Gürcistan’da İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler
Gürcistan’da çalışmak isteyen yabancılar için oldukça geniş bir iş yelpazesi vardır. Coğrafi olarak Türkiye’ye yakınlığı ve kültürel benzerlikleri ile Türkler için fiziki ve psikolojik olarak rahat bir ortam sunmaktadır. Gürcistan’da çalışmak, istenen sektöre veya tecrübeye bağlı olarak avantajlı veya dezavantajlı olabilmektedir.
Gürcistan, tarihi dokusuna zarar vermeden koruyan bir ülkedir. Ancak bu dokuyu korurken göze çarpan en büyük problemlerden biri deprem riski taşımasıdır. Bu konuda devreye mimarlık, mühendislik, dış cephe kuvvetlendirilmesi ve binaların yenilenmesi gibi konular girmektedir. En çok çalışana bu alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. İster vasıflı ister vasıfsız geniş bir eleman alım skalasına sahiptir.
Mesleki eğitim almış kişiler için iş bulma olanağı çok daha yüksektir. Özellikle endüstri mühendisleri, maden mühendisleri, elektronik mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ve bu mühendislik dallarının iki yıllık teknikerleri personel ihtiyacı açısından ön sıradadır.
Gelişmekte olan her ülkede olduğu gibi Gürcistan’da gerek eğitim gerekse iş alanlarının genişliği açısından oldukça fazla göç almaktadır. Nüfusun günden güne artması küçük bir ülke olan Gürcistan’ın emlak sektöründe de artış potansiyelini ve hızını arttırmaktadır. Eğitimli ya da eğitimsiz her kesimden bireyler emlak, bina proje veya yapımı gibi mimari işlerde çalışabilir.
Gürcistan’da faaliyet gösteren çok sayıda Türk şirketi bulunmaktadır. Özellikle KOBİ alanında 500 Türk şirketine sahip olan Gürcistan iş imkanları açısından Türklere büyük olanaklar sağlamaktadır. Türk firmaları genellikle Türk işçiler çalıştırmayı tercih etmektedir. Gürcistan’da çalışmak isteyenler öncelikli olarak orada ki Türk firmalarına başvurarak işe alım ihtimallerini yükseltebilirler. Türk firmalar açısından ön plana çıkan sektör ise inşaat sektörü olmaktadır.
Gürcistan’da çalışan vasıfsız işçilerin maaşları vasıflı işçilere oranla oldukça düşüktür. Bu nedenle Gürcistan’da çalışmak isteyen kişiler ya ticaret yapmalı ya da orada bir işletme sahibi olmalıdırlar.
İçindekiler
En çok ihtiyaç duyulan eğitimli personeller hangileridir?
- Endüstri mühendisleri
- Maden mühendisleri
- Elektronik mühendisleri
- Bilgisayar mühendisleri
- Bu mühendislik dallarının iki yıllık teknikerleri
- Mimarlar
En çok ihtiyaç duyulan ara personeller hangileridir?
- Dönerci
- Lahmacuncu
- Kebap ustaları
- İnşaatlarda istihdam edilmek üzere usta ve usta başları
- Seramik ustaları
- Kalıpçılar
- Tesisatçılar
- Elektrikçiler
- Mobilyacılar
Gürcistan’a giden Türkler genellikle inşaat firmalarında ya da gıda sektöründe çalışmaktadırlar.
Gürcistan’da kendi işini kurmak isteyenler için iş imkanları nelerdir?
- Gürcistan ve Türkiye, arasındaki yakın mesafenin de etkisiyle kültürel etkileşimleri yüksek olan ülkelerdir. Yerel ve geleneksel dokuları seven Gürcistan halkını düşününce küçük hediyelik eşyaları Gürcistan’a taşıyıp satmak oldukça iyi gelir sağlayabilir.
- Küçük yatırımcılar başta gıda, tekstil, otelcilik, eğlence mekanları, işletme, otomobil ve yan sanayi ürünlerinin ticaretini yaparak oldukça iyi paralar kazanabilmektedir.
Gürcistan, ekonomik koşullarını yükseltme amacıyla yatırım yapmak isteyen girişimcilere uygun koşullar ve imkanlar sunmaktadır. Örnek olarak ülkede imalat yapmak isteyen girişimciler on kişiden fazla işçi çalıştıracaklar ise devlet yer tayini yapıyor. Ayrıca Türkiye’den götürülecek malzeme, makine ve ekipmanlar için herhangi bir vergi talep edilmiyor.
Çalışma şartlarına ve maaşlarına bakıldığında vasıfsız elemanlar için en çok kazandıran şey kendi işini kurmaktır.
Gürcistan Çalışma Şartları
Türkiye ve Gürcistan’ın çalışma şartları arasında çok fazla farklılık yoktur. Haftalık olarak 40 saat resmi çalışma saati vardır. Gürcistan’a genel olarak bakıldığında sabah 09.00’da işe başlanıp 17.00’da iş bırakılır. Ya da işe 09.30’da başlanarak 17.30’da bırakılır. Her ülkede olduğu gibi Gürcistan’da da mesai sistemi vardır. Çalışanların büyük bir çoğunluğu resmi çalışma saati olan 40 saatten fazla çalışmaktadır. Çalışanların mesai ücretleri ayrıca ödenmektedir.
Gürcistan’ın çok fazla resmi ve dini bayramı bulunmaktadır. Örnek olarak Noel için 1 haftalık tatil verilmektedir.
Gürcistan’da Asgari Ücret Ne Kadardır?
Türkiye’nin aksine Gürcistan’da belirli bir asgari ücret bulunmamaktadır. Kişilerin kendi mesleğine, konumuna ve tecrübesine bağlı olarak maaşları belirlenmektedir. Genele bakarak ortalama bir ücretten bahsedilecek olursa 122 Dolar (326 GEL) denebilir. En yüksek asgari tutar ise inşaat alanında verilen 262 Dolar (700 Gel) denebilir.
Üniversite eğitimi alan kişilere bakıldığında ise maaşların yükseldiği görülmektedir. En yüksek maaşların ortalamasına bakıldığında ise 2.650 Dolar (7.100 Gel) olduğu görülmektedir. En yüksek maaşların en alt sıralarında ise petrol sektörü yer almaktadır. Yüksek maaşlar sıralamasında 500 Dolar (1340 GEL) ile son sıralarda olan petro-kimya sektörü Gürcistan’ın ortalama maaşlarına bakıldığında oldukça yüksektir. Her ülkede olduğu gibi Gürcistan’da da 4.600 Dolar (12.300 GEL) maaş ile tıp sektörü birinci sırada yer almaktadır.
Gürcistan’da iş imkanları ve Gürcistan işçi maaşları hakkında bir fikir vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere yazabilirsiniz.
Gürcistan ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneriyoruz.
Gürcistan’da Üniversite Okumak
Gürcistan Çalışma İzni ve Oturma İzni. Gürcistan Vizesi
Gürcistan’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Gürcistan’da Yaşam Giderleri
Gürcistan’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Gürcistan’da İş Kurmak. Şirket Açmak