Bahreyn’de Yaşam Giderleri. Kira, Gıda, Ulaşım Masrafları
Gerek iş için gerekse sıcak bir ülkede yaşamak için Bahreyn’i tercih edenlerin ilk başta bilmesi gereken unsurlardan birisi de Bahreyn’de yaşam giderleri, kiralar, gıda, giyim, ulaşım, fatura giderleri gibi temel harcamaların miktarıdır.
Aşağıdaki yazıda bununla ilgili her bir konuda detaylı bilgiler verilmeye çalışılmıştır.

Bahreyn’de Kiralar ve Fatura Giderleri

Bahreyn’de yaşam giderleri içerisinde en temel konu kiralık ev bulmaktır. Burada eşyalı kiralık ev bulmak Türkiye’den daha kolaydır. Yabancılar kiraladıkları evler için genellikle kira bedeline dahil olarak tüm faturalar dahil olarak kira bedeli ödemektedir. Çünkü ülkede yabancılar için ayrı bir fatura tarife sistemi bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı faturalarla ilgili işlemleri genellikle ev sahipleri halletmektedir.
Bahreyn’de kiralanan evler full mobilyalı yani çatal ve bıçağına kadar mobilyalı yada yarı mobilyalı yani sadece ana mobilyaların olduğu sistemde kiralanmaktadır.
Bahreyn’de yaşam giderleri her ne kadar Suudi Arabistan ile kıyaslandığında daha pahalı olsa da Dubai ile kıyaslandığında da daha ucuzdur. Ülkedeki ev kiraları elde edilen gelirle kıyaslandığında oldukça normaldir. Her tarz yaşam için seçenek vardır. Denize sıfır içinde teknesi olan villalardan, daha mütevazi apartman dairelerine kadar seçenekler mevcuttur.
Şehir dışında standart ortalama bir daire ortalama 100 ile 120 metrekarelik bir daire full eşyalı sistemde yaklaşık 800 Dolar  karşılığı  kiralanabilmektedir. Bu kira bedeline tüm ev masrafları dahildir. Evin boyutu, konumu, imkanları, site içerisinde olup olmama durumu kirayı etkileyen faktörlerdir.
Daire kiraları endeksler bazında incelendiğinde ise ortalama 1+1 daireler şehir içinde 530 – 1330 Dolar civarı, şehir dışında 400 – 930 Dolar arası, 3+1 daireler için şehir içinde 1200 – 2400 Dolar arasında, şehir dışında 800 – 1730 Dolar arasında değişim göstermektedir.
Faturalar için yaklaşık bedellere baktığımızda, temel fatura bedelleri olan elektrik ısıtma, daha çok soğutma, çöp ve apartman aidatları üzerinden düşünülürse yaklaşık 100 Dolar, internet için de yaklaşık 40 dolar ödenmektedir.
Adres beyanında bulunmayı sakın unutmayın
Bahreyn’e taşındıktan sonra yapılması gerekli en önemli işlemlerden birisi de mutlaka Türk konsolosluğuna giderek yurt dışı adres beyanında bulunmaktır. Eğer bu işlemi gerçekleştirmezseniz devletimiz size GSS Prim Borcu adı altında bir borç çıkaracaktır. Dolayısı ile, bu durum, atlanılmaması gereken önemli bir konudur.

Bahreyn’e Taşınacaklar İçin Eşya Problemi

Bahreyn’de sürekli ya da bir süre iş için yaşamaya karar verenler için ilk akla gelen soru, Türkiye’deki eşyalarını taşıyıp taşımama kararı olmaktadır. Bu konuda çeşitli alternatif seçenekler bulunmakta. Bahreyn’e ilk defa iş için gidecek, burada yerleşmiş bir aile ve ev düzeni olan, Bahreyn’e alışıp alışmayacağından emin olamayan ve kaç yıl kalacakları belli olmayan insanlar için eşyaların taşıması masraflı gelebilmektedir. Bu durumda farklı seçenekler karşımıza çıkmaktadır.
Eşya Problemi
Bu konuda öncelikle fazla ve değerli eşyaları olup, fazla kalmayı düşünmeyenler için bir depo kiralamak seçeneklerden birisidir. Sel, su baskını gibi felaketlere dayanıklı bir yerde bir veya birkaç aile ortak olarak ortalama 500-1500 TL arasında değişen bedellerde güvenilir bir yerde depo kiralanabilmektedir. Tabi eşyaların güvenliğinin sağlanabilmesi koşuluyla.
Depoyu çok güvenli bulmayanlar ise kirası düşük olan semtlerde, uygun yollu bir ev kiralayarak buranın güvenliğini sağlayıp eşyalarını taşımamayı tercih edebilirler. Bir başka alternatif seçenek de eşyaların tamamını burada satarak orada yeni eşyalarla yeni bir hayata başlamaktır. Bu arada evcil hayvan besleyenler için de hayvan taşıma konusunda uyulması gereken ayrı prosedürler bulunmaktadır.
Bahreyn’de çalışmayı tercih eden erkeklerin, eşi ve çocuklarını kendisiyle birlikte götürmesi zordur. Önce çalışan kişi için oturma izni çıkmakta ve alınan o oturma izni üzerinden ailenin diğer bireyleri için vize çıkarılmaktadır. Bu yüzden çalışan erkek oturma izni aldıktan üç dört ay sonra ailesinin diğer üyelerine oturma izni alabilmektedir.

Bahreyn’de Yaşam Giderleri. Kira, Gıda, Ulaşım Masrafları

Bahreyn’de Yaşam Giderleri. Kira, Gıda, Ulaşım Masrafları

Bahreyn’de Ulaşım Masrafları ve Toplu Taşıma İmkanları

Bahreyn’de toplu ulaşım ücretleri gayet uygundur. Fakat toplu ulaşım sadece merkezi yerlerde bulunmaktadır. Yerli halk maddi gücü fazla olduğu ve petrol fiyatları düşük olduğu için lüks arabaları tercih etmektedirler. Bunun dışında araç kiralama da sıklıkla tercih edilen bir seçenektir.
Bahreyn’de bir metro yada raylı sistem mevcut değildir. Suudi Arabistan ile arasında ulaşımı sağlamak amacıyla feribotlar ve otobüsler mevcuttur. Toplu taşıma araçlarını daha çok hizmet sektöründe çalışan kesim kullanmaktadır. Bahreyn’de toplu taşımalarda kullanılan pasolar aylık yaklaşık 38 Dolar civarındadır.

Bahreyn’de Giyim Masrafları

Her türlü lüks markayı bulabileceğiniz Bahreyn’de giyim ürünleri de ülkemizdeki kadar çok çeşitli ve uygun fiyatlarda değildir.
Temel kıyafetler üzerinden değerlendirdiğimizde, normal bir kişinin ayakkabılar dahil üzerindeki kıyafetlerin toplamı yaklaşık 100 dolar ile 300 dolar arasında değişmektedir.

Bahreyn’de Eğitim Masrafları

Bahreyn’e ailesiyle birlikte gelmeyi düşünen çocuklu aileler için okul öncesi ödeyecekleri ortalama aylık bedel yaklaşık 300 dolardır. Okulun kalitesine göre bu fiyatlar 130 dolar ile 550 Dolar arasında değişmektedir. İlkokula giden çocuklar için ödenecek yıllık yaklaşık masraf 6000 dolar civarında olup, bu fiyat okula göre 3000 dolar ile 12000 dolar arasında değişmektedir.

Bahreyn’de Gıda Fiyatları

Bahreyn, konumu dolayısı ile bir çöl ülkesi olduğu için, Bahreyn’de yaşam giderleri içerisinde yer alan temel gıda üretimi yok denecek kadar azdır. Bu yüzden temel gıdalar hep ithal edilen ürünler oldukları için ülkemize kıyasla daha pahalı ve az çeşitlidir
En temel gıda ihtiyaçlarımız üzerinden bir hesap yapıldığında; kişi başı günlük ihtiyacımız olan 2400 kaloriyi tamamlayacak şekilde süt (1 bardak), ekmek (125 gr), pirinç (100 gr), yumurta (1 adet), peynir (100 gr), tavuk (150 gr), et (150 gr), elma (1 adet), muz (1 adet), portakal (1 adet), domates (1 adet), patates (1 adet), sarımsak (1 adet) ve marul  üzerinden bir hesap yapıldığında günlük yiyecek maliyeti kabaca 7,5 dolar; bu da aylık kişi başı temel gıda masrafının yaklaşık 225 dolar, yani asgari ücret alan birisi için maaşının yaklaşık %30’una denk gelmektedir.
Kişi başı 225 Dolar, dört kişilik bir aile için 900 dolar yapıyor. Bahreyn’de ortalama maaşı 1500 Dolar olarak düşünürsek, sadece temel düzeyde gıda masrafı dört kişilik bir aile için maaşının yaklaşık %56’ sına denk gelmektedir.

Bahreyn’de Yaşam Giderleri Açısından Genel Değerlendirme

Tüm verileri kabaca incelediğimiz zaman en temel seviyede yaşan bir kişinin Bahreyn’deki temel ihtiyaçlarının yaklaşık bedeli, kira bedelini 800 dolar olarak hesaplarsak ortalama 1000-1500 dolar arasında değişmektedir.  Yani tek kişi gelip para biriktirmeyi düşünenler için kirada yaşayıp para biriktirmek çok zordur. Ancak çalıştığı işin barınma imkanlarından faydalanırsa birikim yapılabilmektedir.
Çocuklu aileler için ise tüm masraflar düşünüldüğünde ortalama 1500 dolar civarında kirası olan bir evde kalındığı düşünüldüğünde, aylık masraflar 3000-4000 doları bulmaktadır. Ortalama maaşla tek kişinin çalıştığı aileler için bu şartlar uygun değildir. Ortalama maaşla iki çalışanın olduğu ailelerde temel düzeyde yaşam sürdürülebilir. Bu yüzden aile olarak gelinmesi planlanıyorsa, kişi başı en az 2000-3000 dolar civarında ve bu maaşlarla en az iki kişinin çalıştığı ailelerin Bahreyn’i tercih etmesini önerebiliriz.

Bahreyn’de Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Problemler

Bu ülkede yaşamayı tercih edenler farklı bazı problemlerle karşılaşma olasılıkları da bulunmaktadır. Örneğin çöl ikliminde bir ülke olduğu için her yerde çöl kumlarından oluşan toz zerreleri bulunmaktadır. Bu yüzden evlerin cam temizlikleri zor olup, dip köşe temizlik yapıldığında sıklıkla tozlanma problemi karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca çok sıcak havalarda böcek ve fare problemi de ülkede çok sık rastlanabilen istenmeyen durumlardan birisidir.
Bahreyn’de yaşam giderleri, elektrik, ulaşım, ev kiraları, gıda, internet, su faturası gibi konularda daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Bahreyn’de çalışma imkanları, iş olanakları, maaşlar ve eğitim imkanları gibi konular için aşağıdaki başlıkları da inceleyebilirsiniz.
Bahreyn’de Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Bahreyn’de Yaşam ve Sosyal Hayat
Bahreyn’de İş İmkanları
Bahreyn’de İş Kurmak Şirket Açmak
Bahreyn’de Nasıl İş Bulunur?
Bahreyn’de Üniversite Okumak
Bahreyn Çalışma İzni ve Oturma İzni