Cezayir’de Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Asıl adı Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Cezayir, Türklerin ağırlıklı olarak ziyaret ettiği ülkelerden bir tanesidir. Adını ülkesinden alan önemli bir bölgedir.
Cezayir, aslında Beyaz Şehir olarak da bilinmektedir. Bu şehre, beyaz şehir denmesinin en temel sebebi, şehirdeki pek çok binanın beyaz renge boyanmasından kaynaklanmaktadır. Görünüm bakımından turistleri kendine hayran bırakan Cezayir’de pek çok Türk bulunmaktadır.
Cezayir’de yaşam konusunda sıkıntı yaşamamak için tek yapılması gereken ülke koşullarına ayak uydurmaktır. Bölgenin resmi dili Arapça’dır. Ancak sömürge döneminde saldırıya uğrayan Cezayir’de, az bir kesim de Fransızca konuşmaktadır. Buraya giden Türklerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri dil ve iletişim gibi görülmektedir.
Cezayir’de Yeme İçme Kültürü
Cezayir’de yaşam şartları arasında Türklerin en çok zorlandığı alan yemek kültürüdür. Cezayir mutfağıdır. Akdeniz bölgesinde yakın olduğu için, Akdeniz mutfağının ağırlığını sizler de hissedebilirsiniz. Genel olarak yemekleri deniz ürünlerinden oluşur. Balık çeşitlerini çok fazla görebilirsiniz. Balık sevmeyenler için alternatif olarak sebze ve et yemekleri de bulunmaktadır.
Cezayir’in mutfağı çoğu kişinin sevebileceği bir mutfaktır. Menüleri ve tatları çok zengindir. Sokaklarında pek çok restoran bulabilirsiniz. Hatta Türklerin işlettiği pek çok kebapçı görmeniz de mümkündür.
Cezayir’de Yaşam, Sosyal Hayat
Cezayir’in sosyal hayatını ağırlıklı olarak festivaller oluşturmaktadır. Özellikle festival zamanlarında Cezayir büyük ilgi görmektedir. Festivallere sadece yerel halk değil, aynı zamanda yurt dışından da ziyaretçiler gelmektedir. Bölgenin en önemli etkinliği ise ilki 2007 yılında yapılan Festival du Rai’dir. Bu festival 2007 yılından itibaren her yıl yapılmaktadır. (Ağustos ayı içerisinde)
Bunun dışında Cezayir’de her yılın Ekim ayı içerisinde Çizgi Roman Festivali düzenlenmektedir. Orijinal adı: Festival International Bande Dessinnee d’Algee’dir). Festivallere en çok çevre ülkelerden turistler ilgi göstermektedir.
Çizgi Roman Festivali dışındaki festivallerden bazıları şunlardır:
- Nisan Ayı Festival: Dima Jazz Festivali
- Mayıs Ayı Festival: Avrupa Kültür Festivali
- Temmuz Ayı Festival: Afrika Kültür Festivali Cezayir
Bölgeye gidip festivallerde eğlenmek isteyen misafirler daha önceden belirlenen festival tarihlerine göre planlama yapabilirler.
Cezayir’de Genel Kültür
Cezayir’de yaşam dışarıdan bakıldığında karmaşık gibi gözükebilir. Beyaz Şehir olarak da adlandırılan Cezayir, ilk olarak 1581 yılında Osmanlının hakimiyeti altına girmiştir. Bu dönemde bölgede pek çok camii inşa edilmiştir. Ülke bu süre içerisinde çeşitli değişimlere şahit olmuştur. Ancak Osmanlının hakimiyeti 1830 yılına kadar sürebilmiştir. Bu tarihten sonra Cezayir’in yönetimi Fransızlara geçmiştir. Şehir ancak 1962 yılında kendi özgürlüğünü elde edebilmiştir. Bu sebeple Cezayir sokaklarını gezdiğinizde katedraller görebilirsiniz. Bu şehir kültürü içerisinde hem Osmanlı hem de Fransız mimari eserleri bulunmaktadır.
Resmi dilin Arapça olduğundan bahsetmiştik. Ancak gazeteler ve dergiler Fransızca olarak basılmaktadır. Yemeklerde ve evlerde de ağırlıklı olarak Fransız eserini görebiliriz. Aynı şekilde Türk isimleri ve Türk yemekleri de bölgede görülmektedir. Ancak Türkçe konuşan kişilerin yok denecek kadar az olduğunu da mutlaka eklememiz gerekiyor.
Çeşitli ülkelerin yönetiminde olan Cezayir, bünyesinde pek çok kültürü harmanlamış durumdadır. Bölgeyi ziyaret edecek olan kişilerin, her kültüre ait izler görebileceğini söyleyebiliriz.
Cezayir’de Eğlence Hayatı
Cezayir’de yaşam, eğlence hayatı açısından oldukça hareketlidir. Gece hayatını sevenler için sabahlara kadar açık olan barlar ve kulüpler mevcuttur. Ancak şehir, gece olunca oldukça sessiz ve sakindir. Cezayir özellikle festival ve konser bakımından çok zengin bir ülkedir. Ülke ağırlıklı olarak bu tür eğlencelere önem verdiği için gece hayatı sadece kulüp ve barlar bakımından zengindir.
Ülke içerisinde her yıl çeşitli konserler, tiyatrolar ve festivaller düzenlenmektedir. Gece hayatından hoşlananlar, bölgenin en hareketli kulübü olan Pasha Club’u tercih etmektedir. Kulüpler genel olarak bölgeye eğlenmek amacıyla gelen turistler tarafından tercih edilmektedir.
Eğlence hayatı dediğimizde bu sadece gece hayatı olarak algılanmamalıdır. Gece hayatını sevmeyenler için alternatif olarak nargile kafeleri, büyük parklar ve plajlar bulunmaktadır. Bu plajların en ünlüleri Zeralda ve Sidi Ferrus’tur. Oldukça temiz ve güzel plajlarından faydalanmak isteyenler tatil için de tercih edebilirler.
Cezayir’de yaşam koşulları ve sosyal hayat hakkında daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Cezayir ile ilgili diğer konular için aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz;
Cezayir’de Yaşam Masrafları – Ortalama Aylık Giderler
Cezayir’de Nasıl İş Bulunur? Cezayir’de İş Bulmanın Yolları
Cezayir’de İş İmkanları Nelerdir? Cezayir İş İlanları
Cezayir’de İş Kurmak. Cezayir’de Ne İş Yapabilir?
Cezayir’de Maaşlar. Asgari Ücret
Cezayir Vizesi, Cezayir Çalışma izni ve Oturma İzni
Cezayir’de Üniversite Okumak. Cezayir Üniversite Ücretleri