Yeni Kimlik Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?
Yeni kimlikler ilk olarak 2017 yılında kullanılmaya başlamış, özellikle kimliği çok eski ve resmi kuruluşlarda işi olan kimseler tarafından çok ilgi görmüştür. 2017 yılında yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı dolayısıyla milyonlarca öğrenci başvuru yaparak, kimliğini değiştirmek zorunda kalmıştır.
Yeni kimliklere ilk yılda gösterildiği kadar olmasa da, hala yoğun bir talep vardır. Eski kimliklerin kullanımının 3 yıl süreyle sınırlandırılmış olması, vatandaşların kimliklerini çipli kimlikler ile hızla değiştirmesine neden olmuştur. Bu duruma bir çözüm bulmak isteyen görevliler, kimliklerini yenilemek isteyen vatandaşlar için randevu sistemi oluşturmuşlardır.
Yeni Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?
İllerde bulunan nüfus müdürlüklerinden 2 şekilde randevu almak mümkündür. Bunlardan bir tanesi telefon yoluyla ve “Alo 199” hattı aranarak alınan randevu şeklidir. Görevlilere istenen il, ilçe, ad, soyad, telefon, TC kimlik numarası söylenerek ve gidilecek tarih belirtilerek randevu almak mümkündür.
Diğer randevu alma şekli, ilkinden daha kolaydır ve daha hızlı gerçekleştirilebilir. “’https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr” adresinden gerekli bilgiler verilerek, kişiler randevularını güvenle alabilir. Ayrıca boşluk olan tüm gün ve saatler görüntüleyebilmeleri sayesinde, vatandaşlar kendilerine en uygun tarihi ve saati seçebilecektir.
Yeni Kimlik Başvurusu Süreci Nasıl İşler?
Randevu alınırken son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biometrik fotoğraf ile, önceki nüfus cüzdanı veya pasaport veya sürücü belgesi veya memur cüzdanı veya avukat kimlik kartı ile gidilmesi gerekmektedir. 15 yaşından küçük çocukların kimliklerinde fotoğraf bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Yeni doğanlar için çıkacak olan kimlik kartlarında ise, baba veya anne başvuru yaparak gerekli belgeleri nüfus müdürlüğüne iletir ve kimlik beyan edilen adrese gönderilir.
Ne Kadar Sürer?
Nüfus müdürlüğünde kimlik ile ilgili bilgilerin beyan edilmesi süreci en fazla 15-20 dakika sürmektedir. Kimlik için gerekli belgeler verilip düzenlendikten sonra, kişiden imzası alınır ve imza fotoğrafın üzerine ve kimliğin alt kısmına yapıştırılır. Ardından parmak izi, avuç izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Kimlikler basılarak eve gönderilir. Bu sürenin uzunluğu ve kısalığı kimlik oluşturulurken beyan edilen bir aciliyet yoksa yoğunluğa göre değişir. Aciliyet beyan edilen kimlikler 10 gün içerisinde, diğerleri en fazla 20-25 gün içerisinde eve gönderilmektedir.
Yeni kimlik başvurusu ve randevu süreci ile ilgili sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;