Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?Kalıcı Almanya Vizesi Şartları
Almanya’da yaşayıp da henüz Alman vatandaşı olmamış ya da kalıcı vize almamış olanlar için bu daha kolay bir iştir. Çünkü zaten Almanya’da yerleşik durumdalardır ve tek yapılması gereken yetkili mercilere bu konu hakkında başvuru yapmak. Fakat bu durum yabancılar için bu kadar basit değildir Almanya’ya gidebilmek ve Alman vatandaşlığı alabilmek için ülkelerindeki Alman konsolosluklarına gerekli başvuruları yapmaları ve gerekli formları eksiksizce doldurmaları gerekmektedir. Aksi halde giriş vizesi dahi almak mümkün olmayacaktır.
Aynı zamanda en az 8 yıl Almanya’da yaşamış, orada okumuş ya da ebeveynlerinden bir tanesi zaten Alman olan bir kişi Almanya vatandaşlığı hakkına sahip olmuş olur. Kalıcı vize başvurusu 5 yıl Almanya’da geçirilen zamanın ardından yapılabilir ve kısa dönemli periyotlarla ne şekilde Almanya’da ikamet ettiğiniz ve neler yaptığınız göz önünde bulundurularak kalıcı vize alma hakkına sahip olabilirsiniz. Bu şartlar altında uzun süreli vize alanlar yine dönem dönem vizelerini uzatmak durumundalar. Ancak bu, vatandaşlık hakkı elde edilmesi anlamına gelmez ve %100 Alman vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahip olunacağı anlamı taşımaz. Bunun için kalıcı Almanya vizesi alınması gerekmektedir.
İçindekiler
Almanya Vatandaşlığı ve Uzun Süreli Almanya Vizesi
Almanya da kalıcı olarak yaşamanın 3 yolu vardı;
- Almanya’ya yerleşme ve orada yaşama izni,
- Dönemlik izinler
- Almanya vatandaşlığı izni
Burada aslında izin diye bahsedilen ifade aynı zamanda vize anlamına gelir. Almanya’ya yerleşip orada çalışabilir aynı zamanda okuyabilirsiniz fakat öncelikli yapmanız gereken ilk iki izni yerine getirmek ve bu vizeleri alıp bu hakları elde etmektir. Sonrası Almanya’daki refah durumunuza ve bulunduğunuz eyaletin kabul etme onaylama durumuna göre 8 senede vatandaşlığa kabul edilmenizdir. Bu süreçten sonra tam anlamıyla Alman vatandaşlığı almış olup Almanların sahip olduğu hakları elde edebilirsiniz.
Uzun Süreli Almanya Vizesi Başvurusu
Eğer Almanya’da yerleşke izinli bir vizeniz var ve beş yıldır orada yaşamaktaysanız, diğer şartları da yerine getirdiyseniz o zaman Almanya’da süresiz yaşama ve yerleşme hakkına sahip olursunuz. Sonrasında Alman vatandaşlığı hakkını elde etmiş olur ve sadece Almanya’da değil diğer Schengen üyesi ülkelerde de yaşama şansı kazanmış olursunuz. Çünkü Alman vatandaşlığı ile birlikte Avrupa Birliği vatandaşlarının sahip olduğu haklara da sahip oluyorsunuz. Bu hakla birlikte tüm AB ülkelerini sınırsız ziyaret edebilir ve istediğiniz ülkede istediğiniz kadar kalabilirsiniz.
Alman vatandaşlığını alabilmenin en önemli şartlarından birisi de Almanca dilini iyi kavramış ve konuşuyor olmanız gerekmektedir. Bu amaçla yapılan sınavlara hazırlıklı gitmekte fayda var.
Almanya’da süresiz oturum
Zaten bir AB vatandaşı iseniz Almanya’da süresiz oturum almanız 5 yıldan daha kısa sürede gerçekleşecektir. Bunun için gerekçeler şu şekildedir:
- Yüksek kalitede bir çalışan olmak
- Almanya’da eğitim almış olmak ve bu eğitimin ardından Almanya’da kalma hakkı elde etmek
- 33 ay çalışmanın ardından Avrupa Mavi Kart başvurusunda bulunmak yada 21 aylık bir eğitim ve B1 derecesinde Almanca sertifikasına sahip olmak
- İş adamı olmak ve Almanya’da iş kurup üç yıl orada yaşamış ve çalışmış olmak
Yine kendi şartlarınıza bağlı olarak; ki bunları şu şeklide değerlendirebiliriz: Alman dilinizi geliştirerek, finans desteğinizi güçlendirerek, sağlık sigortası yaparak ve temiz bir sabıka kaydına sahip olarak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Daha detaylı bilgiler için yabancılar bürosuna da başvurabilirsiniz.
Almanya vatandaşlığı nasıl alınır?
İlk başlarda da bahsettiğimiz gibi 8 yıllık Almanya’daki ikametinizden sonra rahatlık ile vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz, şayet ki devlete aykırı bir durumunuz bulunmuyor ise vatandaşlık başvurunuz yüksek oranla kabul edilir. Alman vatandaşı olmak ülkedeki vatandaşlar tarafından daha çok kabul görmek anlamına gelir ve Alman halkı ile aynı haklara sahip olursunuz.
Bir önceki başlık altında incelediğimiz şartları yerine getirdiğiniz taktirde kolaylıkla Almanya vatandaşlığı hakkını elde edebileceksiniz.
Almanya vatandaşlığı ve kalıcı Almanya vizesi ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Almanya ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Almanya Çalışma İzni ve Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır? Gereken Şartlar Nelerdir?
Almanya’da Emeklilik Sistemi. Almanya Emeklilik Şartları
Almanya’da Asgari Ücret. Mesleklere Göre Ortalama Maaşlar
Almanya’da Nasıl İş Bulunur? En Hızlı İş Bulma Yöntemi
Almanya’da Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Karada Geçinilir?
Almanya’da Üniversite Okumak. Almanya Üniversite Fiyatları