Amerika’da Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadara Geçinilir?
ABD’ye yerleşme planı yapan herkesin bilmesi gereken şeylerin en başında yaşam giderleri gelmektedir. Eğer kazanacağınız ücret bu yaşam giderlerini karşılamayacaksa yerinizi değiştirmenin çok da bir anlamı olmayacaktır. Amerika’daki çeşitli yaşam giderlerini sizler için aşağıda derledik.
İçindekiler
Amerika’da Ev Kiraları
Amerika’da ev kiralarken Türkiye’dekinden çok farklı seçenekler ile karşılaşılabilir. Öncelikle evler çoğu ilanda belirtilmediği sürece eşyasız olarak karalanmaktadır. Ancak, birçok evde belirtilmemesine rağmen fırın, davlumbaz, buzdolabı gibi beyaz eşyalar da mevcuttur.
Özellikle New York ve San Francisco gibi şehirlerde dairelerde çamaşır ve kurutma makineleri bulunmamaktadır. Buralarda çoğunlukla apartmanların bodrum katlarında jetonla çalışan ve tüm apartmanın ortak kullanımına sunulan çamaşır ve kurutma makineleri bulunmaktadır. Apartmanlar bir nevi motel mantığı ile yönetilmektedir. Tabi her şehirde ve her apartmanda bu şekilde olmayabilir.
Condo adı verilen daha lüks ve modern apartmanlarda ise her tür beyaz eşya bulunmakla birlikte bazen sauna, havuz, spor salonu gibi imkanlar da bulunmaktadır. Dolayısıyla da kiralar Condo’larda biraz daha artmaktadır.
Bunun yanında ev kiraları şehirden şehre farklılıklar gösterir. ABD’de en pahalı ev kiraları New York’tadır. Bu şehirde aylık kiralar 1.500 – 5.000 Dolar arasında değişmektedir. Bunun yanında en ucuz şehirlerden olan Pittsburgh’ta ise genel olarak kiralar 400 – 2.000 Dolar arasındadır.
Aşağıda ABD genelinde kira ortalamaları verilmiştir.
- 1 Yatak Odalı Daire Şehir Merkezinde – 1256 Dolar
- Şehir Merkezi Dışında – 995 Dolar
- 3 Yatak Odalı Daire Şehir Merkezinde – 2059 Dolar
- Şehir Merkezi Dışında – 1595 Dolar
Amerika’da Gıda Fiyatları
Gıda fiyatları genel olarak ülkemizdekine yakınlık gösterse de Amerika’da yaşam giderleri hesabı yapan herkes alışverişlerinde kupon kullanabilmektedir. Oldukça basit bir sistemde olan kupon biriktirme sayesinde market alışverişleri oldukça ucuz yapılabilmektedir.
Aşağıda birçok temel gıda maddelerinin fiyatları verilmiştir.
Restoran Fiyatları :
- Ucuz Bir Restoranda Et Yemeği – 14 Dolar
- Orta Pahalılıkta Bir Restoranda Et Yemeği – 25 Dolar
- Standart Bir McDonald’s Menüsü – 7 Dolar
- Yerel Bira (500 ml.) – 4 Dolar
- İthal Bira (330 ml.) – 5.5 Dolar
- Kapuçino – 4 Dolar
- CocaCola/Pepsi (330 ml.) – 1.78 Dolar
- Su (330 ml.) – 1.43 Dolar
Market Fiyatları :
- Süt (1 Litre) – 0.83 Dolar
- Beyaz Ekmek (500 gr.) – 2.58 Dolar
- Pirinç (1 kg.) – 3.93 Dolar
- 12’li Yumurta – 2.31 Dolar
- Yerel Peynir (1 kg.) – 10.66 Dolar
- Tavuk Göğsü (1 kg.) – 8.49 Dolar
- Kırmızı Et (1 kg.) – 11.42 Dolar
- Elma – 4.35 Dolar
- Muz – 1.50 Dolar
- Portakal – 3.90 Dolar
- Domates – 3.97 Dolar
- Patates – 2.47 Dolar
- Soğan – 2.47 Dolar
- Marul – 1.52 Dolar
- Su (1.5 lt.) – 1.77 Dolar
- Şişe Şarap – 12 Dolar
- Yerel Bira (500 ml.) – 2 Dolar
- İthal Bira (330 ml.) – 2.89 Dolar
- Marlboro Sigara – 7 Dolar
Amerika’da Giyim Fiyatları
Türkiye’deki pahalı marka kıyafetler ABD’de genellikle çok daha ucuz. Türkiye’deki Boyner tarzı kurumsal mağaza mantığında çalışan Marshalls ülkenin birçok bölgesinde bulunmakta olup, mağaza bünyesinde Nike, Calvin Klein, Armani, Tommy Hilfiger, GAP, Skechers, Michael Kors gibi markalar satılmaktadır. Her bir markanın kendine ait mağazası da oldukça ucuz olabilmektedir.
Aşağıda çeşitli marka ve modellerde fiyat aralıkları verilmiştir.
- Calvin Klein Çanta ve Ayakkabılar – 20-70 Dolar
- Nike Ayakkabılar – 10-55 Dolar
- GAP Sweatshirt – 20-25 Dolar
- Forever 21 – 5-25 Dolar
- Fossil Kol Saatleri – 35-50 Dolar
- Guess Kol Saatleri – 40-80 Dolar
- Kot Pantolon (Levis 501 veya benzeri) -43 Dolar
- Yazlık Elbise (H&M, ZARA vb.) – 35 Dolar
- Deri Erkek Ayakkabısı – 94 Dolar
Amerika’da Ulaşım Giderleri
Amerika’da New York şehir merkezi haricinde bir yerlerde ikamet eden çoğu kimsenin bir araca ihtiyacı olmaktadır. Ancak araç sahibi olmak Türkiye’dekinden hayli uygundur ve yakıt giderleri de çok ucuzdur. İnşaat işinde çalışan birini işe arazi aracıyla gidişini görmek sıradan bir şeydir.Bunun yanında toplu taşıma veya taksi seçenekleri de düşünülebilir.
Aşağıda genel ulaşım giderleri sıralanmıştır.
- Tek Yön Bilet (Şehir İçi) – 2.25 Dolar
- Aylık Şehir İçi Bilet – 70 Dolar
- Taksi Açılış Ücreti – 3.22 Dolar
- Taksi Tarifesi (1 km.) – 1.69 Dolar
- 1 Saat Taksi Bekletme – 27 Dolar
- Benzin (1 lt.) – 0.71 Dolar
- 1.4 Motor Volkswagen Golf Trendline -21.827 Dolar
- 1.6 Toyota Corolla Comfort – 20.416 Dolar
Amerika’da Genel Yaşam Giderleri
Amerika’da bir evin faturaları hesaplanırken Türkiye’dekinden farklı olarak çöp toplama hizmeti için de aylık ücret verildiği unutulmamalıdır. Bunun yanında özellikle müstakil evler için yazın çim biçme ve kışın kar küreme faaliyeti zorunlu olup yapılmadığı takdirde para cezası uygulanmaktadır. Hal böyle olunca sırf bu işleri yapan işçiler bile bulmak mümkündür.
GSM şirketlerinin tıpkı Türkiye’deki gibi zaman zaman çeşitli kampanyaları olmaktadır. İnternet bağlantısı için ise her bölgede farklı internet sağlayıcıları hizmet vermektedir. Peki A bölgesinde otururken kullandığınız interneti B bölgesine gittiğinizde altyapısı olmadığından dolayı kullanamayacaksanız iptal ücreti öder misiniz? Kesinlikle hayır. Çünkü firmalar yeni taşındığınız yerde altyapısı olmamasını kendi sorumluluğu olarak düşünmekte ve taahhüt bozma cezası gibi uygulamalar bu kapsamda asla olmamaktadır. Ayrıca Amerika’daki internet kullanımlarında adil kullanım kotası bulunmamaktadır.
- 85 m2 Daire Temel Ev Giderleri(Elektrik+Gaz+Isınma+Çöp Toplama) – 150 Dolar
- Kontörlü Telefon (1 dk.) – 0.10 Dolar
- İnternet (60 Mbps) – 61 Dolar
- GSM (Sınırsız Konuşma ve SMS+4 GB İnternet) – 45 Dolar
Tabi verilen tüm bu bilgiler doğrultusunda hesap yaparken çalışırken kazanacağınız ücretin de dolar olarak verileceğini unutmayın.
Yapılan bir araştırmaya göre Amerika’da ortalama maaş 3.031 Dolar’dır. Amerika’da maaşlar konusunu “Amerika’da Maaşlar ve Asgari Ücret”başlıklı yazımızda daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Amerika’da yaşam giderleri, elektrik, ulaşım, ev kiraları, gıda, internet, su faturası gibi konularda daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Amerika’da çalışma imkanları, iş olanakları, maaşlar ve eğitim imkanları gibi konular için aşağıdaki başlıkları da inceleyebilirsiniz.
Amerika’da İş Kurmak. Amerika’da Şirket Açmak
Amerika’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri