Katar Çalışma İzni ve Oturma İzni. Katar Vizesi
Katar Emirliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yer alan anlaşma gereğince Katar, Türk vatandaşlarına 30 güne kadar olan gezilerde vize talebinde bulunmamaktadır. Ancak uzun süreli seyahat gerçekleştirecek veya konaklama yapacak kişiler için Katar vizesi alınması gereklidir. Hatta Katar’da yerleşmeyi ve çalışmayı düşünen kişiler öncelikle Katar çalışma izni sonrasında ise Katar oturma izni almalıdır.
Birçok ülkeye seyahat gerçekleştirirken vize önemli bir ihtiyaç oluştururken, Katar hükumeti Türkiye ile beraber 80 ülke için Katar vizesi uygulaması yapmamaktadır. Havalimanından ülkeye giriş gerçekleştirirken 6 ay geçerli olan pasaportunuz yanınızda bulunduğu sürece 30 gün süreli serbest dolaşım hakkı elde edebilirsiniz.
İçindekiler
Katar Turistik Vizesi Nasıl Alınır?
Genellikle Katar’a sınırdan giriş gerçekleştirirken otel, konaklama bilgileri ve dönüş uçak bileti bilgileri talep edilebilir. Bu dokümanları yanınızda bulundurduğunuz sürece turistik seyahatlerinizde Katar vizesi ihtiyacı olmadan giriş gerçekleştirebilirsiniz. Ancak konaklama ve ulaşım bilgilerinizi kanıtlamadığınızda sizi ülkeye almayabilirler. Eğer bu turistik seyahat sırasında Katar’da iş bulmayı planlıyorsanız Katar çalışma izni planlarınızı da yapmanız gereklidir.
Eğer turistik ziyaretlerinizde 30 günden fazla kalmak isterseniz, Katar vizesi almanız gereklidir. Vizeniz bulunmadan ülkeye girerseniz ve 30 günden fazla Katar’da kalırsanız, bu durumda ülkeden çıkmak istediğinizde cezai yaptırım uygulanacaktır. Bu süre çok daha uzayacaksa ve Katar’da kalmayı yaşamayı düşünüyorsanız, Katar oturma izni için de başvuru gerçekleştirmeniz gerekecektir.
Katar’da Okumak İçin Öğrenci Vizesi
Katar üniversitelerinde eğitim almak isteyen kişilerin ülkeye uzun süreli giriş gerçekleştirebilmesi için Katar Konsolosluğuna başvurarak vize talebinde bulunması gerekmektedir. Havaalanında alınacak vize ile seyahat etmek isteyen kişiler vize harç bedeli kapsamında 100 Katar riyali ödeme gerçekleştirirler. Ancak Havaalanı vizesi, Katar’da iki hafta konaklama imkanı sağlar.
Katar Konsolosluğu tarafından yapılan vize başvurularında ibraz edilen tüm belgeler yeni tarihli olmalı, pasaport eski ve yıpranmamış olmamalıdır. Pasaport en az 6 ay daha geçerli olmalı ve konsolosluğa sunulan vize başvuru formu eksiksiz olmalıdır. Başvuru formu ve sunulan belgeler birbirini destekleyerek uygun olmalıdır.
14 günlük seyahat dışında öğrenimi için seyahat yapılacağı zaman Katar Konsolosluğuna vize başvurusu yapıldığında, randevu sistemi uygulanmaktadır. Konsolosluk başvuru işlemlerini hafta içi Pazartesi-Cuma günleri saat 09.00-15.00 saatleri arasında almaktadır. Resmi tatiller göz önünde bulundurularak, başvuru planlanmalı ve seyahat programı uygun olmalıdır.
Katar’da Çalışmak İçin Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Katar’daki zengin iş imkanlarını değerlendirerek iyi bir gelir elde etmek istiyorsanız, Katar çalışma izni almayı unutmamanız gereklidir. Çalışma izni almak istediğinizde diğer Körfez ülkelerine benzer şekilde kefalet sistemi yani işveren sponsorluğu ihtiyacı bulunur.
Ülkede çalışacağınız iş yerini belirledikten sonra en az 1 adet işveren size sponsor olarak Katar çalışma izni alabilmeniz için kefalet bildirmelidir. Bu nedenle Katar’da çalışmak istediğinizde öncelikle firma görüşmelerini ve çalışma sözleşmesini hazırlamanız gerekir.
Çalışma izni işlemlerini tamamladıktan sonra uzun yıllar boyunca Katar’da yaşamak ve çalışmak istiyorsanız, Katar oturma izni işlemlerini de sonradan çözebilirsiniz. Ancak ilk aşamada Katar çalışma izni için çalışacağınız firma ile imzalanan sözleşme tamamlanır ve bu belgeler Çalışma Bakanlığı Dairesi’ne sunulur. Belgeler sunulduktan sonra 18 ve 60 yaş aralığında olan kişiler mesleki bilgileri ve eğitim belgelerini bakanlığa sunarak ülkeye giriş izni alabilirler.
Giriş sağlandıktan sonra çalışma izni için son aşamada parmak iziniz alınır, sağlık raporu istenir ve bu noktada verilen çalışma amaçlı Katar vizesi 6 ay süreyle geçerlidir. Bu 6 aylık süreç içerisinde Katar oturma izni temin edebilirsiniz. Bu noktada da bazı formaliteleri yerine getirerek, ikamet kimliğinizi bakanlık göçmen biriminden talep edebilirsiniz.
Katar Oturma İzni Nasıl Alınabilir?
Genellikle çalışma amacıyla Katar’a gitmek isteyen vatandaşlar, öncelikle çalışma izni işlemlerini tamamladıktan sonra Katar oturma izni belgeleri için başvurularını gerçekleştirebilir. Bu noktada çalışacak kişilere iş ikamet izni, aile bireyleri için aile ikamet izni ve gayrimenkul satın almak isteyen yabancılar için de gayrimenkul ikamet izni verilir.
Çalışma izninde olduğu gibi birçok prosedür yerine getirildikten sonra diploma sahibi kişiler Arapça çeviri yaparak, onaylatır ve 15 adet vesikalık fotoğraf ile teslim gerçekleştirir. Başvurular olumlu görüldükten sonra Katar kimliği çıkarılarak oturum hakkı verilir. Ortalama 1 ay süren bu işlemler sonrasında kişi ailesi için oturma izni talep edebilir. Bu işlem için aile oturma izni başvurusu yapılırken 200 Riyal ödeme gerçekleştirilir.
Katar vizesi, Katar çalışma izni ve oturma izni, turistik ve öğrenci vizesi nasıl alınır ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Katar ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Katar’da İş Kurmak. Katar’da Ne İş Yapılır?
Katar’da İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler
Katar’da Nasıl İş Bulunur? Katar İş İlanları
Katar’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Katar’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Katar’da Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadara Geçinilir?
Katar’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri