Azerbaycan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat
Azerbaycan Devleti, üniter yapıya sahip cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetilen bir Cumhuriyettir. Başkenti Bakü’dür. Şehirlere bağlı 65 ilçe ve 69 yönetim birimi bulunmaktadır. Azerbaycan’da kullanılan para birimi Manat’tır.
Kardeş ülkemiz Azerbaycan halkı tarafından ülkemize karşı bilinen ve yadsınamaz bir sevgi ve hayranlık gösterilmektedir. Türkiyeyi hamisi, bir yerde abisi olarak gören Azerbaycan halkı, Türkiye ile kader birliği yaptıklarını düşünmektedir. Azerbaycanlı halkından “İki Devlet, Bir Millet” tanımlamasını sık sık duyarsınız. Genel olarak Türkiye’den Azerbaycan’a gidenlerin ortak söylemleri, Azerbaycan halkından sevgi söylemlerini duymaları ve diğer turistlere nazaran çok daha ayrıcalıklı davranılmasıdır diyebiliriz.
Bilinen ve ülkeler arası oylamayla sonuca ulaşan Eurovision’da 12 puanımızı alacağımızın rahatlığıyla gönlümüz ferah o anı beklerdik her zaman. Bunun yanında, iyi gün dostumuz değil dara düştüğümüzde de, yaşanan doğal afetler ve felaketlerde, dünya bazında gerçekleşen siyasi olaylarda da her zaman Türk halkının yanındadırlar ve omzumuza dokunan görünmez bir el gibidirler.
Azerbaycan’da Yemek Kültürü ve Eğlence Hayatı
Zengin bir mutfağa sahip Azerbaycan’ın tadı damakta kalan lezzetlerine göz atacak olursak; Şah pilavı, piti, düşbere, şeker bura ve paxlava , dovğa, şeki helvası diye listeleyebiliriz. Etli yemeklerin yaşattığı lezzet şöleni devamında gelen eşsiz ve hafif sütlü tatlılar ise Azerbaycan’da yemek kültürünün vazgeçilmez parçasıdır.
Azerbaycan’da yaşam denilince akla gelen eğlence hayatı ise biraz cep yorar gibi gözükse de her keseye uygun mekanlar bulmak mümkündür. Ülkede eğlenilebilecek mekanlar arasında şüphesiz publar başı çeker. Oldukça ekonomik olan bu publarda içkilerini içerken sohbet etmeleri Azerbaycan halkının stres atma yöntemidir.
Gece Kulüpleri de genel olarak yeni arkadaş edinme veya flört bulmaya çalışan kişiler tarafından tercih edilir. Her yerde olduğu gibi kesenin ağzının açıldığı daha pahalı mekanlar da genellikle kalbur üstü diye tanımladığımız kişilerin tercihidir. Güvenlik görevlilerinin geçilerek mekana ulaşıldığı nispeten güvenli mekanlar diyebiliriz.
Azerbaycan’da Yaşam ve Sosyal Hayat
Azerbaycan halkının müziğe muazzam bir ilgisi vardır. Müzik Azerbaycan’da kültürel yaşamın değişmez bir geleneğidir diyebiliriz. Halkın bir çoğu bir müzik enstrümanını kullanmasını bilir. Sokaklarında bir notanın peşine takılarak bambaşka hikayeler ve yaşanmışlıklara tanıklık etmeniz olası bir durumdur.
Müzelerle donatılmış bir ülkedir Azerbaycan. Bin yıllık müzik kültürüne sahip olan Azerbaycan’da Iran ve Kafkas müziklerinin etkisi fazladır. Bu etkiyi rahatlıkla görebileceğiniz belli başlı müzeler; Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Halı müzesi, Azerbaycan Edebiyat Müzesi, Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi akla ilk gelenler arasındadır.
Gelişmiş bir ülke olan Azerbaycan’da Türklerin dışında Lezgiler, Ermeniler ve Ruslar da nüfusa dahildirler. Ana dili Azerice olmasına rağmen Rusça ve Farsçayı da genel olarak bilmeleri bundandır. Zengin bir halk oyunu kültürüne de sahip olan Azerbaycan’ın halk oyunları; Abbas Gendi(Çay şekeri), Abayı, Avarı, Ağır Garadağlı, Alça Gülü, Asma-Kesme, Asta, Garabağlı, Ay Beri Bah, Benövşe(Menekşe), Beyaz Geceler, Brilyant(Pırlanta), Cengi, Ceyranı, Cehribeyim, Çalparağ, Çattadı, Çay, Çit Tuman, Darçını, Desmalı, Enzeli, Gazağı, Gaytağı, Goçeli, Gızlar Bulağı, Gızılgül, Gıtgılıda örnek verilebilir.
Azerbaycan da yaşamın sürekliliği olan ve gelişen, ayrılmayan bir diğer parçası da opera ve tiyatrodur. Sahne sanatlarına çok önem ve değer veren Azerbaycan halkının sinemaya da ilgisi büyüktür. Son dönemler de ülkemizin dizilerine denk geldiğimiz ve deyimi yerindeyse dizi ihraç ettiğimiz ülkelerden biridir. Tüm bunların yanında okuryazarlık oranı görsel algı ile birlikte oldukça gelişmiştir.
Azerbaycan’da Dini İnanç
Din konusunda ise; halkının %96’sı Müslümandır ve bunların büyük bölümü Şiilik mezhebine bağlıdır. Bunun dışında Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahaîler de inançlara sahip olan bireyler ise Azerbaycan’da yaşam konusunda özgürce inançlarını yaşamakta ve ibadetlerini yerine getirmektedir. Müslüman dünyasının ilk laik-demokratik devleti olma özelliğini taşıyan Azerbaycan’da nüfusun kaçının hangi inanca sahip olduğu kesin olarak bilinmiyor.
Azerbaycan’da yaşam, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Azerbaycan ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Azerbaycan’da Ne İş Yapılır? Nasıl İş Kurulur?
Azerbaycan’da Nasıl İş Bulunur?
Azerbaycan Çalışma ve Oturma İzni Nasıl Alınır?
Azerbaycan’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Azerbaycan’da Kira, Gıda, Ulaşım, Yaşam Giderleri
Azerbaycan’da Çalışmak. Azerbaycan İş Fırsatları
Azerbaycan’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri