İçindekiler
Ticari Taksi Yatırımı Nasıl Yapılır
Ticari taksi plakalarının gerek kira getirisi olsun, gerekse doğrudan işletilerek elde edilen kazancı olsun günümüzün en karlı işlerinden birisi konumundadır.
2017 yılı ortalamalarına göre İstanbul’da bir taksi plakasının ikinci eldeki satış fiyatı 1,5 Milyon TL ile 1,7 Milyon TL arasında değişmektedir.
Ticari taksi plakası aylık kira getirisi 6-7 bin TL civarında olup 24 saat aktif bir şekilde çalıştırılan bir taksi plakası aylık ortalama 15.000 TL civarında ciro elde etmektedir.
Ben çalışamam deyip sadece kira getirisi isteyen kişiler bu miktarda getiriyi belki ticari bir iş yeri alıp kiraya vererek elde edebilirler ancak iş yerinde kiracının kirayı ödememesi, istendiği zaman dükkandan çıkartılamaması gibi risklere karşı ticari taksi plakasında eğer bir galeri aracılığı ile kiralama yapılıyor ise aylık ödeme yapılmaması gibi bir ihtimal sıfıra yakındır.
Bu kadar param olsa bir iş kurarım diyenler için ise kesinlikle bir çok alternatif iş fikirleri olabilir. Önemli olan, o iş ile ilgili yeterli bilgi ve tecrübenin olup olmaması, iş yerini açtıktan sonra devamını getirebilmek, müşteri portföyünü oluşturup bunun devamlılığını sağlamaktan geçiyor. Bu alanlarda kendinize güveniyorsanız zaten taksicilik yapmak mantıklı değildir.
Ancak, ben bir iş yerini kurup yönetemem diyorsanız bu durumda taksicilik mesleğini düşünebilirsiniz. Eğer şoförlüğü seviyorsanız, trafik sizi çok fazla bunaltmıyorsa, insanlarla uğraşmak sizi yormayacak ise kendi ticari plakanızı kendiniz işletebilir ve maksimum kar elde edebilirsiniz. (Taksicilik mesleğinin tüm olumlu ve olumsuz yanlarını buradan detaylı inceleyebilirsiniz).
Eğer kendi plakanızı kendiniz işletmek yerine kiraya verip aylık kira getirisinden faydalanmak isterseniz bu durumda ister tam, ister yarım, ister çeyrek yada 1/16 pay oranında hisselerle ticari taksi plakası alabilir ve kiraya verebilirsiniz.
Ticari taksi plakası nereden nasıl alınır?
Taksi plakaları eğer ilk defa alınacak ise (başka birinden devir şeklinde alınmayacak ise) Büyük Şehir Belediyeleri bünyesindeki Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne gerekli harçlar yatırılarak başvurulur.
Başvuru işlemleri için aşağıda belirtilen evraklar gerekmektedir;
1) Başvuru Formu (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınır),
2) Vekil ise, Vekâletname (…Plakalı aracı almaya ve ilgili kurumdan gerekli işlemleri yapmaya
ifadesi yazılı olmalı),
3) Motorlu araç tescil ve trafik belgesinin aslı,
4) Adli Sicil Kaydı,
5) İlgili Meslek Odası kaydı,
6) Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu beyan ettiği aynı yıla ait beyanname,
7) En az “B” Sınıfı sürücü belgesi,
8) Muhtardan ikametgâh belgesi,
9) Nüfus cüzdanı sureti,
10) İ.B.B Gelirler Müdürlüğü Tahsilât Şefliğinden geçmiş döneme ait borcu yoktur yazısı.
Özellikle İstanbul’da yaklaşık 18.000’i bulan ticari taksi plakası sayısının fazlalığından dolayı artık yeni plaka verilmemektedir. Ticari taksi plakası almak isteyen yatırımcılar ya sahibinden satılık bir plaka bulabilir yada Bağcılar’da bulunan İstoç ve Otocenter gibi araç alım satım merkezlerinde bulunan belli başlı bir kaç tane galeriden alım-satım-kiralama işlerini gerçekleştirebilirler.
Devir yolu ile taksi plakası satınalmak isteyenler ise yukarıdaki evraklara ek olarak aşağıda belirtilen evrakları da hazırlayarak TUHİM’e başvurması gerekir (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne)
1) Ticari plakanın satılması durumunda yıllık çalışma ruhsatı iptal olur. Trafik tescil’ den yeni ruhsatın
alınmasını müteakiben en fazla 30 gün içerisinde TUHİM’e başvurularak yıllık çalışma ruhsatı yenileme işlemi yapılır.
2) Ticari araç plaka devri halinde yukarıdaki maddelerde istenen evraklara ilave olarak yeni araç plaka sahibi adına düzenlenen araç ruhsatının noter tasdikli fotokopisi ibraz etmek zorundadır;
3) Taşımacının vefatı halinde varisler veraset ilamı ile 3 ay içerisinde TUHİM’e durumu yazılı olarak bildirmelidirler.
Taksi plakasını kiraya veren ile kiralayan kişilerin sorumlulukları nelerdir?
Tüm resmi evraklarda ruhsat sahibinin adı geçtiği için aslında araçla ilgili tüm masraflar yani; vergi, bakım, kasko, trafik sigortası, trafik cezaları gibi her türlü masraf mal sahibi olarak ruhsat sahibine aittir.
Ancak bu konu, kiraya veren ile kiracı arasında yapılacak sözleşme ile tarafların isteği doğrultusunda şekillenmektedir. (Sözleşmenin hukuki geçerliliğinin olması için mutlaka noter onaylı olmasına dikkat edilmelidir)
Piyasadaki yaygın uygulamaya göre ise plaka sahibi sadece alacağı kira bedeli karşılığında ödeyeceği gelir vergisinden sorumlu olup, bunun dışındaki hiç bir vergi, bakım,sigorta gibi masrafları üzerine almamakta, bu masrafları kiracıya yüklemektedir.
Yatırımcı olarak, aracı ve plakayı kendi üzerinize aldıktan sonra eğer kendiniz çalıştırmayacaksanız karşınızda iki seçenek bulunuyor;
1. Tüm bu gider kalemlerini kendi üzerinize alarak sigortalı şoför çalıştırıp günlük yada aylık para almak
Bu seçenekte şoför olarak çalıştırdığınız kişilere sigorta yaptırmalısınız. Gerçek usulde vergi beyannamesi vererek tüm gelir ve giderleri evrakları ile birlikte bir muhasebecinin yardımı ile kayıt altına alarak yıl sonunda net kazanç üzerinden vergi verirsiniz.
Bu seçenekte 2 şoför çalıştırarak İstanbul’da aylık ortalama 10.000 TL kazanılabilmektedir.
2. Hiç bir şeye karışmaz, tüm sorumluluğu kiracıya yükleyerek önceden anlaşılan net kira bedeli üzerinden kiralamak
Bu seçenekte ise plaka sahibi hiç bir şeye karışmaz. Plakasını ya galericiye, ya bir taksi durağına, yada doğrudan şahıslara kiralama yaparak tüm yükümlülükleri kiracıya paslayarak sadece net kira bedeli üzerinden bir anlaşmaya varır.
Bu seçenekte ise İstanbul şartlarında 6-7 bin TL gelir elde edilebilmektedir. Elde edilen gelir üzerinden yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi verilmelidir.
Her ne kadar birinci seçenek daha karlı gözükse de çok fazla iş yükü ve stres dolayısı ile bir çok kişi ikinci yöntemi seçmektedir.
Bu yöntemde kazanan kesim daha çok galericiler ve taksi durakları olup en çok çileyi çeken kişiler şoförlerdir ancak en az kazananlar da yine onlardır.
İstanbul’da yarım gün çalışan bir taksi şoförü günlük 150 tl plaka için, yaklaşık 50-60 TL yakıt için, 20-30 TL kendi sigortası ve durağın günlük masrafları için olmak üzere en az 250 TL civarında kazanmalıdır. Bu rakamın üzerindeki gelir ise kendisinin net kazancı olmaktadır.
Aracınızı kiraya verirken aracı hangi şartlarda teslim ettiğinizi ve hangi şartlarda teslim almak istediğinizi net bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Bu önemli bir konudur. Zira yeni bir araç veriyorsanız eğer 24 saat kullanılacağı için 2-3 yıl içinde ne durumda olacağını tahmin etmek güç değil. Kiracınız ile bu konuyu çok iyi netleştirmeniz gerekmektedir.
Taksicilik, gerek şoför olarak, gerekse mal sahibi olarak gerçekten çok zor bir iştir. Bu işi yapacak kişiler mutlaka iyi düşünmeli, iyi araştırmalı ve güvendiği kişilerle birlikte bu işe girmelidir.
[…] Ticari Taksi Yatırımı Nasıl Yapılır […]