Kayıp, Çalıntı ve Yıpranma Dolayısıyla Kimlik Yenilemek İçin Gerekli Belgeler
Kimliklerin bazı durumlarda yenilenmesi gerekmektedir. Bu durumların başında, yıpranmaya bağlı değişiklik gelir. Özellikle çipli kimliklerin çıktığı bu yıllarda, yıpranma nedeniyle değiştirilen kimlik sayısı oldukça fazladır. İnsanlar, hem çipli kimlik kullanımının zorunlu hale gelmesine az bir süre kaldığı için, hem de artık fotoğraflarda tanınamadığı ve kimlikleri aşındığı için kimliklerini değiştirmektedir.
Bunun dışında kimliğini kaybeden kişiler ve kimliği çalınan kimseler de kimliklerini değiştirir. Çipli kimliğe geçiş durumu hala devam ettiği için, çipli kimlikler zorunlu hale gelene kadar kimliğin kaybolmasıyla ilgili bir cezai yaptırım uygulanmamaktadır. Fakat yeni çıkardığı çipli kimliği kaybeden kullanıcılar, diğerlerinden farklı bir ücret ödemektedir.
Kimlik değiştirmek için gereken ücret 22.5 TL olarak belirlenmiştir. Çipli kimliğini kaybetmiş kişiler için bu ücret 45 TL olarak belirlenmiştir. Kimlik değiştirmek için bazı belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler olmadan kimlikler değiştirilmez.
İçindekiler
Kimlik Yenilemek İçin Gerekli Belgeler
Yıpranma Durumunda
- Eski nüfus cüzdanı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- 5 TL çipli kimlik çıkarma ücreti
Kayıp Veya Çalıntı Durumunda
- 45 TL ödeme makbuzu (Eski nüfus cüzdanını kaybetmiş kişiler için 22,5 TL’dir. Bu yaptırım yalnızca çipli kimliğini kaybetmiş kişilere uygulanmaktadır.)
- 1 adet biyometrik fotoğraf (Sistemdeki fotoğraf son 6 ay içerisinde çektirilmişse gerek yoktur.)
- Sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı veya geçerliliği olan herhangi bir kimlik belgesi.
Kimlik Değiştirmek İçin Nereye Başvurmak Gerekir?
Kimlikler ile ilgili tüm işlemler, nüfus müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Yani kimlik değiştirmek için, nüfus müdürlüğünden randevu almak gerekir. Randevusuz giden kişiler, yoğunluktan dolayı saatlerce sıra beklemek zorunda kalacaktır. Rahat işlem yapmak ve işi kısa sürede halletmek için, vatandaşların belgelerini hazırladıktan sonra müsait oldukları en yakın zamana randevu almaları daha doğru olacaktır.
Randevu iki şekilde alınabilir. İsteyen kişiler “Alo 199” hattını arayarak, isteyen kişiler de “https://randevu.nvi.gov.tr/” adresini kullanarak randevularını oluşturabilirler. Uygun saatleri görüntülemek ve daha hızlı işlem yapabilmek için, online başvuru yapmak daha sağlıklı olacaktır.
Yeni kimlik değiştirme ve kimlik yenilemek ile ilgili sorularınız için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;