Hollanda Çalışma İzni ve Oturma İzni. Hollanda Vizesi
Hollanda sınırları içerisinde seyahat edecek vatandaşlarımızın giriş yapabilmesi için mutlaka Hollanda vizesi başvurusunda bulunması gereklidir. Hollanda ve Türkiye arasında uygulanan vize kuralları gereği yeşil pasaport ve gri pasaport sahibi olan vatandaşlarımız Hollanda vize işlemlerine tabi tutulmamaktadır. Bu pasaport sahiplerinin pasaport geçerlilik sürelerinin dolmamış olması ve pasaportlarının 10 yıldan eski olmaması şartıyla, 180 gün içerisinde ve 90 günü aşmayacak seyahatleri için Hollanda vizesi işlemlerinden muaf tutulmaktadırlar.
Hollanda’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi vatandaşlarımız, Schengen vizesi yoksa ülkeye giriş yapmak için vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar.
İçindekiler
Hollanda Vizesi
Hollanda Schengen Bölgesi’ne dahil olan ülkelerden birisidir. 90 günden az seyahatlerde Hollanda Schengen vizesi alınmalıdır. Hollanda vizesi sahibi kişiler, Hollanda’dan başlayarak diğer Schengen ülkelerine seyahat edebilmektedirler.
Hollanda Oturma İzni
Hollanda’da 3 aydan fazla sürede kalmak ya da sürekli olarak ülkede yaşamak isteyenler için Hollanda oturma izni MVV için başvurusu yapmak gerekmektedir. Hollanda oturma izni başvurusu Hollanda ya da Türkiye’den yapılmaktadır fakat Hollanda’dan yapılacaksa, ülkede sizi davet edecek kişinin Hollanda makamlarına başvuru yapması gerekmektedir.
Hollanda’da oturum izni alabilmek için serbest iş sahibi olmak yada iş kurmak, ücretli bir işte çalışmak, ülkede bulunan eş veya partnerin yanında kalmak, reşit olmayan çocuklar yanında oturum veya reşit olan çocuk için ikamet yani aile birleşimi yapmak, evlatlık olarak ikamet etmek, eğitim yada eğitim hazırlığı için ikamet etmek, ücretli staj yapmak, aile bireyleri yanında üç aydan fazla kalmak, aupair olarak çalışmak veya tıbbi tedavi görmek özelliklerinden bir veya birkaçına sahip olmak gerekmektedir.
Hollanda Çalışma İzni
Çalışma izni alabilmek için öncelikle oturum izni de almanız gerekecektir.
Çalışma izni başvurusunu ücretli bir işte çalışmak için almak isteyenler 3 ay daha geçerliliğe sahip pasaport ve fotokopisi, Başvuru formu, 2 adet biyometrik renkli fotoğraf ve çalışılacak yerle ilgili iş sözleşmesinin fotokopisi ile başvuru işlemlerini gerçekleştirmelidirler
Hollanda Öğrenci Vizesi
Hollanda’da eğitim almak isteyen vatandaşlarımızın başvurduğu vize türüdür. Eğitim vizesi başvurusu, orta, yüksek öğretim ile dil kursları kapsamında değişiklik göstermektedir.
Orta öğretim için evraklar önce Hollanda resmi göç END’ye gönderilmektedir. END başvuruyu inceledikten sonra bir dosya numarası ile Türkiye’den başvuru talebi etmektedir. Orta öğretim sırasında çocuğun ailelerin çocukla birlikte kalmasına izin verilmektedir. İşlemlerin düzgün olması için, evrakların eğitim başlamadan en az üç dört ay önce END’ye gönderilmesi gerekmektedir.
Üniversiteler için dil kursu eğitimlerinde kabul-kayıt belgesiyle birlikte başvuru yapılmaktadır. Başvurular Konsolosluk tarafından END’ye gönderilmekte, END kabul ederse vize verilmektedir. Bu tür eğitimler için, kurs veya okul aidatının en az yarısının yatırılmış olması gerekmektedir ve maddi yeterlilik için belgeler gerekmektedir.
Hollanda eğitim vizesi başvuruları sırasında öğrenciler dil eğitimi almak isteği konusunda makul bir yanıt vermek zorundadır. Bu konuda örnekler incelenmesinde ya da danışmanlık alınmasında fayda bulunmaktadır.
Schengen Vizesi
Schengen vizesine ilk defa müracaatlarda 1 hafta gibi kısa süreler için vize verilmektedir. Daha sonraki başvurularda bu süre kademeli olarak artmaktadır. Vizenin kullanımı ve sıklığı vize süresini kişilere ve bazı durumlara göre daha uzun sürelere çıkarabilmektedir.
Turistik Vize, Ticari Vize, Aile Ziyaret Vizesi ve Transit Vize Hollanda Schengen Vizesi kategorisine girmektedir.
Uzun Süreli Hollanda Vizesi
90 günden fazla seyahatler için gerekli olan Hollanda vizesi işlemlerinde Ulusal Vize ya da D vize olarak anılan vize başvuruları kabul edilmektedir. Çalışma Vizesi, Oturum Vizesi, Eğitim Vizesi ve Aile Birleşimi gibi vize türleri bu kategoriyi kapsamaktadır.
Express Vize
Acil seyahatler için kullanılan bu vize türünde, başvuru sahiplerinin işlemleri başvuru tarihlerini takip eden ilk randevu tarihine verilmektedir.
Hollanda Vizesi Başvuru İşlemleri
Vize Başvuruları Konsolosluk, Büyükelçilik, Vize Danışma Merkezleri ve Turizm/Seyahat Acentelerine yapılmaktadır. Kısa süreli olan seyahatlere ilişkin başvuruları birebir kabul etmemektedir. Kısa süreli vize işlemleri Hollanda Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen Vize Başvuru Merkezleri aracılığıyla rahatlıkla yapılabilmektedir.
Uzun süreli (aile birleşimi, çalışma, eğitim, vb.) ziyaret edecek olan vatandaşlarımız 90 günden fazla konaklama için gerekli olan vize çeşitlerine başvuruda bulunmalıdırlar. Bu başvurular direkt olarak Hollanda Konsolosluğuna yapılmalıdır.
Önemli Hususlar
Hollanda vizesi başvurusunda bulunan kişilerden parmak izi talep edilmektedir.
Vize başvurusu için pasaportta en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Pasaportun son 10 yılda çıkartılmış olması ve geçerliliğini, Hollanda vizesi geçerlilik tarihinin bitiminden 90 gün sonrasına kadar koruması gerekmektedir.
Başvuru yaparken resmi tatil günlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
18 yaşından küçükler vize başvurularını anne ve baba tarafından veya yasal vasi aracılığı ile yapmalı yada noter tasdikli muvaffakatname belgesi ile birlikte yapmalıdır.
Hollanda Konsolosluğu, vize başvurusu ile ilgili olarak gerekli gördüğü durumlarda ek görüşmeye çağırabilmektedir.
Hollanda vizesi, Hollanda çalışma izni ve oturma izni, turistik ve öğrenci vizesi nasıl alınır ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Hollanda ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Hollanda’da Üniversite Okumak
Hollanda Göçmenlik Şartları
Hollanda’da İş Kurmak, Şirket Açmak
Hollanda’da Nasıl İş Bulunur?
Hollanda’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Hollanda’da Çalışmak. Hollanda’da İş İmkanları
Hollanda’da Yaşam Giderleri
Hollanda’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat