Dubai’de İş Kurmak. Dubai’de Ne İş Yapılır?
Ülkemizden birçok kişinin yurt dışı çalışma seçeneklerinin başında gelen Dubai, aynı zamanda girişimciler tarafından da iş kurmak için cazip olan yerlerden biridir.
Dubai’de iş kurmak için ortalama sermaye ne kadar olmalıdır, kar marjı nasıl ve hangi sektörlere yönelmeli gibi sorular girişimcilerin aklına takılan sorulardır. Bu yazıda Dubai’de iş kurmak isteyen girişimciler için merek edilen tüm sorulara cevap verilmeye çalışılacaktır.

Dubai’de Gayrimenkul ve İnşaat Sektörü

Dubai’deki en iyi iş fırsatlarından olan inşaat ve gayrimenkul sektöründe yatırımınız asla değer kaybetmez. İnşaat ve Gayrimenkul piyasası Dubai’de her zaman ön sıralardadır. Dubai’de iş kurmak isteyen girişimcilerin yönelebileceği sektörlerin başında gelmektedir.
Dubai’nin birçok yerinde inşaat projeleri yürütülmektedir ve bu projeleri yerli ve yabancı inşaat firmaları yapmaktadır. Gayrimenkul sektörü GSYH’nın %22’sini oluşturmaktadır. Gayrimenkul piyasası Dubai’de en hızlı büyüyen alanlardan biridir. Turizm sektörü için oteller ve kiralık odalar büyük önem taşımaktadır. Gayrimenkul sektörüne yatırım yapacak olanlar Dubai’nin turizm potansiyelinden fazlasıyla yararlanabilir.

Peki Dubai’de gayrimenkul sektöründe iş kuracak olanlar ne yapmalıdır?

Öncelikle Dubai’de iş kurmak için yerel bir ortak bulmanız gerekiyor. Emirlik yasalarına göre şirketin %51 hissesi kağıt üzerinde yerel ortağa verilmesi gerekir. Aksi takdirde Dubai’de iş kurmanız zorlaşır. Bu yerel ortağın sizin kuracağınız şirket işlerine karışma ihtimali düşük olabilir ancak bazı yerel ortaklar bunda hakları olduğunu düşünüp müdahale edebiliyor.

Dubai’de gayrimenkul yatırımı için ortalama sermaye ne kadar olmalıdır?

Dubai’de gayrimenkul yatırımı için ortalama 30.000 – 40.000 $ civarında sermayeniz olmalıdır. 10 yıllık emlak yatırımına baktığımızda Dubai’nin bu sektörde yatırımcısına %120 oranında kazandırdığını görüyoruz. Dubai’de gayrimenkul sektörü yatırımcısına kaybettirmesi düşük bir sektördür ve gayrimenkul sektörü yatırım yapılabilecek ve kendi işini kurmak isteyenler için en karlı alanlardan biridir.

Dubai’de İş Kurmak. Dubai'de Ne İş Yapılır?

Dubai’de İş Kurmak. Dubai’de Ne İş Yapılır?

Dubai’de Turizm Sektörüne Yatırım

Dubai, Ortadoğu’nun turizm merkezi durumundadır ve dünyada en çok ziyaret edilen ilk 5 şehir içindedir. Dubai’ye turistik turlar ve geziler düzenleyen birçok seyahat şirketi bulunmaktadır. Gelecek yıllar içinde Dubai’nin turistik çekicilik açısından daha da ileri gitmesi bekleniyor.
Dubai havalimanı, transit yolcu açısından son derece gelişmiş ve muhteşem bir yerdir. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Dubai’de iş kurmak isteyen girişimciler için turizm sektörü üzerine bir şirket kurmak oldukça iyi bir seçenektir.
Dubai’de bir tur şirketi kurarak online rezervasyon sistemi, uçaklı tur paketleri, yer hizmetleri ve VIP hizmetlerini çeşitli acentelere sunarak yatırımınızdan kâr sağlayabilirsiniz. Bu alanda şirket kurarken yine bir yerel ortak bulmanız gerekiyor. Genel olarak imza yetkisi ve %51 hisse bu yerel ortaklara ait olmalıdır. Tur şirketi kurmak için ortalama 30.000 $ sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Bu yatırımınızdan %100 oranında kâr elde edebilirsiniz.
Turizm sektöründe bir diğer iş kolu olarak bar ve gece kulübü açarak yatırım yapabilirsiniz. Turizm bu iş kollarını büyük ölçüde etkilemektedir. Girişimcilerin çoğu küçük barlar açarak buraları daha sonradan çok katlı oteller haline getirmiştir. Genel alkol ruhsatı sadece dört ve beş yıldızlı otellerin barlarına verilmektedir. Otel sahipleri genelde barları ve gece kulüplerini başkalarına kiralarlar. Bu iş koluna yatırım yapmak istiyorsanız sağlam bağlantılarınızın olması gerekiyor. Bar ve gece kulüplerine yatırım için ortalama 30.000 – 40.000 $ sermayenizin olması gerekir. Bu yatırımınızdan %80 – 90 gibi bir kâr sağlayabilirsiniz.

Dubai’de İş Kurmak İçin Ticaret Sektörü

Dubai, ticaret açısından son derece gelişmiş ve yapısı iyi oturtmuş bir şehirdir. Emirlik’te kişiler, kurumlar, varlık vergisi gibi vergilerin olmayışı ve gümrük vergilerinin nominal olması girişimciler için ticaret sektörünü cazip kılmaktadır.
Ayrıca Dubai, bankacılık ve lojistik alanında da güvenli bir yerdir. Tüm bu etkenler, Dubai’nin ticaret alanında güçlü olmasını sağlamıştır.

Peki ticaret sektöründe hangi ürünlerin ticareti yapılmalıdır?

Gıda, inşaat malzemeleri, mücevher, çelik hurdası, balıkçılık gibi ürünlerin ticaret sektöründe önemi artmaktadır. Büyüme potansiyeli olan bir diğer alan ise yeme-içme sektörüdür. Dubai’de insanlar yeme-içmeye önem vermektedir ve lezzetli yemekler Dubailileri kendisine çekmektedir. Dubai’de iş kurmak isteyenler için gıda sektörü de oldukça kârlı bir yatırım alanıdır.
Dubai’de ticaret yapmak için sektöre göre değişmekle birlikte minimum 30.000 – 40.000 $ sermaye olması gereklidir. Yatırımınızdan elde edeceğiniz kâr marjı yine sektörüne göre değişmekle birlikte ortalama %150 civarındadır.

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Gerekenler

Dubai’de kurulacak şirketler yabancı yatırımcıya sunduğu avantajlarla yatırım için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

Dubai’de şirket kurmak için gereken prosedürler nelerdir?

Öncelikle şunu bilmeniz gerekir ki tüm Dubai Emirliklerinde bulunan şirketlerden kurumlar vergisi ve gümrük vergisi gibi herhangi bir vergi ödemenize gerek yoktur. Ayrıca kişisel gelirleriniz için de gelir vergisi vermeniz gerekmiyor.
Dubai’de şirket kurmak için iki yetkili organ vardır. Birincisi; Dubai’de anakara şirketleri ve serbest ticaret bölgelerinde free-zone şirketleri. Eğer Dubai anakarasında iş kurmak, yatırım yapmak istiyorsanız veya şirket kurmak istiyorsanız şirketinizi Dubai Economic Development’e onaylatmanız gerekiyor. Dubai Economic Development’e yapacağınız başvuru için şu adımları izlemek gerekiyor :

  • İşletme aktivitesi seçimi
  • Şirket hukuki yapısının seçimi
  • Ticari unvan seçimi
  • İlk onay başvurusu
  • Şirket ana sözleşmesinin yapılması
  • İşletme lokasyonu belirlenmesi
  • Gerekli onayların alınması
  • Lisansın teslim edilmesi

Limited Şirketler, Dubai’de en çok kullanılan şirket türüdür. En az iki, en çok elli ortak ile kurulabilirler. Bu şirketler sanayi, ticaret ve hizmet lisansları ile kurulabilir. Limited şirketlerde %51 Emirlik vatandaşı olan yerel bir ortak bulundurmak zorunludur.
Bir diğer şirket ve ticaret ortaklığı ise Civil Company’dir. Civil Company mesleki tanımı olan bir ortaklıktır ve bunlar içinde doktorlar, öğretmenler, avukatlar, mühendisler gibi meslek grupları bulunmaktadır. Türk vatandaşları sadece mesleki lisans ile Dubai’de iş kurabilirler. Vize ve çalışma izinleri için bir Emirlik vatandaşı ile Yerel Hizmet Temsilcilik sözleşmesi imzalanmak zorundadır.
Dubai’de iş kurmak, şirket açmak yada ticaret yapmak isteyenler daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirler.
Dubai ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki başlıkları da incelemenizi öneririz.
Dubai’de Yaşam Koşulları, Sosyal Hayat
Dubai’de Nasıl İş Bulunur? Dubai İş İlanları
Dubai Çalışma İzni ve Oturma İzni Nasıl Alınır?
Dubai’de Maaşlar Ne Kadar? Dubai’de Asgari Ücret
Dubai İş İmkanları. Dubai’de Çalışmak
Dubai’de Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri
Dubai’de Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Karada Geçinilir?