Kazakistan’da İş Kurmak. En Karlı Kazakistan İş Fikirleri
Dünyanın en geniş yüz ölçümüne sahip ülkelerden biri olan Kazakistan, 1991 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra, hızlı bir kalkınma ve gelişme sürecine girmiştir. Karasal bir iklime sahip olan ve genel olarak etkili soğukların yaşandığı ülke, kendisini ısınma konusunda epey geliştirmiştir. Zengin yeraltı ve yer üstü kaynakları olan Kazakistan’da kömürün tonu 20 dolar civarındadır. Bu da ısınmanın ne kadar ucuz olduğunu gösterir. Ülkede çok fazla yatırımcı Türk firmasının olması nedeniyle, ülkeye gelen Türkler buraya kolay uyum sağlayabilmektedir.
İçindekiler
Kazakistan’da Ne İş Yapılır?
Kazakistan’da iş kurmak, için öncelikle bölgeyi ve bölge insanını iyi tanımak gerekir. Türk yatırım şirketleri genellikle inşaat sektörü, petrol sektörü, turizm ve otelcilik, savunma sanayi, ilaç ve kimya sanayi gibi sektörlerde ön plana çıkmaktadır. Kazakistan, Orta Asya’nın en fazla dış yatırım alan ülkesidir. Kurumsal ve büyük firmaların dışında küçük şirketler de ülkede boy göstermektedir. Kurumsal hizmetlere taşeron hizmeti vermek referansı kuvvetlendireceğinden, ileriki dönemlerde daha büyük işler yapmayı sağlayacaktır.
Kazakistan’da iş kurmak isteyenler, kuaförlük, prodüksiyon, balıkçılık, esnaflık, kaporta ve boya, gıda ithalatı gibi sektörlerle işe başlayabilirler. Ülkede vize sorunu olmadığı için güvenlik açısından sıkıntı yaşanabilir. Rüşvet ülkede çok yaygın olduğu için mümkün olduğunca polislerden uzak durmak gerekir. Kazakistan, yeni baştan inşa edilen bir ülke olduğu için iş gücüne çok fazla ihtiyaç vardır.
Kazakistan’da iş kurmak için gelen Türk firmaları özellikle inşaat sektöründe kendilerini göstermişlerdir. Kazakistan’da iş imkanları oldukça geniş olmasına karşın, bazı sektörlerde eksiklikler vardır. Ülkede birçok şirket olmasına rağmen birçoğunun web sitesi bulunmamaktadır. Bu da ülkede prodüksiyon anlamında bir eksiklik olduğunu ortaya koymaktadır.
Ülke insanının lüks tüketime eğilimli olması ve özellikle kadınların dış görünüşlerine dikkat etmesi ile kuaförlük alanında da eksiklikler ortaya çıkmaktadır. Belli birkaç kuaför olmakla birlikte yeterli tecrübe ve yetkinliğe sahip olmadıkları için çok fazla tercih edilmemektedirler. Bu iş kolu da yatırım yapılabilecek alanlardan biridir. Ülkede balık pahalıdır. Türkiye’den balık ithalatı yapılarak, bu alanda bir iş kurulabilir.
Kazakistan’da Şirket Açmak. Kazakistan’da İş Kurmak
1 Mart 1995 yılında çıkarılan bir kanunla Kazakistan’da yerli ve yabancı yatırımcıların çeşitli türlerde şirket kurmaları mümkün kılınmıştır. Yabancı yatırımcıların ülkede en fazla tercih ettikleri şirket türü limited şirkettir.
Kazakistan’da iş kurmak için ilk yapılması gereken şey Adalet Bakanlığının yerel dairelerine başvurarak kayıt yaptırmaktır. Kayıt için bazı belgeler teslim edilmelidir. Adalet Bakanlığı bu belgeleri İstatistik ve vergi makamlarına iletmekte ve bu sürecin tamamlanmasından sonra şirket kayıt belgesi, vergi kayıt belgesi ve istatistik kartı verilmektedir. İşletmeler banka hesabı açtırabilir ve açılacak olan banka hesabı sayısında bir kısıtlama yoktur.
Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar
- Kayıt yaptırmak için başvuru dilekçesi,
- Ne tür bir şirket olacağının bildirilmesi (anonim, limited vs.),
- Şirketin kurulmasına karar verilmiş olan kurul kararı,
- Şirketin Kazakistan’da faaliyet göstereceğine dair edindiği binanın kira sözleşmesi,
- Kazakistan’da kurulacak olan şirketle illiyet bağı olan yabancı şirketin kuruluş sözleşmesi,
- Yabancı yatırımcının ülkesindeki ticaret sicilinden alacağı ticaret sicil belgesi,
- Kurucu şirket tarafından verilen ve kurulacak olan şirketi bir temsilci gibi yönetmek amacıyla hareket eden kişiye verilecek olan vekaletname,
- Kayıt ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.
Yukarıdaki belgelerin Kazakistan Adalet Bakanlığına ibrazı sırasında Rusça ve Kazakça tercümelerinin de ibraz edilmesi gerekir. Ayrıca, tercüme edilen belgenin noter onaylı olması gerekir.
Kazakistan Yatırıma Aç Bir Ülke
Bağımsızlığını kazandıktan sonra 15 yıllık tarihine, Türkiye’nin 85 yılda çektiği yabancı sermayeyi çekmeyi başaran Kazakistan, önümüzdeki yıllarda bunu katlamayı planlamaktadır. Ülkede 4 ana sektörde yatırım imkanı bulunmaktadır.
İnşaat, enerji, bilişim ve tarım alanları yatırım için en ideal alanlardır. Bölgede Rusya’dan sonra en fazla yabancı yatırım çeken ülke konumundadır. Ayrıca da dünyanın en zengin yeraltı kaynaklarına sahip bir ülkedir. Petrol ve doğal gazın yanı sıra, bakır, çinko ve altın kaynakları da oldukça fazladır. Bu nedenle tam bir hammadde ithalatçısı konumunda olan ülke, şimdilerde bunu tersine çevirmek için yeniş teşvik yasaları çıkarmıştır. Bu yasalarla yabancı küçük yatırımcıları da ülkeye çekmeyi hedeflemektedir. Özellikle hizmet sektöründe büyük açık olduğundan Türk girişimciler Kazakistan’da iş kurmak için ülkeye akın etmektedir.
Kazakistan’da iş kurmak, şirket açmak yada ticaret yapmak isteyenler daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirler.
Kazakistan ile ilgili diğer konularda bilgi almak için aşağıdaki başlıkları da incelemenizi öneririz.
Kazakistan’da Üniversite Okumak
Kazakistan Çalışma İzni ve Oturma İzni
Kazakistan’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Kazakistan’da Yaşam Giderleri
Kazakistan’da Maaşlar
Kazakistan’da Nasıl İş Bulunur
Kazakistan’da Çalışmak. Kazakistan İş İmkanları
Bence mantıklı. Gitmek lazım.