Norveç Göçmenlik Şartları. Norveç’e İltica Etmek
İnsanlar bulundukları ülkelerin yaşam şartlarından duydukları memnuniyetsizlikler ile başka ülkelerde yaşamak istemektedirler. Günümüz şartlarında bu istekler fazlalaştığı için ülkeler de bu konuda bazı önlemler almış durumdalar.
Günümüz şartlarında göçmenlerin tercih ettiği ülkelerden biride Norveç’tir. Genelde İskandinav ülkelerine beğeni duyan insanların tercih ettiği Norveç göçmenlik şartları konusunda aile bireylerinden birinin ülke bulunması halinden kolaylık sağlamaktadır. Fakat bu şartı sağlamayan diğer ülke vatandaşları için süreç hiç de kolay değildir.

Norveç Göçmenlik Şartları

Dünya genelinde eğitim sistemi bakımından en iyi ülkelerden biri olan Norveç’te üniversite okumak veya yüksek lisans yapmak bir çok öğrencinin istediği bir şeydir . Bu şekilde öğrenci olarak Norveç’te bulunduğunuz takdirde, bulunduğunuz süre boyunca öğrenci vizesi vermektedir. Bu öğrenci vizesi ile birlikte orada yaşama ve yaşadığın süre boyunca haftada 20 saat çalışma izni de vermektedir.
Evliyseniz ve eşiniz veya varsa çocuğunuzun da bu öğrencilik hayatı boyunca yanınızda olmak istiyorsa, onlar için de kısa süreli oturma izni almak için başvuru yapma hakkınız var. Tabii ki aile ile yaşam söz konusu olduğunda, Norveç’te yaşayan bireylerin kendi geçimleri için devlet bir garanti istiyor. öğrencilik ile alakalı bu göçmenlik şartlarını sunmamızın sebebi, Norveç’te öğrenci olarak oturum izni alıp bulunduktan sonra hem orada eğitim görmüş olacaksınız hem de  bu eğitim sonunda orada iş bulma konusunda kolaylıklar elde etmiş olacaksınız.

Norveç Göçmenlik Şartları. Norveç’e İltica Etmek

Norveç Göçmenlik Şartları. Norveç’e İltica Etmek

Norveç’te Çalışarak Oturum Hakkı Kazanmak

Üniversite eğitimini bitirip iş hayatına atıldınız ve çalışacak bir ülke olarak Norveç’i seçtiğiniz halde deneyim konusunda sıkıntılarınız var ise , Norveç’te dönemsel işçi olarak bulunabilirsiniz. Örneğin:

  • Turizm Sektörü
  • Gıda sektörü
  • Tarım 
  • Sanayi ve üretim
  • Balıkçılık

gibi alanlarda çalışma fırsatı yakalarsanız dönemsel olarak oturum izni de alabilirsiniz. Bu dönemsel süreçler daha uzun zamanları kapsayan işler aramak için güzel bir zaman dilimi olabilir.
Bulunduğunuz ülke de üniversite ve sonrasında yüksek lisans doktora gibi üst seviye eğitimler aldıysanız nitelikli çalışan olarak oturma ve çalışma izni alabilme şansınız var. Bunun için birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Bulunduğunuz ülkeden Norveç’teki bir işveren ile çalışmaya başlamak istiyorsanız o zaman işleriniz gayet kolaylaşıyor
  • Kendinize ait bir firmanız var ise ve Norveç’te bulunan şirketler ile ortaklaşa iş yapıyorsanız ve bu ortaklaşa işi kanıtlayabiliyorsanız, ortak iş yaptığınız o şirketin bulunduğu şehirde oturum izni alabiliyorsunuz

Norveç Oturma İzni

Bir diğer seçenek ise, Norveç’te 3 yıl boyunca herhangi bir oturma izni ile bulunduysanız, herhangi bir suça karışmadıysanız ve istenilen seviyede Norveç dili konuşabiliyorsanız daha uzun süreli oturum izni alabilirsiniz.
Son olarak ise, geride bıraktığınız son 10 yılınızın 7 yılını Norveç’te geçirdiyseniz, vatandaşlık almaya hak kazanıyorsunuz.
Bu oturum izinlerinin alınması konusunda istenilen belgeler ise tamamen başvurduğunuz oturum izninin türü ile farklılık göstermektedir. Öğrenci olarak bulunacaksanız:

  • Eğitim göreceğiniz üniversite ile bağlarınızı kanıtlayan belgeler
  • Bu süre zarfında geçiminizi sağlayabileceğinize dair banka kayıtları

Gibi belgeler isteniyor.
Fakat her geçen gün değişen şartlara ayak uydurmak adına ülkeler de kendi göçmenlik şartları konusunda değişikliğe gidebiliyor. Bu değişiklikleri takip etmek için Norveç Göçmenlik Bürosunun sitesine göz atabilirsiniz.
Norveç göçmenlik şartları ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.