İran’da Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadar Para ile Geçinilir?
İran’da yaşam masrafları Türkiye ile kıyaslanacak olursa biraz pahalı sayılabilir. Ancak İran’ın ekonomik durumu ve kullanmış oldukları para birimi göz önünde bulundurulursa genel yaşamın çok fazla pahalı olmadığı anlaşılmaktadır. İran’da ev kiraları ülkemize göre en az iki veya üç katını bulabilir fakat İran’ın güçlü ekonomisi sayesinde ev kiraları İran halkına göre minimum masraf olarak görülmektedir.
İran’da yaşam giderleri arasında en fazla yer tutan harcama eğitim gideridir. Eğitim açısından İran halkı büyük masrafları yapmakta ve yurt dışına dil eğitimi için çocuklarını göndermektedirler. Ülke içerisindeki uluslararası eğitim veren kurumlar ise oldukça pahalıdır.

  • Uluslararası eğitim veren bir okulun ortalama yıllık ücreti yaklaşık 2.000 usd civarındadır.
  • Tam gün okul öncesi eğitimi için ödenen fiyat ise aylık 150 – 200 usd civarlarındadır.

İran’da Kira Giderleri

İran’da ev kiraları minimum evin konumuna, yeni olmasına, büyüklüğüne ve içerisindeki eşyaların durumuna göre değişiklik göstermektedir. Özellikle başkent Tahran’da bu fiyat yükselmekte İran’ın güneyine inildikçe fiyatlar azalmaktadır.
Ev kiralama sözleşmeleri tamamen kiracının yanında bir politika izlemektedir. Kiracı ev kirasını toplu olarak verebilir fakat daha sonra çıkmak istediğinde kalmadığı ayların ücretini geri alabilir.

  • Tek odalı orta segment bir apartman dairesinin kirası şehir merkezinde ortalama 500 usd civarındadır. Şehir merkezinden uzaklaştıkça bu rakam 300 usd civarlarına kadar inmektedir.
  • 3 odalı bir ev için ise şehir merkezinde kiralar 1.000 dolardan başlar, şehir merkezinden uzaklaştıkça 700 usd civarına kadar düşer.
  • Ev satın almak isterseniz metre kare fiyatları şehir merkezinde ortalama 2.500 usd iken daha dışarılarda ortalama 1.000 – 1.500 usd civarına ev bulunabilmektedir.

İran’da Fatura Giderleri

Apartman veya sitelerde oturma durumunda aylık aidatlar da ekstra ödenmektedir. En düşük aidat 20 usd iken en yüksek aidat ise 150 doları bulabilmektedir.
İran’da genel yaşam giderleri açısından elektrik, internet, doğalgaz ve su ücretleri dikkate alınması gereken harcama kalemleridir. Ülkede elektrik dışında su ve doğalgaz oldukça düşük fiyatlıdır. Bazı apartmanlarda bu ücretler aidatların içerisinde bile yer alabilmektedir. İnternet ve telefon ücretleri oldukça pahalıdır fakat bu durum tamamen siyasi bir durum olarak bilinmektedir.

  • 80 – 100 mt2 bir evin ortalama fatura giderleri tüketime bağlı değişmekle birlikte yaklaşık olarak 30 – 40 usd civarlarındadır.
  • Aylık internet ücreti ortalama 15 – 20 usd’dir.
İran'da Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadar Para Ile Geçinilir?

İran’da Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadar Para Ile Geçinilir?

İran’da Giyim Fiyatları

İran halkı ve özellikle kadınları modaya düşkünlüğü ile bilinmektedirler. Ülkede İslami giyim koşulları ve şartları kabul edilmiş olmasına rağmen kadınlar bu kurallara tamamen uymazlar. Ülkede şeriat kuralları diğer Arap ülkeleri kadar sıkı değildir. Bu sebeple İran kadınları genellikle başlarını yarım bir şekilde kapatırlar.
İran’da yaşam masraflarını arttıran en büyük kalemlerden biri de giyim harcamalarıdır. Kadınlar özellikle bu konuyu oldukça önemsemekte, kozmetik, giyim ve kıyafetlere çok büyük paralar harcamaktadırlar.
İran’da tekstil üretimi yeterli miktarda olmadığı için büyük oranda ithal ürünler yer almaktadır. İnsanların bir kısmı alışveriş için Türkiyeyi tercih etmektedirler. Türkiye’ye oranla İran’da giyim oldukça düşük fiyatlı iken İran halkı modaya ve kaliteye çok fazla önem gösterdiği için aradıkları her ürünü ülke içerisinde bulamazlar. Ülkenin rejiminden dolayı her türden kıyafete ulaşılamadığı için alışveriş için bir çok insan farklı ülkeleri tercih etmektedirler.
Ortalama bir rakam vermek gerekirse;

  • Levis 501 muadili kot pantolon ortalama 50 usd
  • Zara – HM gibi zincir mağazalarda orta sınıf bir elbise 45 usd
  • Orta kalite Nike spor ayakkabı 170 usd
  • Erkek deri kundura ayakkabı 70 usd

İran’da Gıda Fiyatları

İran’da yaşam giderleri olarak en önemli harcamaların başında gıda giderleri yer almaktadır. Son yıllarda politika açısından ülkede gıda ve ithal ürünlerinin satımlarında ambargo sebepleri ile yüksek fiyatlı satışlar meydana gelmiştir. Fakat iki yıl içerisinde bu durum düzelmiş ve fiyatlarda ülke şartlarına göre büyük indirimlere gidilmiştir.
İthal ürünlerden ziyade yerel ürünlerin tüketimleri daha fazla tutulmakta ve ülke insanı bu duruma özellikle dikkat etmektedir. İran’da gıda fiyatları ülkemize oranla yarı yarıya daha uygun fiyatlıdır.
Akdeniz iklimi ile benzerlikler göstermesi ülkeyi tarım ve hayvancılıkta oldukça geliştirmiştir. Bu durum, et ve tarım ürünlerinin fiyatlarının uygun olmasını sağlamıştır. Yurt dışından ithal edilen ürünler yerli ürünlere göre daha pahalı olmakta fakat halkın büyük bir kısmı bu ürünlerin tüketimlerini azaltmaya çalışmaktadır. Dışa bağımlılığı istemeyen İran halkı, üretimde ülkesini geliştiren politikalar izlemekte ve ithalatı en aza düşürmeye çalışmaktadır.
Ülkede restoran ve cafe harcamaları ülkemize oranla çok fazla uygundur. Ülke esnafına ait restoranlarda çok uygun fiyatlarda et ağırlıklı yemekler yemek mümkündür.
Yerel bir lokantada 3 – 5 dolara çok rahat yemek yenilebilir. Orta halli bir restoranda ise kişi başı 10 usd civarlarında menü alınabilir.
Belli başlı ürünlerin fiyatları ortalama olarak aşağıdaki gibidir;

  • 1lt süt – 1 usd
  • 500 gr beyaz ekmek – 0,5 usd
  • 1 kg pirinç 3 usd
  • 12 adet yumurta – 1,7 usd
  • 1 kg yerel peynir – 4,5 usd
  • 1 kg yumuşak tavuk eti 4 usd
  • 1 kg yağsız kırmızı et 15 usd
  • 1 kg patates, soğan 0,75 usd
  • 1 kg elma, armut, portakal, domates 1,00 usd
  • Marlboro sigara – 3,10 usd

İran’da Ulaşım Giderleri

İran’da ulaşımın ülkemize göre oldukça uygun fiyatlı olduğu görülmektedir. Örneğin tek yönlü dolmuş seferleri 0,25 usd’dir. Aylık abonman kartı ise 10 dolardır.
Benzin fiyatları ülkemize göre kat kat düşüktür. Benzinin litresi 0,25 usd’dir.
Taksi ile yapılan 1 kilometrelik mesafede sadece 0,35 usd ücret alınmaktadır.
İran’da genel yaşam giderleri, asgari düzeyde çalışan insanlar için çok fazla sıkıntı yaratmaz. İnsanlar belli refah sınırlarının altına düşmezler.
İran’da aylık genel giderler Türkiye’ye oranla yaklaşık %8,98 daha pahalıdır.  Kira hariç genel giderler için bekar birisi ortalama 400 – 500 dolara geçinebilir. Evli ve iki çocuklu bir aile için ise bu rakam ortalama 1,700 usd civarındadır.
*** Yazıdaki tüm fiyatlar dolar olarak belirtilmiştir. Ülkedeki devalüasyon dolayısı ile yerel para birimi çok fazla değişkenlik gösterdiğinden para birimi olarak USD kullanılmıştır.
İran’da kiralar, faturalar, giyim, ulaşım ve gıda harcamaları gibi tüm yaşam giderleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
İran ile ilgili diğer konular için aşağıdaki başlıklardan faydalanabilirsiniz;
İran Vizesi – İran Çalışma İzni ve Oturma İzni
İran’da Çalışmak. İhtiyaç Duyulan Meslekler
İran’da İş Kurmak, Şirket Açmak. İran’da Ne İş Yapılır?
İran’da Nasıl İş Bulunur? İran İş İlanları
İran’da Üniversite Okumak. İran Üniversite Ücretleri
İran’da Yaşam Çalışma Koşulları
İran’da Maaşlar. İran’da Asgari Ücret ve İşçi Ücretleri