Kazakistan’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Resmi adı Kazakistan Cumhuriyeti olan Kazakistan, Orta Asya’da bağımsız bir Türk Devletidir. Yüz ölçümü olarak dünyanın dokuzuncu büyük devleti olan Kazakistan, doğal kaynaklar açısından da çok zengin bir ülkedir.
Kazakistan’ın başkenti Astana şehridir. En önemli şehirlerinden biri olan Almatı şehrinin cadde ve sokakları çok güzel planlanmış, evler düzenli bire şekilde yerleştirilmiş, caddelerin sağ ve solunda sulama kanalları, ağaçlar, kaldırımlar ve yeşil alanlar mevcuttur. Cadde ile evler arasında mesafe bulunmakta ve bu alanlar yeşil alan olarak kullanılmaktadır. Şehirde otopark sorunu bulunmamaktadır. Ülkede ev kiraları herkesin bütçesine, evin konumuna ve evin özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.
Kazakistan’da yaşam, özellikle öğrenciler için çok kolaydır. Ev kiraları hem ucuz, hem de mobilyalı ev bulmak mümkündür.
İçindekiler
Kazakistan’da Yaşam Şartları
Çoğunluğu Müslüman olan ülkede din baskısı yoktur. Kadın-erkek eşitliği olarak da Türkiye’ye göre daha gelişmiş durumdadır. Rusların etkisi yavaş yavaş kaybolmaya başlamış ve Latin alfabeye geçişin temelleri atılmış durumdadır. Kademeli olarak ilerleyen bu geçiş 2025 yılında tamamlanmış olacaktır.
Eğitim hem ucuz hem de kalitelidir. Okullarda teknolojik aletler uzun zamandır kullanılmaktadır. Sağlık sektörü de gelişme aşamasındadır. Sağlık konusunda Kazakistan’da yaşam, Türkiye ile hemen hemen aynıdırlar. Gece-gündüz açık sağlık kuruluşları bulunmaktadır. Adil bir ülkedir. Kimse kimsenin hakkını kolay kolay yiyemez. Tarım ve hayvancılık konusunda Türkiye’den oldukça ileri bir ülkedir.
Kazakistan’da Sosyal Yaşam
Ülkenin para birimi olan Tenge’nin, 1 Türk Lirası karşısındaki değeri yaklaşık 70 Tengedir. Kazakistan’da yaşam ilk gelenler için pahalı gibi algılansa da, bir süre sonra neyin nereden, nasıl alınacağı ve en fazla ne kadar ücret ödeneceği öğrenildikten sonra hayat normale döner. Bunun yanı sıra çok fazla ihtiyaç olmadıkça ev eşyası ve giyim eşyası alınmamalı, kıyafetler Türkiye’den götürülmelidir. Benzinin ucuz olmasından dolayı taksi ücretleri çok pahalı değildir. Bununla birlikte toplu ulaşım araçları taksiye göre daha ucuzdur.
Yer altı ve yer üstü kaynaklar açısından özellikle kömür, uranyum, doğal gaz bakımından zengin rezervlere sahiptir. Ülkedeki işsizlik oranı düşük olduğu için Kazakistan’da yaşam çok daha düzenlidir. Çeşitli yabancı yatırımlar ile daha da büyümeye devam etmektedir. Ülkede gelirin % 10’u vergiye gitmektedir. Eğitim seviyesi Türkiye’ye göre daha ileridedir. Genç öğrencilerin çoğu en az 3-4 yabancı dil bilmektedir.
Kazakistan’da Yemek Kültürü
Ülkede az da olsa at eti ve at sütü tüketilmektedir. Her yerde at eti bulunmamaktadır. Kazakistan’da tarım ve hayvancılık ileri düzeyde olduğu için kırmızı et çok pahalı değildir. Bunun yanı sıra özellikle yerli üretimin arttığı yaz aylarında sebze ve meyve çok ucuzdur. Ancak kış aylarında üretim durmakta ve ithal ürünlerin pazara girmesiyle fiyatlar da biraz yükselmektedir.
Genellikle etli yemekler tüketen Kazaklar için et, en önemli besin kaynağıdır. Kazakistan’da birçok Özbek restoranı bulunur ve yemekleri çok lezzetlidir. Bunların yanı sıra dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da Türk lokantası bulmak mümkündür.
Kazakistan’da Gece Hayatı
Genç bir nüfusa sahip olduğu için sosyal yaşam ve gece hayatı çok daha yaygındır. Kazakistan’da yaşam standartlarına farklı bir gözle bakıldığı zaman özellikle başkent Astana ve önemli diğer birkaç şehirde güneş battıktan sonra gece hayatı başlamaktadır. Özellikle genç nüfusun gece hayatını sevmesinin yanı sıra, gece hayatından hoşlanmayan bir kesim de vardır. Gece hayatı, Türkiye ile kıyaslandığında parasal anlamda daha uygun ve hesaplıdır.
Kazakların Türklere Yaklaşımı
Kazakistan halkının Türklere yaklaşımı konusunda çeşitli araştırmalar yapılmış ve bu araştırma sonuçlarına göre, birçok konuda Kazak halkının Türklere karşı sempatisinin orta düzeyde olduğu analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra Türkiyeyi ziyaret ve Türkiye’de eğitim konusunda ise %80 oranında olumlu bir algı olduğu gözlemlenmiştir.
Türklerle tanışmış olan yada Türkiyeyi en az bir kere ziyaret etmiş olan kişilerde Türklere karşı olumlu algının yüksek olması, olumsuz algıların kişisel gözlem ve deneyimlerden daha çok ön yargıya dayandığının göstermektedir.
Araştırmaya göre Türkiye ve Türk halkının Kazaklar tarafından çok fazla tanınmadığını ancak tanımaya yönelik önemli bir isteğin olduğunu göstermektedir. Kazaklar arasında Sovyet dönemi etkisinde kalmış olan ileri yaş gurubunda, Türklere karşı sempati düzeyi düşüktür.
Kazakistan’da yaşam, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Kazakistan ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Kazakistan’da Üniversite Okumak
Kazakistan Çalışma İzni ve Oturma İzni
Kazakistan’da Yaşam Giderleri
Kazakistan’da Maaşlar
Kazakistan’da Nasıl İş Bulunur
Kazakistan’da İş Kurmak
Kazakistan’da Çalışmak. Kazakistan İş İmkanları