adada sosyalleşme ve eğlence odaklı bir dünyayı sizlere sunuyorlar.
Dubai gece kulüplerinin çoğu lüks olmasından dolayı oraya gelenlerin de şık olması isteniyor. Bunun için gece kulüplerine giderken kıyafetlerinizin şıklığına dikkat ediyorlar. Dubai kanunlarından dolayı gece kulüplerinin çoğu otellerin içinde bulunuyor.
Dubai’de Cuma ve Cumartesi tatil olduğu için Perşembe akşamları gece kulüplerinin dolduğunu söyleyebiliriz. Dubai gece kulüplerine girerken birçok mekan giriş ücreti alıyor ve 21 yaşın altındakilere gece kulüplerine giriş yasağı bulunmaktadır. Girişlerde kimlik kontrolü yapıldığını unutmayın.
Dubai’de Sosyal Hayat
Dubai 3 milyon nüfusa sahip ve nüfusun %80’i yabancılardan oluşan bir ülkedir. Dubai’ye çalışmaya gelenlerin çoğu Asya ve Avrupa kökenli kişilerdir. Bu da Dubai’de yaşam ortamını çok kültürlü bir duruma getirmiştir. Dubai’de Arapça ve İngilizce konuşulmasına rağmen Arapçanın yok olma tehlikesi vardır. Çünkü Arap aileler bile kendi aralarında İngilizce konuşmakta ve bu da Arapçanın konuşma oranını azaltmaktadır. Dubai’ye çalışmak için gitmek isteyenlerin İngilizce bilmesi yeterlidir ve İngilizce bilen birinin her sektörde iş bulması yüksek ihtimaldir.
Dubai, İslami Monarşi ile yönetilmesine rağmen diğer Ortadoğu ülkelerine göre daha özgür ve insani değerlerin daha ön planda olduğu bir yerdir. Dubai’de bir çalışan olarak masraflarınızın çoğunun işverenler tarafından karşılandığını belirtmemiz gerekiyor.
Dubai’ye göçmen olarak gelen herkes mecburi sağlık testlerinden geçiyor ve zorunlu aşılar yapılıyor. Dubai’de suç oranının çok az olduğunu söyleyebiliriz. En ufak bir güvenlik zafiyeti yaşanmadığı gibi arabanızın ve evinizin kapısını kilitlemeden de bir yerlere gidebilirsiniz.
Dubai’de Hava Şartları
Dubai’de karşılaşabileceğiniz en kötü durumlardan biri havanın çok sıcak olmasıdır. Yazın 50 dereceye kadar çıkan hava sıcaklıkları %90’a varan nem oranı ile birleşince gündüzleri sokakta yürümek çok zorlaşıyor. Bu da klimaya bağlı bir hayat tarzına yol açıyor.Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında Dubai’de yaşam, sıcaklıklar yüzünden yaşanmaz hale geliyor. Eylül’den sonra hava sıcaklıkları düşüyor ancak kış mevsiminin yaşandığını söyleyemeyiz.
Bir diğer olumsuzluk ise Dubai’de yaşamın aşırı pahalı olmasıdır. Fiyatlar Türkiye’dekine göre 3-4 katına kadar varıyor. Bu da ekonomik anlamda sınıflar arasında uçurumların oluşmasına yol açıyor. Dubai kimseye vatandaşlık vermiyor ve oraya dışarıdan çalışmak için gelenler göçmen statüsünde bulunmaktadır.
Dubai halkının en çok sevdiği etkinliklerden biri olan ‘’Şeyhlerin Sporu’’ sayılan deve yarışlarıdır. Bu yarışlar her yıl Eylül ve Nisan aylarında sabah saatlerinde yapılıyor. 20 deve birden yarışabiliyor ve hızları koşarken 40 km’ye kadar çıkabiliyor. Bir diğer spor etkinliği ise at yarışlarıdır. Dünyaca ünlü Arap atları bu yarışlarda bulunuyor. Futbol, golf ve kriket sporları da popülerliği ile ön sıralarda bulunuyor. Son zamanlarda Şahin beslemek ise en gözde hobiler arasında bulunuyor.
Dubai’de yaşam ve sosyal hayat ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.
Dubai ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Dubai’de Nasıl İş Bulunur? Dubai İş İlanları
Dubai’de İş Kurmak. Dubai’de Ne İş Yapılır?
Dubai Çalışma İzni ve Oturma İzni Nasıl Alınır?
Dubai’de Maaşlar Ne Kadar? Dubai’de Asgari Ücret
Dubai İş İmkanları. Dubai’de Çalışmak
Dubai’de Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri
Dubai’de Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Karada Geçinilir?