Avusturya’da Maaşlar, Asgari Ücret, İşçilik Ücretleri
Avusturya, 2. Dünya Savaşından sonra yoğun işçi talebini karşılamak üzere, karşılıklı anlaşma yoluyla Türkiye’ den işçi almaya başlamıştır. Geçmiş yıllarda Avusturya’ya giden vatandaşlarımız arasında geri dönüşlerin diğer ülkelere kıyasla oldukça az olması, bu ülkedeki refah seviyesinin ne kadar yüksek olduğunun bir kanıtıdır.
Avusturya’da yapılan araştırmalarda bu ülkede yaşan Türklerin yarıdan fazlasının zorunlu eğitim almadan çalışmaya başladığı görülmüştür. Bunun sebebi işçi statüsünde Türklere daha fazla iş olanağı olması ve ileri eğitim seviyesindeki maaşlar ile diğer maaşlar arasında çok tatmin edici farkların olmamasıdır. Bir başka istatistiğe göre ülkeye göç eden Türk kadınlarının da yaklaşık %40’ının çalışma hayatında aktif rol aldığı görülmüştür.
Türkler Avusturya’da en büyük azınlık gruplardan biri olarak yer almaktadır. Yapılan bir diğer araştırmaya göre, geçmişte para biriktirmek amacıyla bu ülkeye çalışmaya gelme döneminin artık kapandığı bu sebeple ülkeye gerçekleşen göz hızında büyük düşüş yaşandığı, hatta artık ülkeye geri dönüşlerin başlandığı gözlemlenmiştir.

Avusturya’da Maaşlar

Şöyle ki başka bir istatistiki veriye göre, Türk vatandaşlarının, Avusturyalılara oranla işsiz kalma olasılığının %15 oranında daha fazla olduğu ve Avusturya vatandaşlarının %55 oranında ev sahibi olabilirken, Türk vatandaşlarının ise %15 oranında ev sahibi olabildiği sonuçları çıkmıştır.
Avusturya’da maaşlar her ne kadar rahat bir hayat sürdürebilmek için yeterli olsa da kur farkı ile para biriktirme amacında olanlar için talepleri karşılamamaktadır. Bu ülkeye gelenler ülke sınırları içerisinde kendi kültürlerinden farklı bir biçimde, modern, rahat, sosyal imkanları ve sağlık hizmetleri gelişmiş bir yaşam sürdürebilmektedir. Ancak hayal ettikleri kadar fazla miktarlarda bir birikim yapabilmeleri oldukça zordur.
Bir başka geçek de burada yaşayan Türkler, yaptıkları işlere göre, ülkeye aldıklarından çok daha fazlasını verir bir duruma gelmiştir.

Avusturya’da Muhasebe ve İdari işler Maaş Dağılımı

Bu alanda muhasebe sorumlusu, denetçi, sekreter, ofis asistanı, mağaza müdürü ve müdür yardımcılarını kapsayan bu alanda maaşlar 1500 ile 2000 Euro civarında değişmektedir. Maaşlar Avusturya’da asgari ücret üzerinde kalmaktadır. Üniversite mevzunu olan ve olmayan kişilerde bu alanda iş imkanları bulabilmektedir.

Müşteri Hizmetleri, Turizm, Yemek Hizmetleri, Konaklama, Güvenlik Hizmetleri

Barmenler, aşçılar, bulaşıkçılar, otel, restoran ve gazino çalışanları, çeşitli aşçı ve pasta şefleri, güvenlik elemanlarını kapsayan grupta maaşlar ortalama 1500 – 2000 Euro arasında yer almaktadır. Tabi ki tecrübe yapılan işin niteliğine göre çok daha yüksek maaşlara ulaşılabilmektedir.
Çağrı merkezi operatörleri, akaryakıt elemanları, pompacılar, resepyonistler, host ve hostesler, kabin görevlileri bu grupta yer almakta olup, maaşları ortalama 1500 – 2000 Euro arasında değişmektedir. Eğitimli ve eğitimsiz kişiler bu alanda tecrübeleri sayesinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.

Avusturya'da Maaşlar. Avusturya'da Asgari Ücret ve İşçilik Ücretleri

Avusturya’da Maaşlar. Avusturya’da Asgari Ücret ve İşçilik Ücretleri

Tarım ve Orman İşleri Meslek Gurubu

Çiftçi, meyve seçici, çoban, balıkçı, bahçıvan, çiçekçi, denizciler ve veteriner bu grupta yer almakta olup, maaşları yine 1500 Euro ile 2000 Euro civarındadır. Yalnız bu grupta yer alan veterinerlerin maaşları Avusturya’da asgari ücret rakamlarının üzerinde kalmakta ve 3500 Euro’ya kadar çıkmaktadır. Bu grupta ayrıca balıkçı ve çiçekçilerin maaşları düşünüldüğünde standardın biraz üzerinde daha iyidir. Üniversite mevzunu olmayan kişilerde bu alanda iş imkanları bulabilmektedir.

Otomotiv ve Motorlu Taşıtlar Meslek Gurubu

Araba Tamircisi ve oto elektrikçileri kapsayan bu grupta özelikle lüks araba tutkunu kişilerin fazla olduğu bu ülkede iş olanakları geniştir. Bu sebepten dolayı 1750 ile 2500 Euro arasında maaşlarla işler rahatlıkla bulunabilmektedir. Daha çok lise ve altı mezuniyeti olan kişilerin tercih ettiği bir alandır.

Avusturya’da Bankacılık ve Finans Sektörü

Finansal analistlerin, finans danışmanlarının, risk analistlerinin, kredi memurlarını, vergi danışmanlarını ve komisyoncuları kapsayan bu grupta maaşlar 1600 ile 3000 Euro arasında değişmekte olup, maaşlar Avusturya’da asgari ücret rakamları düşünüldüğünde iki katına çıkmaktadır. Üniversite mezunlarının tercih ettiği bir alandır.

Avusturya’da Yapı ve İnşaat İşleri, Üretim ve İmalat İşleri

Çoğunlukla üniversite eğitimi almamış kesimin ağır şartlara rağmen yüksek ücretler için tercih ettiği alandır. Duvarcılar, kaynakçılar, inşaat işçileri, vinç operatörleri, mimarlar, mühendisler, proje yöneticileri, elektrik, makine mühendisleri sıklıkla inşaat işlerinde iş bulabilmektedir. Maaşları tecrübe ve eğitimle doğru orantı olup, en alt kademe 1750 Euro, ortalama kademe 2000 Euro civarı olup, tecrübeyle, eğitimle ve projenin büyüklüğüyle orantılı olarak 4000 Euro’ya kadar artabilen maaş dilimini kapsamaktadır.
Avusturya’da altyapı ve üst yapı sistemleri oturduğu için, diğer Arap ülkelerindeki kadar yüksek oranlarda maaşlar bulunmamaktadır.

Avusturya’da Tasarım

Bu alanda dövmeciler, grafik tasarımcıları, fotoğrafçılar yer almakta olup, 1750 ile 2000 Euro arasında ortalama maaşlar bulunmaktadır. Tabi ki kendi işini yapmayı tercih edenler için daha fazla kazanç sağlamak da mümkündür.

Avusturya’da Sanat ve Eğlence

Kumarhanelerde krupiye, aktör, palyaço, müzisyen, şarkıcı, otel animatörlerini kapsayan bu grupta Avusturya’da maaşlar kıyaslandığı zaman ortalamanın üzerinde 2000 ile 2500 Euro civarı maaşlar alınabilmektedir. Tabi ki yapılan sanatın ve eğlencenin niteliğine göre çok iyi ücretli işler bulma olanağı vardır.
Avusturya hükumeti sanatçılara oldukça değer vermekte olup, sanatın her alanına destek sağlamaktadır. Dünya ülkeleri içerisinde sanatın en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan Avusturya’da sanatını ispatlayabilen sanatçılara devlet tarafından çok çeşitli destekler sağlanmaktadır.

Avusturya’da Eğitim ve Öğretim Sektörü

Çeşitli öğretmenler, tercüman ve çevirmenleri kapsayan bu grupta 2000 ile 2500 Euro arasında değişen maaşlar bulunmaktadır. Avusturya’da maaşlar düşünüldüğünde asgari ücretin iki katı civarında olan maaş gurubudur.

Avusturya’da Sağlık Sektörü

Manikürcülerin ve pedikürcülerin, diyetisyenlerin, eczacıların, diş hekimlerinin ve her alandaki doktorların yer aldığı bu grupta maaşlar en alt grup için 2000 ila 3000 Euro arasında, doktorlar için 3000 Euro ila 7000 Euro arasında değişmektedir.
Bu alanların dışında kişisel bakım sektöründeki mesleklerde 2000 Euro’dan işin kalitesine göre 6000 Euro’ya varan maaşlar kazanabilmektedirler.

Avusturya’da Bilişim Sektörü

Yazılımcılar, Ağ yöneticileri, veritabanı yöneticileri, sistem yöneticileri, web tasarımcıları, program yazıcıları, bilgisayar mühendisleri bu sektöre girmekte olup, tecrübe eğitim seviyesine göre oldukça yüksek maaşlara ulaşılabilmektedir.
Ortalama 2000 Euro’dan başlayan maaşlar 3000 Euro hatta 5000 Eurolara kadar ulaşabilmektedir.

Avusturya’da Bakım Tamir

Çeşitli bakım teknisyenleri, hizmetçiler, tesisatçılar, temizlik işçileri, koruyucular bu grupta yer almakta olup, asgari ücret ile 2000 Euro civarında ortalama maaşlar ile çalışmaktadırlar.

Avusturya’da Yönetici ve İdareciler

Çeşitli mağaza müdürleri, pazarlama müdürleri, otel müdürleri, restoran müdürleri tecrübelerine göre ve yaptıkları işe göre ortalama 2000 ile 4000 Euro arasında maaş almakta olup bu sektörde çok daha yüksek maaşlara iş bulan müdürlerde mevcuttur.

Avusturya’da Taşımacılık Sektörü

Çeşitli hizmetler için otobüs, taksi, kamyon, servis, şoförlerine sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda şoförler yaptıkları işe göre ve harcadıkları mesaiye göre 2000 Euro ile 3000 Euro kadar iş bulabilmektedirler.
Avusturya’da asgari ücret ve mesleklere göre ortalama maaşlar ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Avusturya’da maaşlar dışındaki konularda daha fazla bilgi almak için aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;
Avusturya Göçmenlik Şartları
Avusturya’da Üniversite okumak
Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni
Avusturya’da İş Kurmak
Avusturya’da Nasıl İş Bulunur
Avusturya’da Çalışmak, Avusturya İş İmkanları
Avusturya’da Yaşam Masrafları
Avusturya’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat