Evlilik ve Boşanma Nedeniyle Kimlik Değişimi
Evlenen veya boşanan bireylerin, medeni halini belirtmek amacıyla hayatlarında birtakım düzenlemeler yapmaları gerekir. Bunlardan bir tanesi de nüfus cüzdanlarını yenilemektedir.
Özellikle soyadını değiştiren kadınların, eşinin soyadının kimliğe eklenmesi için bu düzenlemeyi yapması zorunludur. Hem kadının, hem de erkeğin evli olan medeni halini bekar yada bekar olan medeni halini evli hale getirmesi, yasalar tarafından belirlenmiş bir zorunluluktur.
Eşler evlendikten veya boşandıktan hemen sonra bu değişikliği yapmak zorunda değildir. Bu süreç bir süreliğine ertelenebilir. Fakat hem kadının, hem de erkeğin değiştirmemek için geçerli gerçek bir sebebi yoksa, bu değişiklik için verilmiş olan sürenin 1 ay olduğu bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Değişiklik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
- Öncelikle kimlik değiştirme işleminin evlendikten veya boşandıktan sonraki bir hafta içerisinde olamayacağının belirtilmesi gerekir. Çünkü nikah kıyıldıktan sonraki bir hafta içerisinde, nüfus memuru belgeleri ancak ilçe müdürlüğüne verecek ve akabinde nüfus müdürlüğü bilgileri ancak sisteme girecektir. Yani değişiklik için gerekli ilk belge, nüfus müdürlüğü tarafından evliliğin sisteme işlendiğine dair alınmış belgedir.
- Kimlik değiştirmek isteyen kişinin iki adet biyometrik fotoğrafı gereklidir.
- Evlilik cüzdanı ile beraber, eski kimliklerin de nüfus müdürlüğüne götürülmesi şarttır.
Değişiklik İçin Ödenmesi Gereken Tutar
Evlenme veya boşanma durumu gerçekleştikten sonra, medeni halin belirtildiği yeni kimliğin çıkarılması, kimlik yenileme ücreti ile aynıdır. Yani medeni hali değişmiş olan kimseler, yeni kimlik çıkarmak zorundadır ve bu işlem için 2019 yılı için belirlenmiş fiyata göre 22.50 TL ödemesi gerekir.
Değişiklik İçin Nereye Başvurulması Gerekir
Medeni halin değişikliğini kimliğe yansıtmak için, elbetteki bir nüfus müdürlüğüne gidilmelidir. Nüfus müdürlüğünün bu konuyla ilgilenen kısmından randevu alınarak işlemler hızlandırılabilir. Randevu almak için iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi “https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr” sitesinden yapılan online randevudur. Boş randevuları daha geniş görmek isteyenler için daha avantajlıdır. Diğer bir seçenek de, “ALO 199” aranarak alınan randevudur.
Sorularınız için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;