Gürcistan’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Her ülkede olduğu gibi Gürcistan’da da değişken yaklaşımlara sahip insanlar mevcuttur. Gürcistan’da yaşam genel olarak Türklerin gözünden daha kolay olsa da bazı kesim veya bazı kişiler tarafından hayat zorlaştırılmaktadır. Bu ufak problemler sayılmazsa Türkler için Gürcistan’da yaşam oldukça ılımlı ve kolaydır.
İçindekiler
Gürcü Mutfağı
Avrupa ve Ortadoğu mutfağından esinlenmişlerdir. Yıllarca sömürge ülke olarak yaşamalarına rağmen kendilerine has lezzetleriyle dikkat çekmişlerdir. Tarihsel geçmişlerinin de etkisiyle Anadolu ve Kafkas esintileri de görmek mümkündür. Bu açıdan bakıldığında Türk mutfağından çok da uzak olmamasına rağmen farklılıkları da mevcuttur.
Gürcü mutfağında ceviz ve mısır ile sıklıkla karşılaşmak mümkündür. Türk mutfağından farklı olarak sebze ağırlıklı menülere sahip olan Gürcü mutfağında patlıcan, lahana, pırasa ve pancar çok sık yer alır. Et tüketiminde ise genellikle beyaz eti tercih ederlerken tavuk yemeklerinin içerisinde ceviz ve cevizli sosları kullanmayı tercih ediyorlar.
Yemeklerine örnek vermek gerekir ise en ünlüleri Hinkal, Haçapuri’dir. Hinkal adlı yemek Türk mutfağındaki mantının daha büyük yapılmış halidir. Haçapuri ise Türk mutfağındaki pide ile çok benzemektedir.
Karadeniz’e kıyısı olmasına rağmen çay yerine kahve kültürünü benimsemişlerdir. Buna rağmen kahvaltılarda çaydan uzak duramamaktadırlar.
Genel olarak Gürcü mutfağı incelendiğinde Türk mutfağı ile de büyük benzerliklere sahiptir. Bu yüzden yemek kültürü açısından yabancılık çekmek mümkün değildir.
Gürcistan henüz fast food egemenliğinin altına girmemiş bir ülkedir. Bu yüzdendir ki yemek kültürü Gürcistan’da büyük bir öneme sahiptir.
Gürcistan’da Yaşam
- Denizin keyfini çıkarın. Gürcistan’ın sahili boyunca denize girilemeyen hiçbir kesimi bulunmamaktadır. Karadeniz’in hırçın dalgaları Gürcistan’da çok daha sakin bir havaya bürünmüş ve denizin keyfini çıkarmak insanlara kalmıştır.
- Sputnik tepesine çıkın. Bir şehri izlemenin en güzel yolu şehre yukarıdan bakmaktır. Tepede yer alan restoranlarda gün batımı izlenirken akşam yemeği yenebilir ve Gürcü şaraplarının tadına bakılabilir.
- Ferris Wheel ile şehre yukarıdan bakın. Sadece 1.15 Dolar (3 GEL) ödeyerek 55 metre yüksekliğe sahip dönme dolabın en yukarısından şehre göz atmalısınız.
- Işık ve su dansı gösterilerinin tadını çıkarın. Gürcistan’ın Batum kentinde binalar, parklar ve havuzlar harika ışıklandırmalara sahiptir. Batum’da bazı yerlerde akşam saatlerinde müzik eşliğinde su ve ışık gösterileri izlemek mümkündür. Gece sularında ise Adalet Sarayı yakınlarındaki gölet üzerinde daha görkemli sunumları izlemek mümkündür.
Gürcistan’ın gece hayatı nasıldır?
Özellikle Gürcistan’ın Batum kentinde gündüzün aksine geceleri sokaklar bambaşka kimliklere bürünmektedir. Batum’da kumar sektörü yasaldır. Yasal olarak işletildiği için ise kumarhaneler 24 saat boyunca açık olmaktadır. Türkiye ile kıyaslandığında gece hayatının ucuzluğu ve kumar severlerin göz bebeği olan Batum geceleri hınca hınç bir kalabalığa ev sahipliği yapmaktadır.
Batum geceleri, gece yarısından sonra başlamaktadır. Mekanlardaki alkolün, sigaranın ucuz olması sadece gece hayatı için giden yüzlerce turiste sebebiyet vermektedir. Alkol fiyatlarına örnek verilecek olursa biraları (2-3 GEL), tekila shotları (5-6 GEL), kokteylleri (10 GEL) gibi uygun fiyatlara bulmak mümkündür.
Türkiye’den giden insanların en çok sevindiği noktalardan bir ise birçok gece kulübünün Türklerin işlettiğini görmektir.
Gürcistan’da gezilmesi gereken yerler nerelerdir?
- Batum bulvarı. Dağ ve deniz arasına kurulu olan Batum’u yaşamanın en iyi yollarından biri dünyanın en uzun bulvarlarından biri olan Batum bulvarında uzun yürüyüşler yapmaktır.
- Alfabe Kulesi. Gürcüce 2000 yılı aşkın yaşayan en eski dillerden biridir. Bunca yıla rağmen dünyada hala kullanılan alfabelerden biri olan Gürcü alfabesine ithafen yapılmış olan Alfabe Kulesi 130 metre yüksekliğe sahiptir. Alfabe Kulesinin üzerinde ise Gürcü alfabesinin 33 harfi yer almaktadır.
- Eski Postane Binası. Batum’un iki merkez caddesinin kesiştiği noktada yer alan bu Eski Postane Binası en gösterişli ve en dikkate değer binalarından biridir.
- Batum Piazza Meydanı. Sık sık konser ve konferanslara ev sahipliği yapan bu meydan, mimari özellikleri açısından tipik bir İtalyan meydanını anımsatmaktadır. Şehrin merkezi sayılabilecek olan bu meydanın orta kısmındaki alanda yere döşenmiş mozaikler ile dikkat çekmektedir.
- Medea Heykeli. Batum’a her gidenin mutlaka uğradığı meydanın ortasından yükselen ve elinde altın post olan Medea Heykeli’ni görmemek mümkün değildir. Altın Post, Yunan mitolojisinde ihtişamı, zenginliği ve iktidarı sembolize eder.
- Ali ve Nino Heykeli. Aşk heykeli olarak da anılan bu heykel müzik eşliğinde dönerek pozisyon değiştiren kadın ve erkekten oluşmaktadır. Yedi metre yüksekliğindeki metal heykeller birbirlerine doğru hareket ederek on dakika da birleşmektedir.
- Tiyatro Meydanı. Tiyatro Meydanında yer alan denizler tanrısı Poseidon Heykeli şehrin en görkemli heykellerinden birisidir. Ayrıca Tiyatro Meydanında bulunan 625 sandalye ve 125 yıllık geçmişe sahip olan opera binasını görmeden geçmek mümkün değildir.
- Botanik Bahçesi. Dünyanın en büyük 2. Botanik Bahçesi olan Batum Botanik Garden, Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde bulunmaktadır. 100 yıldan daha fazla geçmişe sahip olan bu bahçe 5000’den fazla bitki türünü içerisinde barındırmaktadır.
- Kutsal Yerler. Geniş kültürel etkilere ev sahipliği yapan Gürcistan’da Batum (Orta) Camii, Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş olan 3 kubbeli Virgin Mary Kilisesi ve St Nickolas Church görülmeden geçilmemelidir.
Gürcistan’da yaşam, eğlence, yeme-içme, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Gürcistan ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Gürcistan’da Üniversite Okumak
Gürcistan Çalışma İzni ve Oturma İzni. Gürcistan Vizesi
Gürcistan’da Yaşam Giderleri
Gürcistan’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Gürcistan’da İş İmkanları
Gürcistan’da İş Kurmak. Şirket Açmak