Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır? Çalışma ve Oturma İzni
Azerbaycan, Türk vatandaşlarından ülkeye girişte vize istemektedir. Azerbaycan vizesi, bir çok ülkedeki vize prosedürlerine göre daha kolay olduğu için oldukça hızlı ve sorunsuz bir şekilde alınmaktadır. Birkaç değişik yöntem ile Azerbaycan vizesi alınabilmektedir.
Bunlar;
- E- vize başvurusu,
- Havalimanında vize alımı
- Konsolosluk başvurusu ile vize alımı
şeklinde sıralanabilir.
İçindekiler
E- vize başvurusu,
E- vize başvurusu ile internetten vize almak gerçekten çok basittir. İnternetten evisa.gov.az adresi üzerinden toplamda 23 dolar karşılığında başvuru yapılıyor ve gelen mail çıktı olarak alınıp Azerbaycan’a girişte birlikte götürülmesi gerekir.
Havalimanında vize alımı
Bir diğer vize alma yöntemi ise havalimanında vize başvurusudur. Biletinizi alıp direk olarak yanınızda pasaportunuz ve 3×4 cm ebatında iki adet resim gerekmektedir. Bakü Haydar Aliyev havalimanında 10 dolar karşılığında vize alabilirsiniz. Yalnız bu vize bir aylık bir vizedir daha fazla kalmak isteyenlerin izleyeceğiniz prosedürler daha farklıdır.
Konsolosluk başvurusu ile Azerbaycan vize alımı
Konsolosluktan Azerbaycan vizesi almak için yapılması gereken işlem de bir hayli basittir. Azerbaycan vizesi için başvurular hafta içi saat 9- 12 saatleri arasında olup bir takım başvuru formu doldurmanız gerekiyor. Başvuru yapmak için gereken belgeler:
- Gerekli şekilde doldurulmuş başvuru formu (bu forma Azerbaycan konsolosluğunun internet sitesinden ulaşabilirsiniz)
- Pasaportun aslı ve kimlik bilgilerinin olduğu sayfanın fotokopisi
- 3×4 cm ebatında iki adet resim
Başvuru için konsolosluğa biraz erken gitmelisiniz. Çünkü işlemler kısa olsa da sıra bir hayli fazla olacaktır. Vize başvurusu için yaklaşık 2 saat bekleyebilirsiniz. Belgeler teslim edildikten sonra konsolosluk sitesinde “3 iş günü içinde teslim edilir” dense de genelde ertesi gün pasaport geri alınıyor. Pasaport teslimi ise hafta içi 15:00-16:00 saatleri arasındadır. Yine de biraz erken gelip isim yazdırmak iyi olur.
Azerbaycan Oturma İzni Almak
Azerbaycan oturma izni nasıl alınır merak ediyorsanız; sizi zorlu bir sürecin beklediğini bilmelisiniz. Türkiye ile arasındaki ilişkileri iyi olmasına rağmen vize uygulaması yapan Azerbaycan, çalışma izni konusunda da birçok prosedür uygulamaktadır.
Azerbaycan’da çalışmak ve orada yaşamak için izinlerinizi almanız çok önemlidir. Ülkede yasal olarak bulunmadığınız anlaşıldığı an her türlü şansınızı kaybeder ve ülkeden çıkarılırsınız. Bunun dışında Azerbaycan çifte vatandaşlık uygulamasını kabul eden bir ülkedir.
Peki Azerbaycan oturma izni başvuru süreci için belgeler ve şartlar nasıldır? Hangi belgeler istenir? Aşağıda sıralanmıştır:
- Başvuru Formu
- Pasaportun fotokopisi ( Geçerlilik tarihi göz önünde bulundurulan oturma izni süresinden en az 3 ay fazla olmalıdır.)
- Pasaporta sahip olmayan ve 18 yaşına ulaşmamış şahıslar için doğum evrakı
- Oturma izni almanıza sağlayacak durumun noterden tasdik olunmuş sureti
- Yetkili bir sağlık kuruluşu tarafından verilmiş başvuru yapanın HIV, Hepatit B , Hepatit C taşıyıcısı olmadığı hakkında yazı
- İktisadi olarak, sanayi, savunma, bilim, spor ve kültür alanında yüksek seviyeli uzman olan yabancıları Azerbaycan’a davet eden kurum ve uzmanın davet olunma sebebini içeren yazı
- 5 x 4,5 cm boyutlarında 2 adet fotoğraf
- Yaşadığınız evin tapusu, kira mukavelesi veya onun yerine geçerliliği kabul edilen herhangi bir evrak (Noter onaylı)
- Yaşadığınız evin sahibinizin sizin evinizde yaşadığınıza dair vereceği dilekçe (Noter onaylı)
- Yaşadığınız evin sahibinin kimlik fotokopisi (Noter onaylı)
- Devletin resmi harcı
Bunların yanı sıra isterseniz 100.000 Manat değerinde gayrimenkul alabilir ve oturma iznine sahip olabilirsiniz. Ayrıca çalıştığınız şirket sizi Azerbaycan’da çalışmak için yolluyorsa çalışma izni ve oturma iznini çalıştığınız firma yapmak zorundadır.
Azerbaycan Çalışma İzni Almak
Azerbaycan çalışma izni almak için yapacağınız şey doğrudan bir iş başvurusu yapmaktır. Azerbaycan da bulunan şirketlerin size göndereceği davet mektubuyla direk işlemlere başlayabilirsiniz. Ya da en pratik yöntem olan evlilik yolu ile herhangi bir Azerbaycan vatandaşı ile evlendiğiniz zaman direk olarak Azerbaycan da çalışma izni alabiliyorsunuz.
Bunun dışında başvuru için aşağıdaki adımlarının izlenmesi gerekmektedir:
- Başvuru formu (İşveren imzalayacak): İşverenin: adı, adresi, faaliyet sahası, şirket türü, işçi sayısı. Yabancının: Adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, tarihi, daimi yaşadığı ülke, Azerbaycan adresi, uyruğu, ihtisası, yeni görevi, iş yeri adresi, son 5 yılda çalıştığı yerler, Azerbaycan’a son giriş tarihi.
- İşe götürenin (İşveren- çalışılacak Şirket veya kurumun)Azerbaycan devlet resmi kayıt belgesi, nizamnamesi (şirket tüzüğü)
- İşverenin Vergi numarasını gösteren vergi dairesinde alınmış belge
- Şahsın Azerbaycan Cumhuriyeti sınırları dahilinde kalmasına hak veren senedin (diplomasının) noter tasdikli Azerbaycan diline tercümesi
- Psikiyatr testi, dahili muayeneden oluşan sağlık raporları ve kan (AIDS, Hepatit B, C) testi.
- Ev sahibi veya otelden alınmış, noter tasdikli Azerbaycan ikametgah ilmühaberi.
- Azerbaycan Devlet Dairesinden alınmış o şahsın son 5 yıldaki tecrübelerini, yapacağı işleri anlatan, İşveren (Azerbaycan) için gerekli olduğuna ve şirketle Devlet arasında iş sözleşmesi-izin olduğuna dair yazı
- Son giriş damgası içeren sayfa dahil pasaport fotokopisi
Bu prosedürleri gerçekleştikten sonra çalışma izninizi alabilirsiniz ayrıca unutulmamalıdır ki çalışma iznine sahip kişiler oturma iznine sahip değildirler. Oturma izni almak için yukarıdaki prosedürleri takip edebilirsiniz.
Azerbaycan vizesi, çalışma izni ve oturma izni ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Azerbaycan ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Azerbaycan’da Ne İş Yapılır? Nasıl İş Kurulur?
Azerbaycan’da Nasıl İş Bulunur?
Azerbaycan’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Azerbaycan’da Kira, Gıda, Ulaşım, Yaşam Giderleri
Azerbaycan’da Çalışmak. Azerbaycan İş Fırsatları
Azerbaycan’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri
Azerbaycan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat
İmalât açmak istiyorum ama şartları ne nasil bilmiyorum
[…] Azerbaycan Çalışma ve Oturma İzni Nasıl Alınır? […]