Almanya Çalışma İzni ve Almanya Vizesi Nasıl Alınır?
İçindekiler
Almanya’ya göç etmek
Almanya’ya gitmek, Almanya’da ikamet etmek ve orada çalışmak günümüzde artık daha yasal ve daha kolaydır. Hedefleriniz doğrultusunda imkanlarınızı göz önünde bulundurarak gayet resmi yollardan bunu mümkün kılabilirsiniz. Gitmek için ihtiyacınız olan bir tek Schengen vizesi. Sadece size uygun olan göç vizesini nasıl alabilirsiniz, bu bağlamda ne yapabilirsiniz bu konuyla ilgili detaylara göz atalım.
Almanya vize başvurusu
Almanya’ya gitmek için öncelikli istenilen vizedir ve tabii ki bu vizeyi alabilmek için istenilen belgeleri eksiksiz yerine getirip konsolosluğa başvuruda bulunmalısınız. Ve bu başvurunuz Almanya’ya gitme amacınızla doğru orantılı olmalıdır. Amacınız tatil ise bunun için gerekçeler farklı ve kolaydır; şayet amacınız oraya yerleşmek ve çalışıp hayatınızın geri kalanını orada idame ettirmekse bunun için daha farklı bir yol izlemek gerekir. Oturum izninden ziyade Almanya çalışma izni de almak durumundasınız. Eğer zaten bir AB vatandaşı iseniz Almanya’da yerleşmek ve çalışmak için vize almanıza gerek yoktur.
Almanya için gereken vize koşulları
Almanya Schengen bölgesi olan 26 ülkeden biridir. Dolayısıyla bu üye ülkeler arasında sınır yoktur rahatlıkla yerleşerek iş yapılabilir. Bu ülkelerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Malta Hollanda ve diğerleri. Bu ülkelerden birinden geliyorsanız Almanya’da çalışmak, okumak, gezmek ya da yaşamak için bir vizeye ihtiyacınız yoktur. Sadece yerleştiğiniz bölgedeki oturum kayıt ofislerine gidip orada ikamet ettiğinizi 3 ay içinde belirtmeniz gereklidir. Bunun için pasaportunuz ve kira kontratınız yeterli olacaktır.
Schengen vizesi gerektiren durumlar
Avrupa vatandaşı değilseniz ve de Almanya’ya gitmek istiyorsanız; Schengen vizesi almak durumundasınız. Bu vizeyi aldıktan sonra da orada konaklama imkânınız sadece 90 gün yani 3 aya tekabül etmektedir. Bu size çalışma kolaylığı sağlamaz ve başvuru amacınıza göre sadece turist konumunda olursunuz. Almanya’da üç aydan daha fazla kalmak, orada çalışmak ve yerleşme fikriniz varsa orada bulunduğunuz 3 ay içerisinde başvuru yapıp bu şansı elde edebilirsiniz.
Almanya vize tipleri
3 ay süreli Schengen vizesi:
Almanya’da kısa dönem kalmanız gerekiyorsa en fazla 3 aya kadar kalabilirsiniz. Almanya ‘da kısa süreli bir işiniz, eğitiminizle ilgili bir durumunuz ya da turizm amaçlı seyahat etmeniz gerekiyor ise Kısa Dönem Schengen Vizesi almanız uygundur. Ülkenizdeki Almanya konsolosluğuna Schengen vizesi adı altında başvuru da bulunabilirsiniz. Schengen başvuru formunu internetten bilgisayarınıza birçok farklı dilde indirip bilgilerinizi tamamladıktan sonra bu belge ve gerekli diğer evraklarla konsolosluğa başvuru da bulunabilirsiniz. Ayrıca Schengen başvuru formunu konsolosluklardan da alabilirsiniz. Başvurudan önce planlarınızı ve orda olmanız gereken tarihi göz önünde bulundurarak başvuru tarihinizi ayarlamalısınız, zira yoğunluğa göre vizenizin çıkması 10 günü bulabiliyor.
Uzun zamanlı Almanya vizesi:
Almanya’da 3 aydan daha fazla kalmak ve orada çalışmak istiyorsanız; oturum izni ve Almanya çalışma izni içeren bir vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu gerekçeler yerine getirilmediği sürece Almanya’ya girişiniz mümkün olmayacaktır. Almanya oturum vizesi alabilmeniz şayet ki şartlarınız uygunsa birkaç ayı bulabilir, bunun için erken davranmalısınız.
Almanya çalışma izni
Almanya’da çalışmak için çalışma vizesi almak durumundasınız, ülkenizde bunu gerçekleştirebileceğiniz gibi Almanya’da bulunduğunuz süre boyunca da bu başvuruyu yapabilirsiniz. Başlangıçta bahsettiğimiz Almanya çalışma izni AB üyesi ülke vatandaşlarını kapsamamaktadır, onlar zaten bir Schengen ülkesinden geldikleri için ikametlerini gösterdikleri takdirde Almanya’da yaşama ve çalışma hakları vardır.
Son olarak Almanya’ya gitme amacınız ne olursa olsun özellikle bu gayeniz çalışmak ise uzun süreli vize almanız gerekmektedir ve bu vize başvurunuzda yer almak durumundadır.
Almanya çalışma izni ve gerekli vize koşulları ile ilgili daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere yazabilirsiniz.
Almanya ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Almanya Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır? Gereken Şartlar Nelerdir?
Almanya’da Emeklilik Sistemi. Almanya Emeklilik Şartları
Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?Kalıcı Almanya Vizesi Şartları
Almanya’da Asgari Ücret. Mesleklere Göre Ortalama Maaşlar
Almanya’da Nasıl İş Bulunur? En Hızlı İş Bulma Yöntemi
Almanya’da Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Karada Geçinilir?
Almanya’da Üniversite Okumak. Almanya Üniversite Fiyatları
İyi günler. Almanyada çalışmak orada yaşamak için uzun zamandır araştırmalar yapıyorum çünkü ben orada 1-6 arası okul okudum Türkiye ye geldikten sonra okuyamadım. Ve bu yüzden herhangi bir diploma alamadım yaptığım işlerden de sertifika alamadım okulumu bitiremediğim için. Şimdi 20 yıllık bir aradan sonra oraya tekrar yerleşmenin yollarını arıyorum çünkü istenilen meslek belgelerim yok fakat almancam var gerekirse b2 sertifikası alabilecek durumdayım eğer işime yarıyacaksa. Şimdi orada okumuş olmam 6 yıl ve almanca biliyor olmam benim için avantajmıdır? Ve ben nasıl bir yol izlemelim turist vizesi alarak gidip orada göçmenlik içinmi baş vurayım yoksa direk burdan oturum izni için mi baş vurayım? yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim. Bu arada şuan da almanyada alman vatandaşı kardeşim var evli olarak evi ve sağlam bir işi ve daha bir çok akrabam var bunların bana kefil olma durumu da işime yarayabilirmi? Ben her türlü iş bukurum yeterki çalışma iznini alim gerisi kolay ama iştedediğim gibi ne bi diploma ne mesleki sertifikam yok. Cevabınızı bekliyorum.
Almanya’da çalışmak istiyorum. Türkiye’de ayakkabı imalat ve satış üzerine çalıştım, Ayrıca garsonluk yaptım.
Biraz zor
[…] Almanyada Çalışmak İçin Tıklayınız […]