Avusturya’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Avrupa’da yer allan ülkeler içerisinde en köklülerinden birisi olan Avusturya, insan hakları açısından, kişilerin özgürlüklerine verdiği değer açısından, kişi başına düşen milli gelirin yüksek olması bakımından ayrıca sanatla, sporla iç içe modern bir hayat sürmek isteyenlerin tercih ettiği çok güzel bir ülkedir.
Eyalet sistemi ile yönetilen ülkede 9 farklı eyalet bulunmaktadır. Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip ülkede resmi dil Almanca olmasına rağmen, İngilizce başta olmak üzere farklı diller de konuşulmaktadır. Başkent dünyadaki en yaşanabilir şehirlerden birisidir.
Ülkede benimsenen din çoğunlukta Hristiyanlıktır, fakat azımsanamayacak sayıda Müslüman ve Türk bu ülkede yaşamaktadır.
İçindekiler
Neden Avusturya? Avusturya’da Yaşam
İnsanların, bu ülkeyi tercih etme nedenlerinin başında, dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olması gelmektedir. Kişi başına düşen milli gelir ortalamasının yılda 38.000 Euro, yani ayda ortalama 3.160 Euro’dur. Ayrıca Avusturya’ da maaşlara ilave olarak sık sık verilen ikramiyeler maaşları normal seviyelerin biraz üzerine çıkarmaktadır.
Avusturya’da yaşam şartları bölgesel olarak farklılıklar göstermektedir. Fakat maaşlar kişilerin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamaktadır. Bu ülke gelir adaletinin en iyi biçimde sağlandığı ülkelerden birisidir. Ayrıca çocuklu aileler için sağlanan farklı imkanlar da bulunmaktadır. Çalışma koşulları oldukça modern ve adaletlidir.
Avusturyayı tercih nedenlerinden birisi de oturmuş sağlık sistemidir. Ülkede yer alan sağlık sistemi dünyadaki en iyi sağlık sistemlerinden birisidir. Ülkede sağlık sigortası zorunlu olup, kişilere özel farklı sigorta sistemleri de bulunmaktadır. Avusturya’ da sağlık imkanları çok kaliteli ve fazla çeşitte bulunmaktadır.
Avusturya’da Kültürel Yaşam
Avrupa’nın merkezinde yer alan Avusturya, aynı zamanda bir kesişme noktasıdır. Köklü bir Avrupa kültürüne sahip ülkede, genelde yabancılara karşı sevecen, uzlaşmacı ve yardımsever bir tutum sergilenmektedir. Ülkede aşırılıkların yaşanmadığı modern bir hayat sürdürülmektedir.
Avusturya halkı istatistiklerde en milliyetçi halklar arasında, dünyada beşinci sırada çıkmıştır. Bir sosyal devlet olan Avusturya’da yüksek refah düzeyi halk içerisine yayılmış durumdadır. Kültür birikimi ve faaliyetleri açısından Avrupa’nın en önemli merkezlerinden birisidir. Müzik, mimari, felsefe ve bilim alanında başkent Viyana çok önemli bir merkezdir. Ülkede sürekli olarak çok önemli festivaller ve sanat etkinlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca Viyana defalarca, tüm dünya çapında en yaşanılası şehir olarak seçilmiştir.
Özellikle kış ve bahar aylarında çok güzel gezilecek yerlere sahip olan ülkede, Alpler turistlerin tatil için ilk seçtiği bölgedir. Burada kış sporları için çok güzel tesisler bulunmaktadır.
Avusturya’da Sosyal Yaşam
Ülkede çoğunluğun konuştuğu dil Almanca’ dır. Avusturya’da yaşam sürdürmek veya çalışmak isteyenlerin Almancayı bilmeleri ya da kısa süre içerisinde öğrenmelerinin sağlayacağı faydalar oldukça fazladır. Ülkede 300 binden fazla Türk göçmeni bulunmaktadır.
Avusturya’da Alp Dağlarının etkisi sonucunda karasal bir iklim bulunmaktadır. Aşırı yağışlar ve rüzgarlar iklimin temel özellikleridir. Alplere yakın bölgelerde yazın hava ılık, kışın ise bol kar yağışı olmaktadır.
Avusturya, Avrupa ülkeleri arasında Müslümanlara dini topluluk statüsü veren tek ülkedir. Ülkede %12’lik bir kesim dinsizdir. Ülkede yaklaşık olarak 350.000 kadar Müslüman ve 180.000 kadar Ortodoks yaşamaktadır. Ülkede ayrıca 8.000 kadar Yahudi yaşamaktadır.
Çok modern bir yapısı olan Avusturya’da her alanda dünyanın en ünlü markalarını bulmak mümkündür. Alışveriş yaparken çok kaliteli ürünleri mağazalarda bulabildiğiniz gibi çok fazla Türk markasına da Avusturya’da rastlamak mümkündür.
Düzenli bir şehircilik anlayışına sahip olması sebebiyle, ulaşım, barınma, yemek ve sosyal aktiviteler konusunda dünyanın en fazla imkanına sahip ülkelerinden birisidir. Ulaşımın çok gelişmiş olması sebebiyle Viyana’daki meşhur sanat etkinliklerinden, Alp Dağlarındaki eşsiz doğal güzellikler ve kış sporu etkinliklerine kadar çok çeşitli aktiviteler gerçekleştirmeniz mümkündür. Ayrıca çok lezzetli yemekler bulabileceğiniz pek çok restoran ve cafeler mevcuttur.
Eğitim alanında çok kaliteli okullar ve gelişmiş bir eğitim sistemine sahip ülkede, dünya çapında geçerli diploma ve sertifikalı okullar ile çok gelişmiş bir yabancı eğitim sistemi vardır. Bu sistem içerisinde, yabancı dili internet üzerinden evinizde bile rahatlıkla öğrenip diploma sahibi olabilirsiniz.
Avusturya’da Türklere Yaklaşım
60’lı yıllarda misafir işçi olarak ülkeye göç etmeye başlayan vatandaşlarımız, 80’li yıllardan itibaren kalıcı olarak Avusturya’da yaşam sürdürmeye başlamışlardır. Varlıkları dört kuşaktır bu ülkede sürdüren Türk aileler bulunmaktadır. Türkler bu ülkede yer alan en büyük Müslüman grup olup, aynı zamanda Almanlar’dan sonraki en büyük yabancı vatandaşlık grup olmaktadır.
Avusturya Hükumeti ile Türk Hükumeti arasında son yıllarda maalesef gergin siyasi ilişkiler bulunmaktadır. Avusturya’da yabancılar ülkeye entegre olurken, kendi kültürlerinden feragat etmelerini, geldikleri ülke kimliklerinden vazgeçmeleri ve tamamen Avusturya vatandaşı kimliği ile bu ülke kültürünü benimsemeleri beklenmektedir.
Aşırı milliyetçi olan bu ülkede, son dönemde Türk göçmenlerin sınır dışı edilmesi gündeme gelmektedir. Özellikle Türk düşmanlığı tutumu sayesinde başa geçen yönetim, ülke vatandaşı olmak için herkesin uyruğundan vazgeçmesi konusunda zorunluluk getirmektedir. Bu sebepten dolayı Türk göçmenler miras ve mülk edinme problemlerini aşabilmek için tekrar Türk vatandaşlığına geçmektedirler. Hükumet sadece Türk vatandaşlarından Avusturya pasaportuna sahip olanların, Türk vatandaşı olmadıklarını ispatlamalarını istemektedir. Bu durum ispatlanması zor bir durum olup, resmi olarak kanıtlayamayanlar ise önümüzdeki günlerde sınır dışı edilme ile karşı karşıyadır.
Yaşayan halk ile bir problemi olmayan vatandaşlarımız, biraz tutucu bir topluma sahip olan Avusturyalılar ile uzun yıllardır kaynaşmış ve sorunsuz olarak birlikte yaşamaktadırlar. Ayrıca vatandaşlarımız çalıştıkları işlerde sorunsuz ve hızlı bir şekilde adaptasyon sağlayabilmişler ve ülke ekonomisine önemli kaktılar sağlamışlardır.
Avusturya’da Yeme, İçme ve Eğlence Faaliyetleri
Ülkede et yemekleri ve hamur işi tatlılar meşhurdur. Wiener Schinitzel, yumurta ve unda kızartılmış et en meşhur yemekler arasında yer almaktadır. Ayrıca Tafelspitz adı verilen kaynatılmış patates ve yaban turpu ile birlikte servis edilen et de en çok tercih edilen yemekler arasında yer almaktadır. Mantı ile içli köfteyi anımsatan Kletzennudeln yemeği ve ünlü Avusturya ekmekleri mutlaka denenmesi gereken yiyeceklerdir.
Tatlılar arasında ise en meşhurlarından birisi olan Sachertorte tatlısı çikolatalı ve içerisinde kayısı reçeli bulunan bir tatlıdır. Ayrıca yalpı ve yeşil bal kabağı olan Kernöl tatlısı en çok tercih edilen tatlılar arasında yer almaktadır.
Bunların dışında ülkenin dünyaca ünlü Marzen Lager birası turistlerin fazlaca ilgisini çekmektedir. Avusturya mutfağından hoşlanmayanlar için, oldukça fazla Türk lokantası ülkede bulunmaktadır.
Avusturya’da yaşam, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Avusturya ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Avusturya Göçmenlik Şartları
Avusturya’da Üniversite okumak
Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni
Avusturya’da İş Kurmak
Avusturya’da Nasıl İş Bulunur
Avusturya’da Maaşlar
Avusturya’da Çalışmak, Avusturya İş İmkanları
Avusturya’da Yaşam Masrafları
[…] Avusturyada Yaşam ve İş Olanakları […]