Yurt Dışı Alışverişlerinde Gümrük Limiti ve Gümrük Vergileri
Yurt dışı alışverişlerinde gümrük limiti Euro ve dolar bazlı hesaplanmaktadır. eBay, Aliexpress ve Amazon gibi global pazaryerleri çeşitli ürün yelpazesini uygun fiyatlara satışa çıkartıyor. Alış – satış gücü yüksek olan ürünlerin Türkiye üzerinden e-ticaret pazarlaması ile satışı yapılmaktadır. Bu yöntem ile yurt dışı alınacak ürün satışı Euro veya dolar kurundan hesaplanarak kar marjınızı TL bazında yükseltiyor. Fakat yurt dışından getirilen ürünler ülkemize girerken gümrük kontrolünden geçmektedir. Gümrük uygun görülen limit sınırı aşmamış ürünlerin geçişinde problem yaratmıyor. Aşılan gümrük limiti için uygulanan işlemler farklıdır. Gümrük vergilerinde hangi yollar izleniyor? En güvenilir yurt dışı alışveriş siteleri hangileridir? Yurt dışı alışverişlerinde aylık sınır var mı?
İçindekiler
Gümrük Limitini Aşarsak Ne Olur ve Gümrük Vergi Oranları Nedir?
Yurt dışında yapacağınız alışverişlerde dikkat edilmesi gerekilen husus seçilen ürünün yasa dışı ve yasak olmamasıdır. Yasaklı ürünlerin girişini yapamaz ve gümrükten alamazsınız. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için pazaryerlerini iyi seçmelisiniz. Gümrükte geçmeyen ürünler ise Cep telefonu ve modelleri, Hayvan, Toprak, Antika niteliğinde bulunan sanat ürünleri, heykel, kozmetik ürünler, besin ve vitamin ilaçları, uyuşturucu ve diğer uyuşturucu türleri, petrol çeşitleri ve kumarda kullanılan ürün çeşitleri ülkemize girişi bulunmamaktadır. Gümrük görevlileri yakalaması sonucunda ürüne el koymaktadır. Geri almak için elinizden bir şey gelmez.
Gümrük vergileri yüzdesel oranları 2019 yılında düşüş göstermiştir. Ürünün boyutu, ağırlığı, içeriği ve türüne göre vergi tutarı ödemeniz gerekiyor. Belirlenmiş yurtdışı alışveriş gümrük alt limiti 22 Euro veya 27 Dolar üstüne çıkılması durumunda ödemek zorundasınız. Belirtilen limit altında ürün girişi yapılacaksa bunun için vergi tahsis edilmemektedir. AB ülkesinden gelen ürünün %18, AB ülkelerinden gelmeyen ürünlerde %20 vergi işlemleri uygulanmaktadır.
5.20 TL Damga ve Vergi Ücreti Alınacak
Yurt dışından gelen zarf ürünleri artık vergi uygulamasına çarptırılıyor. Gelen ürünler ayırt edilmeksiniz gümrük görevlileri tarafından kontrol edilerek 5.20 TL ücret yaptırımı uygulanıyor. Vergi kaçırma hedefinde olan müşterilerin gönderen firmalar ile anlaşmalı olarak girişi yasaklanmış ürünlerin kaçak yollarla gümrükten geçirmeleri engellenecek ve tüm ürünlerde bu vergi ücreti kullanılacak. Alınan ücretin açıklaması ise görevlinin paketi kontrol ederken harcadığı zamanın telafisi olarak belirtiliyor.
Yurt dışı Alışverişine Aylık Sınır Getirildi Mi?
Resmi olarak açıklanan alışveriş sınırı aylık sipariş vereceğiniz ürün sayısı 5 olarak belirlendi. Şirketler için alabileceği numune örneği içinde sınırlama 5 oldu. Global pazaryeri kullanan müşteriler ticari akışın bu karar ile zorlu sürece gireceğini düşünüyor. Getirilen sipariş alt limiti sayesinde alıcı ve satıcı toptan yapılacak işlerini ertelemeye başladı.
Gümrüğe 22 Euro Vergi Oyunu
Yurt dışından getirilen ürünlerde yapılan vergi usulsüzlüğü ile limit kandırma çabaları fark edilmeye başlandı. 22 Euro üstünde değeri olan ürünleri ülkeye sokarken ürünün boyutu, kilosu ve türüne göre vergi işlemleri uygulanıyor. Global pazaryeri kullanan ve sürekli getirdiği ürüne vergi ödememek için farklı yollar bulan tüketiciler vergi kaçırmayı tercih ediyor. Asgari koşulları sağlamayan ürün gönderimlerinde Türkiye tarafından yasaklanmış ürünleri böylece içeri sızdırabiliyorlar. Ülkemizin e – ticaret pazarı bu yöntemden dolayı zarar görmeye başladı.
Online alışveriş mecrasında sipariş verirken şüphe duymaya başlayan alıcılar yavaşça kendini uzaklaştırmaya başladı. Çeşitli ürün faturalarında oynama yapan global pazaryeri satıcıları kar payını yüzde 30 oranlarına çıkarttı. Bir tarafta vergisini ödeyen e – ticaret satıcıları var, bir tarafta yapılan oyunlar ile vergiden muaf olmayı hedefleyen satıcılar var. Haksız rekabetin kazancını sağlayarak sadece sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği satışlar ile %10 kar oranı sağlıyor. Türkiye korsan e – ticaret satıcıları yüzünden yıllık 1 milyar değerinde vergi kaybı yaşıyor.
En Güvenilir Yurt Dışı Alışveriş Siteleri
Yurtdışı alışverişlerinde elimize geçecek olan ürünün nasıl koşullarda bize ulaşacağı bilinmez. Kuşku sorunlarından ötürü global pazaryeri olsa dahi alınan ürünün içeriğinden emin olmamız mümkün değil. Gelen ürünün problemli çıkma olasılığını göze alarak alışveriş yapıyoruz. Fakat kendini dünya çapında ispatlamış büyük şirketlerin müşterisi olmak alacağınız ürünü güvenle almanızı sağlar. En güvenilir yurtdışı alışveriş sitelerinden alışveriş yaparak işinizi sağlama alabilirsiniz.
AliExpress, Amazon, eBay, Miniinthebox.com, DX.com, Lightinthebox.com, GearBest.com, BangGood.com, Rotita.com, EachBuyer.com, Pandawill.com, Sunsky-online.com, Espow.com, Clothing-dropship.com, LovelyWholesale.com, Merimobiles.com, Chinavasion.com, Dealsmachine.com, Newfrog.com ve Buytrends.com
Yurt Dışı Alışverişlerinde Gümrük Limiti ve ödenmesi gereken gümrük vergileri ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.