Fransa’da Üniversite Okumak. Fransa Üniversite Ücretleri
ABD ve İngiltere’den sonra en çok yabancı öğrenci kabul eden ülke Fransa’dır. Fransa her yıl ortalama 300.000’in üzerinde yabancı öğrenci kabul ediyor. Fransa’nın eğitime ayırdığı yüksek bütçe ile bu sayı her geçen gün artıyor.
Peki Fransa’da üniversite okumak neden bu kadar tercih ediliyor? Öncelikle Fransa’nın olanakları ve üstün yaşam kalitesi bu ülkeye öğrenci çekmek için başlı başına bir sebep. Bunun yanında üniversitelerin yüksek kalitede ve ücretsiz olması ile çok geniş bir yelpazede fakülte ve bölüm seçeneği sunması da Fransayı tercih etme sebeplerinden.
İçindekiler
Fransa’da Üniversite Eğitimi
Fransa’da üniversite eğitimi ülkemizden farklı olarak 3 yıl yani 6 sömestr sürmektedir. Eğitim sonunda 180 krediyi tamamlamak gerekiyor. Lisans eğitimini takiben yüksek lisans da sınavsız ve ücretsiz bir şekilde sunuluyor.
Fransa’da üniversiteler ikiye ayrılmaktadır. Devlet üniversiteleri ve meslek üniversiteleri. Meslek eğitimi veren üniversiteler devlete bağlı veya özel olabiliyorlar. Fransa’da toplam 83 üniversite mevcuttur. Fransa’daki birçok üniversite eğitim vermek için B2 düzeyinde Fransızca sertifikası talep ediyor. İngilizce eğitim veren bazı özel okullar ise sadece İngilizce bilmenizi yeterli bulabiliyorlar.
Fransa’da Üniversitelerden Daha Etkili Okullar: Grande Ecol Okulları
Fransa’da bu okullara ek olarak tam anlamıyla üniversite olmayan ancak yüksek lisans düzeyine kadar eğitim verebilen Grande Ecol okulları da bulunuyor. Grande Ecol okulları toplam 200 adet olup moda, kamu eğitimi, kimya, mühendislik, politika, gastronomi, sinema, sanat gibi alanlarda uzmanlaşmıştır. Bu okullardan kabul almak hayli zor ve tamamen yeteneğe dayalı olarak öğrenci seçiyorlar. Grande Ecol okulları ülke eğitiminin sadece %0,9’unu karşılıyor ancak üstün seviyede eğitim veriyor. Ülkenin son üç devlet başkanı Grande Ecol okullarından mezun kişilerdir.
Fransa’da Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi
Fransa’da üniversite okuyanlar için yüksek lisans eğitimi ilk yıl (M1) ve ikinci yıl (M2) olarak ikiye ayrılıyor. M1 seviyesini tamamlayan bir kişi M2 için tekrar kayıt yaptırma ihtiyacı duyuyor. Fransa’daki lisans eğitimi ve M1 seviyesini tamamlayan bir öğrenci Türkiye’deki lisans mezunu ile denk olabiliyor. Türkiye’deki yüksek lisansın karşılığı Fransa’da M2 olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye’de lisans eğitimini bitiren bir kişi aynı fakülte için Fransa’da direkt olarak M2 seviyesinden yüksek lisansa başlayabiliyor. Eğer farklı bir fakülteden yüksek lisans yapılacaksa bu durumda M1’den başlamak gerek. Fransa’da 120 kredilik yüksek lisansı tamamlayanlar toplam 3 yıl süren 180 kredilik doktora eğitimine başvurabiliyorlar.
Fransa’da Üniversite Eğitim Dönemleri ve Kayıt Tarihleri
Fransa’da eğitim takvimi ülkemizdekine paralel bir şekildedir. Toplam iki dönemden oluşan eğitim yılı Eylül veya Ekim ayında başlayıp Aralık ayında sömestr tatiline giriliyor. Ocak ayında başlayan ikinci dönem ise Nisan ayında son buluyor.
Fransa’da herhangi bir devlet üniversitesine başvuru www.campusfrance.org sitesi üzerinden yapılabiliyor. Bu siteye üye olduktan sonra ilgili belgeleri yükleyerek üniversite ve bölüm seçebiliyorsunuz. Kabul alıp almadığınız da yine bu siteden size bildiriliyor. Üniversitelere son başvuru tarihi 30 Nisan’dır. Bu süreçte bazı mülakatlara maruz kalınabiliyor. Bunların da bilgileri yine campufrance sitesi üzerinden veriliyor. Başvuru sonuçları genellikle Haziran ayında açıklanıyor. Bu site üzerinden kabul alan öğrenciler Fransa’ya giriş yaptıktan sonra bizzat üniversiteye giderek kesin kayıt yaptırabiliyorlar. Fransa’da üniversite kayıt dönemi Ekim ayı sonuna kadar sürmektedir.
Fransa’da Üniversite Ücretleri
Devlet üniversiteleri yıllık harç ücreti haricinde herhangi bir ücret talep etmiyor. Fransa’da üniversite ücretleri her okul için farklılık göstermekle birlikte 200 – 600 Euro arasında değişebiliyor. Ayrıca Fransa’da üniversite okumak isteyenler kayıt yaptırdıktan sonra sağlık sigortası da yaptırmak zorundalar. Bu sigorta da yaklaşık 250 Euro. Grande Ecol gibi özel bir alanda eğitim veren okulların maliyeti ise yıllık 300 – 13.000 Euro arasında değişiyor.
Fransa’da Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Giderleri
Fransa’da yaşam giderleri açısından Paris ile Fransa’nın geri kalanını farklı statülerde görmek gerekir. Paris’te okuyan bir öğrencinin ev kirası en az 750 Euro civarlarındadır. Ancak Fransa’nın diğer bölgelerinde 400 – 700 Euro arası değişiyor. Öğrenci kiraları Fransız hükumetinin yabancı öğrenciler için sunduğu kira yardımlarıyla ortalama 200 Euro’ya kadar düşüyor. Üstelik Fransa bu yardımı tüm yabancı öğrencilere veriyor. Üniversite yurtlarının fiyatları ise 250 – 350 Euro arasında değişiyor.
Okul yemekhanelerinde yemekler genellikle 2,5 – 3 Euro civarında. Bir öğrencinin aylık beslenmesi 200 – 400 Euro arasında oluyor. Öğrenciler için aylık şehir içi ulaşım masrafı ise 30 – 40 Euro.
Tüm bunların yanında Fransa’daki yabancı öğrencilerin yılda 964 saat çalışma izinleri bulunuyor. Bu da asgari ücret ile çalışan bir kişi için yılda toplam 4500 Euro kazanç demek. Fransa’da staj yapan bir öğrenci de aylık ortalama 500 Euro kazanabiliyor.
Fransa’da Burs İmkanları
Fransa’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin en çok ihtiyacı olan şeylerin başında burslar geliyor. Fransa çok çeşitli burs imkanlarının olduğu bir ülke. Her üniversitenin broşüründen çeşitli burslar hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. En kötü ihtimalle devlet yabancı öğrencilere kira yardımında bulunuyor. Broşürlerden yayınlanan burslar haricinde Fransa’nın en gözde iki bursunun kapsamlarını aşağıda sizlerle paylaştık.
Emile Boutmy Bursu: Bu bursa başvuru yapmak için AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olmak gerekiyor. Bursun miktarı lisans öğrencileri için 3 yıl boyunca yıllık 3.000 – 12.300 Euro arası ve yüksek lisans öğrencileri için 2 yıl boyunca 5.000 – 16.000 Euro arası.
Eiffel Mükemmellik Bursu: Fransa Dış İşleri Bakanlığı tarafından verilir. Ancak bu burs lisans derecesini tamamlayıp yüksek lisans veya doktora yapacak olanlar verilmektedir. Miktarı yüksek lisans için 1181 Euro, doktora için 1400 Euro’dur. Ayrıca sağlık sigortası ve yolculuk maliyetlerini de karşılar.
Fransa’da üniversite okumak üniversite öğrencileri için konaklama, yaşam, burs olanakları ve fazlası için daha fazla bilgi almak isteyenler bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirler.
Fransa ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki konuları da inceleyebilirsiniz;
Fransa’da İş Kurmak
Fransa’da Genel Yaşam Giderleri
Fransa’da Nasıl İş Bulunur
Fransa’da Çalışmak. Fransa İş İmkanları
Fransa Çalışma İzni ve Oturma İzni
Fransa’da Maaşlar
Fransa’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Fransa Göçmenlik Şartları
Merhabalar ben bilgisayar mühendisiyim. Yuksek lisans yapmak istiyorum ama yanı sırada çalışmak istiyorum.. ikisi bir arada nasıl olur yardımcı olurmusunuz.. Teşekkürler…