Kazakistan’da Maaşlar. Kazakistan’da Asgari Ücret ve İşçi Ücretleri
Orta Asya’nın parlayan yıldızı Kazakistan, gelişen ekonomisi ile batılı devletlerin ve süper güçlerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Kazakistan, doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olmakla birlikte kendi doğal kaynağını çıkaramayan ve yabancı yatırımlara muhtaç olan bir ülkedir. Bu da birçok yabancı yatırımcının ülkede yatırım yapmasına neden olmaktadır.
Türkiye, Kazakistan’da yatırım yapan yabancı devletler arasında 17. sırada yer almaktadır. Enerji yatırımlarını bunun dışında tutarsanız ülkenin 4. büyük yatırımcısıdır. 600’den fazla kayıtlı Türk sermayeli şirket olan Kazakistan’da 400’den fazla teşebbüs Türk müteahhitleri tarafından yapılmıştır. Ülkede inşaat sektörü genellikle Türk şirketlerinin elindedir.
İçindekiler
Kazakistan’da Asgari Ücret Ne Kadardır?
Kazakistan, asgari ücreti düşük olan ülkeler arasında yer alır. Kazakistan’ın resmi para birimi olan Tenge, dolar kuruna çevrildiğinde çok düşük kalır. 1 dolar yaklaşık olarak 370 Tenge civarındadır.
Kazakistan’da asgari ücret yaklaşık olarak 80 Dolar civarındadır. Ülkede asgari ücret hesaplaması, karın doyurmak için ödenen ücretlerin en alt sınırından hesaplanmaktadır. Bu da ülkede asgari ücretli çalışan birinin bir ayı ev kirası dahil ucu ucuna getirmesi anlamına gelmektedir. Ancak, Kazakistan’da maaşlar genellikle asgari ücretin üzerinde ödenmektedir.
Ülkede normal çalışma saati günlük 8 saattir. Bu süreden daha fazla çalışma yapanlara ek mesai ücreti ödenmektedir. Ülkenin çalışma koşulları çok ağır değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ülkede işçi ve işveren haklarını korumakta hassas davranmaktadır.
Kazakistan’da Maaşlar Ortalama Ne Kadardır?
Kazakistan’da çalışmak için, ülke vatandaşı olmaya gerek yoktur. Normal çalışma standartlarını yerine getiren herkes, kanunlara göre alacağı çalışma belgeleri ile rahatlıkla çalışabilmektedir.
Kazakistan’da maaşlar ortalama olarak 427,08 Dolar civarındadır. Tabi bu rakam ortalama bir ücrettir. Sektörlere göre ücretler değişkenlik gösterebilir.
Ülkede en düşük maaşlar aşağıdaki gibidir.
- Güvenlik görevlisi, balıkçılık ve topraksız tarım yapanalar yaklaşık 96,09 Dolar,
- Balıkçılık ve topraksız tarımda makine ve su mekanizmalarının sürücüleri 96,02 Dolar,
- Balıkçılık ve topraksız tarımda mekanik bakım uzmanları 94,67 Dolar,
- Tarım ve hayvancılık alanında çalışan çiftçiler 93,79 Dolar,
- Kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik alanlarında kurye olarak çalışanlar 92,91 Dolar,
- İletişim alanında çalışan güvenlik görevlisi 90,96 Dolar,
- Tarım ve hayvancılık alanında koyun kırpıcı olarak çalışanlar 86,17 Dolar,
- Denizlerde balıkçılık yapanlar 85,01 Dolar,
- Tekstil ürünleri üretiminde tercüman olarak çalışanlar 67,62 Dolar,
- Sekreter olarak çalışanlar ile ofis menajerleri 67,62 Dolar
Kazakistan’da asgari ücret 80 Dolar civarında olmasına rağmen ücretler asgari ücretin biraz üzerinde seyretmektedir. Asgari emeklilik maaşları da 95 Dolar civarındadır.
Kazakistan’da Türkler İçin İş Fırsatları
Türkiye’nin, Orta Asya’da en fazla yatırımlarının olduğu ülke Kazakistan’dır. Özellikle inşaat sektörü Türklerin elindedir. Bu nedenle Türkler için iş imkanı oldukça fazladır. Petrokimya ve inşaat sektörü en fazla Türk işçi çalıştıran sektörlerdir. Madencilik ve taş ocağı sektörlerinde çalışanlar ülkede en yüksek ücreti alan gurubu oluşturmaktadır. Bu sektörlerde çalışan Türkler ortalama aylık 4-5 bin Dolar civarı maaş almaktadırlar.
Kazakistan’da maaşlar yerli işçiler ile yabancı işçiler arasında oldukça farklılıklar göstermektedir. Petrol ve doğalgaz işlerinde çalışan yerli bir işçi 500 Dolar maaş alırken yabancı bir işçi 5.000 Dolar civarı maaş alabilmektedir. İnşaat sektöründeki ustaların ve işçilerin maaşları yaklaşık olarak 3.000 Dolar civarındadır. Şantiye şefleri ve yöneticiler ise 5.000 Dolar maaş almaktadırlar. Ülkede işsizlik oranı çok düşük olmasına karşın bu sektörlerde tecrübeli iş gücü bulmak zordur. Bu nedenle yabancı personel istihdamı çok fazladır.
Kazakistan’da asgari ücret ile çalışan Türk işçi bulmak zordur. Türkler için ülkede güvenilir kurumsal firmalar bulunmakla birlikte daha küçük çaplı işlerle uğraşan firmalar da bulunmaktadır. Bu tarz firmalarda çalışanlar paralarını almakta zorluk çektikleri için bu durumla karşılaşmamak için bu tarz firmalardan uzak durmak gerekir.
Kazakistan’da Çalışma Vizesi Almak
Kazakistan hükümeti tarafından ülkeye gelenlere farklı vize uygulaması yapmaktadır. Çalışma ve yatırım için gidenlere ayrı vize vermektedir. Yatırımcı vizesi, ülkede yatırım yapan yabancı gerçek ve tüzel kişiler için yatırım yapan firmanın yöneticilerine ve yönetim kadrosu temsilcilerine ve bunların ailelerine verilmektedir. Çalışma vizesi almak için ise, yabancı işgücü çalıştırma izni ve Kazakistan’da kayıtlı tüzel kişilerin yazılı müracaatı ile verilmektedir. Çalışma vizesi sayısız giriş çıkış için verilebilmektedir.
Kazakistan’da asgari ücret ve mesleklere göre ortalama maaşlar ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Kazakistan’da maaşlar dışındaki konularda daha fazla bilgi almak için aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;
Kazakistan’da Üniversite Okumak
Kazakistan Çalışma İzni ve Oturma İzni
Kazakistan’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Kazakistan’da Yaşam Giderleri
Kazakistan’da Nasıl İş Bulunur
Kazakistan’da İş Kurmak
Kazakistan’da Çalışmak. Kazakistan İş İmkanları