Türkmenistan Çalışma İzni ve Oturma İzni Nasıl Alınır?
Türkmenistan’a seyahat etmeyi veya çalışmak için gitmeyi düşünenler için Türkmenistan’a gidiş sebebine göre vizeler verilmektedir. Türkmenistan vizesi Devlet Göçmenler Dairesi tarafından verilen davetiyenin ibraz edilmesiyle Türkmenistan Dış Temsilciliklerinde veya sınır kapılarında verilmektedir. Davetiye için işlem süresi 10-15 iş günüdür. Vizeyi Türkmenistan’ın sınır kapılarında almayı düşünenler için davetiyenin aslı yanlarında bulunmaları gereklidir. Davetiye seyahat öncesinde sınır kapılarında bırakıldığında seyahat boyunca davetiyenin bir kopyasının seyahat etmeyi düşünenlerin yanında bulundurması önemlidir.
Türkmenistan vizesinin ülkenin tüm bölgelerini kapsamadığı bilinmelidir. Eğer başka bir bölgeye seyahat etmeyi özellikle sınır bölgeleri ve Daşoğuz vilayetine gitmeyi düşünenler bu yöndeki isteklerini davetiye başvurusu sırasında Devlet Göçmenler Dairesi’ne bildirmeleri gereklidir.
Türkmenistan sınır kapılarında vize ücreti dışında bir işlem ücreti de talep edilmektedir. Havalimanlarında geliş için 12 $, gidiş için ise eğer Türkmen Hava Yolları kullanılmayacaksa 25 $ ücret alınmaktadır.
Eğer kalış süresi Türkmenistan’da 3 iş gününü geçecekse bulunulan şehrin veya vilayetin bağlı olduğu Devlet Göçmenler Dairesi’ne bunu bildirmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda Türkmenistan’dan ayrılma gibi bir durum olduğunda ayrılmadan önce bunu Devlet Göçmenler Dairesi’ne de bildirmeleri önemlidir.
Bunun dışında Türkmenistan’da ikamet tezkeresi verilmemekte, bunun yerine 3-6 ay süreli çok girişli vizeler verilmektedir. Türkmenistan vize işlemleri uzun sürmektedir ve Türkmenistan’a gidecek olanlar için zamanında vize işlemlerini yapmaları tavsiye edilmektedir.
Türkmenistan vize prosedüründen kısaca bahsettikten sonra şimdi de turistik, öğrenci vizeleri ile Türkmenistan oturma ve çalışma izinleri hakkında da kısaca bilgiler verip istenilen belgeleri anlatacağız.
Türkmenistan Turistik Vizesi
Türkmenistan ile Türkiye arasında hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri için vize muafiyet anlaşması bulunmaktadır. Ancak bu kişiler ticari veya ziyaret amacıyla seyahat edeceklerse davetiye temin etmeleri gerekmektedir. Bu durumda turistik amaçlı seyahat etmeyi düşünenlerin Türkmenistan turistik vizesi almak için davetiye temin etmeleri gereklidir.
Seyahat süresi 45 günü geçenler için uzun süreli vize verilmektedir. Uzun süreli Türkmenistan vizesi alınması durumunda sizlerden ek belgeler de istenecektir. Aşağıda Türkmenistan turistik vizesi için istenen belgelerin neler olduğu gösterilmiştir :
- Davetiye (Devlet Göçmenler Dairesinden temin edilir)
- En az 1 yıl süreli pasaport
- Vize talep dilekçesi
- Seyahat rezervasyon belgeleri
- Seyahat sağlık sigortası
Türkmenistan Öğrenci Vizesi
Türkmenistan’da öğrenim görecek öğrencilerin ve öğrenci olarak ülkeyi seyahat etmeyi düşünenler için verilen vize türüdür. Öğrenci vizesi için istenen belgeler ise şunlardır :
- Öğrenci Belgesi
- Transkript
- Banka dokümanı
- Davetiye
- Vize talep dilekçesi
- Seyahat rezervasyon belgeleri
- Seyahat sağlık sigortası
- En az 1 yıl süreli pasaport
Türkmenistan Çalışma İzni ve Oturma İzni
Diğer işlemlerde olduğu gibi Türkmenistan çalışma iznin almakta zor bir işlemdir. Türkmenistan çalışma izinlerini işverenler kendileri halletmektedir. İşverenler bunun için Türkmenistan Devlet Gulluğu’na istenilen evrakları verip Türkmenistan çalışma izinlerini alabilmektedirler.
Devlet Gulluğu tarafından işverenlerden istenen belgeler şunlardır :
- Devlet Gulluğu’na davet nedenini ve yerini içeren dilekçe
- Şirket kadro sayısının fotokopisi
- İş akdinin fotokopisi
- Anket formu
- 3×4 formatında fotoğraf
- 3 aydan fazla Türkmenistan’da çalışacaksa AİDS raporu
- Vergi borcunun olmadığını bildiren yazı
- İş kontrat fotokopisi
- Hukuki adresi tasdik eden belge
- Personelin diploma onayı
- Çalışma izni için istenen harç makbuzu
Türkmenistan’da oturma izni 3-6 ay süreli olarak verilen çok girişli vize olarak verilir. Türkmenistan devleti oturma izni isteyenlere ikamet tezkeresi vermemekte ve bunun yerine en fazla 6 ay süresi olan çok girişli vize vermektedir. Türkmenistan oturma izni almayı düşünenler bu durumu dikkate alarak hareket ederlerse sorun yaşanmasını önlemiş olurlar.
Türkmenistan vizesi, Türkmenistan çalışma izni ve oturma izni, turistik ve öğrenci vizesi nasıl alınır ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Türkmenistan ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Türkmenistan’da İş Kurmak
Türkmenistan’da Nasıl İş Bulunur
Türkmenistan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat
Türkmenistan’da Üniversite Okumak
Türkmenistan’da Çalışmak. Türkmenistan İş İmkanları
Türkmenistan’da Maaşlar
Türkmenistan’da Genel Yaşam Giderleri