Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Kurulumu, Maliyeti, Kar Marjı
Doğada onlarca ağaç türü bulunmaktadır. Ülkemiz doğa koşulları da, bu ağaç miktarının çoğalmasına neden olmakta, ağaç çeşitleri çeşitlenmektedir. Ceviz ağacı da günümüz çiftçilerinin yeni gözdelerindendir. Bu da ceviz ağacı üretenlerin (çiftçilerin) sayısında bir artış demektir.
Bu makalede, sizlere, ceviz ağacı yetiştirmeniz için gereken ipuçları verilmeye çalışılarak, üretim aşamalarında bir nebze fayda görebilmeniz amaçlanmaktadır. Ülkemiz koşullarında, ceviz ağacı yetiştirme potansiyeli olan yerler bulunmaktadır; fayda ve zarar miktarlarına bir göz atacağız.
İçindekiler
Ceviz Ağacı Yetiştirmek İçin Gerekenler?
Ceviz ağacı yetiştirmek ciddi miktarda nakit gerektirir, bunun için çiftçilere, devlet destekli kredilerden yararlanmalarını öneririz. Destekleme veya nakit ihtiyaçlarınız için; tarım il ve tarım ilçe müdürlükleri, çiftçilere gereken nakdi ve diğer hizmetleri sunabilirler.
Ceviz ağacı yetiştirmek isteyenlerin, mutlaka bir proje kapsamında hareket etmeleri gerekir. Bu proje sayesinde de kredi ve diğer hibelerden faydalanmaları mümkün olacaktır. Kredi için başvurunuz onaylandığında, ceviz yetiştiriciliği yapılacak arazinin; toprak analizi ve diğer şartlar için testler yapılacaktır. Ceviz için gereken arazi genişliği, ağaç dikim sıklığı, su ve elektrik durumuna göre; sizlerin alacağı kredi miktarı da etkilenecektir.
Kredinizi aldıktan sonra, geri ödeme planı olarak; sizlere 10 yıl planını öneririz. Ceviz ekimi için ayırdığınız arazi başına, çiftçilere arazinin dönümüne 1000 TL destek kredisi verilebilir. Hazırlanan proje kapsamında yaptığınız diğer masraflar içinse sizlere yine bir ödeme yapılacaktır.
Ceviz ağacı ekimi için çiftçilere önerimiz; arazinin ceviz dikimine uygunluğunun kontrol edilmesi, arazi konumunun dikilecek ceviz türüne uygunluğunun kontrol ettirilmesi, rüzgar durumu, arazinizin bulunduğu coğrafi konumun özelliklerine gereken önemi göstermeleridir.
Bunlara ek olarak; toprağın kimyasal özellikleri, toprak bileşenlerinin kontrolü, eğim durumu, sulama girdileri, tohum kalitesinin yüksek olması, gibi özelliklere çok çok dikkat edilmesi gerekir.
Diğer Şartlar
Günümüz dünyasında bilgi her şeydir. İnsanlar, internet sayesinde bilgisi dahilinde olmayan işleri başarıyla yapmaya başlamışlardır. Çiftçi adayları içinde böyledir; uzman bir kişiden, ekipten ve internetten edindiği bilgilerle, ceviz yetiştiriciliği işine hemen başlayabilir.
Burada, ceviz yetiştiriciliği yapılacak arazinin seçimiyle başlayabilirsiniz. Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan, arazinizle ilgili bilgileri edinebilirsiniz. Devletin sizlere sunduğu bir hizmette bulunmaktadır; uygun görülen arazi için, sizlere kiralama formülüyle gelebilirler, yani 49 yıllığına araziyi size işletme hakkı verebilirler. Ayrıca, araziye ekilecek fidanların tümü için, bakanlık fidanlar için yarı parasını verebilmektedir. Bir ceviz ağacının yetişme süresi, asgari şartlarda 5 yıl kadar sürer. Ağaç ekimi yaptıktan sonra, yatırımın geri alabilmesi için 5 yıl bekleme süresi olacaktır.
Ceviz Yetiştirilecek Arazi İçin Aranan Özellikler?
Ceviz ağacı fidanları dikimi için; yeterli derinlik ve drenajı düzgün toprak yapısı şarttır. Ekimi yapılacak alanlar için; sel, taşkın veya baraj baskın alanlarından uzakta olması, bu riski taşımaması önemlidir.
Yine araziniz için; yamaçlardan ve dik yerlerden uzak durmanız gerekir. Ceviz yetiştiriciliği için; vadiye yakın yerler ve yumuşak topraklı alanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, yetiştiriciliğin yapılacağı bölge için, sıcak bir yer seçilmesi istenir.
Ceviz ağacı yetişmesi için gerekenler; kökleri için genişleyecek toprak yapısına sahip olması, toprağın istenilen kök uzamasına imkân verecek şekilde 2 veya 3 metre derinlikte olması gerekmektedir.
Ceviz Bahçesi Maliyeti ve Kar Marjı
Ceviz yetiştiriciliğine başlayacağınız araziniz için; dönüm başına 30-40 adet fidan önerilmektedir. Satın alacağınız, ceviz fidanları fiyatları yıldan yıla değişiklik gösterecektir. Ortalama fidan ücreti 40 TL civarındadır. Tüm fidanların sadece dikme işine, ortalama 1600 TL harcamamız gerekir.
Dikim aşamasından sonra; sulama, ilaçlama ve diğer maliyetler eklenmesiyle, girdi maliyetleriniz artacaktır. Ceviz ekildikten, 6 yıl sonra meyvelerini verir; aldığınız fidanın kalitesine göre alabileceğiniz ürün miktarı yeşil kabukları soyulmuş yaş ceviz olarak; 8-10 yıllık olgunlaşma dönemi sonrasında 50 kg ila 70 kg arasında değişecektir.
Cevizi satabileceğiniz fiyat;
- Yaş, yeşil kabuklu cevizde; 5-6 TL
- Yaş, soyulmuş kabuklu cevizde; 15-20 TL
- Kuru, kabuklu ceviz; 20-25 TL
- Kuru iç ceviz; 40-50 TL
1 dönüm bahçeden yada 40 ağaçtan alabileceğiniz tutar; 30 bin TL ila 40 bin TL arasında olacaktır.
1 dönüm bahçenin senelik ilaçlama, sulama, gübreleme, çapalama, budama gibi giderleri ortalama 1500-2000 TL civarında tutar.
Ağaç miktarı arttıkça karınız da artacaktır.
Ceviz Bahçesinde Yıllık Bakım ve Zirai Mücadele
- Ceviz fidanları veya ağaçları için bir dinlenme süreci olmalıdır. Çiftçiler için önerimiz, bu dinlendirme işlemini, ocak ayı içinde yapmalarıdır.
- Ceviz ağacı yetiştiriciliğinde; ilaçlama işlemi ve göztaşı işlemlerinin yapılması gerekir, bunun için ise Şubat ayı uygundur ve %2’lik orana dikkat edilmesi gerekir.
- Mayıs ayında ise; organik gübre atılması ve sulama işlemlerinin yapılması uygun olacaktır.
- Haziran ayı içerisinde; ağaçların ilaçlanması ve sulama işlemleri yapılmalıdır.
- Temmuz ayında, sulama işlemi, haftada iki güne çıkarılmalıdır.
- Ağustos’ta sulama işlemleri aksatılmadan devam eder,
- Eylül ayında sulama yapılmaz, aralıklı sulama işlemine geçilir;
- Ekim’de aralıklı sulamaya devam edilmeli,
- Fasılalı sulama Kasım ayında bırakılır ve bahçeye organik gübre atılır,
- Aralık ayında ise arazi baştan aşağı temizlenir.
Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak isteyenlere Tavsiyeler
Sık diktiğiniz bir alanla, seyrek dikilen arazi arasında ki fark oldukça fazladır. Her iki arazi şartlarının durumu da farklılıklar gösterecektir (ürün miktarı ve verim açısından).
Ceviz yetiştiriciliği yapacakların, geniş araziler için eleman tutmasında fayda olacaktır.
Ceviz yetiştiriciliği yapanlar için; arazi konumları, gübre seçimleri ve çevresel faktörler konusunda hatalar yapılmaması gerekir.
Her iş kolunun olduğu gibi; ceviz yetiştiriciliğinin zorlukları vardır. Bahçenin içerisinde olmadan, uzaktan yapılacak bir iş değildir. Sürekli olarak ağaçlar kontrol edilmeli ve olası hastalıklar önceden sezilerek büyümeden önlem alınmalıdır.
Bu kadar yoğun emek ve ilgi isteyen bir iş alanı için yeterli vakit ayıramayacak kişilerin başarılı olabilmeleri oldukça zordur.
Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Kurulumu, Maliyeti, Kar Marjı ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.