Kuveyt’te İş Kurmak. Kuveyt’te Şirket Açmak
Kuveyt’in en büyük iş sahası petrol ve petrol ürünlerinin üretildiği ağır sanayidir. Ancak Kuveyt petrolünü tamamen devlet çıkarıp işliyor ve satıyor. Bunu yaparken hiçbir aracı firma kullanmıyor. Kuveyt’in Avrupa’dan Vietnam’a kadar olan coğrafyada fazlaca rafinerisi bulunuyor. Bu rafinerilerde tamamen milli bir çalışma icra ediyorlar. Bu nedenle Dünya petrol piyasasının %10’una sahip ülkede enerji sektöründe herhangi bir yatırım yapmak olanaksız gibi görünüyor.
İçindekiler
Kuveyt’te İş Kurmak – Yatırım Yapmak
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Kuveyt, enerji sektörü hariç bütün sektörlerde dışa bağımlı bir ülkedir.
Enerji sektörü dışında hemen hemen tüm sektörlerde yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırmaktadır.
Kuveyt’te Gıda Sektörü
Kuveytlilerin dışarıda yemek yeme alışkanlıkları düşünüldüğünde restoran ve lokanta işletmek bu ülkede her daim iş yapmak demektir. En lüks restoranlardan sıradan lokantaya kadar olan geniş yelpazede yemek üzerine Kuveyt’te iş kurmak güzel getiri sağlayacaktır. Nitekim Kuveyt’te Türklerin işlettiği birçok lokanta ve kafe bulunmaktadır. Bu restoran, lokanta ve kafeler gerek kurumsal firmaların bayilikleri gerekse bireysel işletme olarak karşımıza çıkar. Özellikle Türkiye’den bu ülkeye ihraç edilen dondurma ve türevleri çok rağbet görmektedir. Bu sıcak ülkede dondurma temelli bir kafe açmak da mantıklı olacaktır.
Kuveyt’te Turizm Sektörü
Kuveyt halihazırda turizm sektöründe ihtiyaçları tam anlamıyla karşılayamamaktadır. Kuveytlilerin %85’i yıl içerisinde en az 3500 Dolar harcayarak bir yurt dışı tatili yapmaktadır. Bunun en büyük nedeni ülkedeki turizm işletmelerinin yetersizliğidir. Basra Körfezinde oldukça güzel koylara sahip olan Kuveyt’te yapılacak her türlü turizm yatırımı karşılıksız kalmayacaktır.
Kuveyt’te Hizmet Sektörü
Kuveyt’te iş kurmak isteyenlerin yönelebileceği bir diğer sektör de hizmet sektörüdür. İstisnasız her Kuveytlinin evinde en az bir, bazen iki veya üç adet hizmetli bulunmaktadır. Bu hizmetlilerin birçoğu uzun süreli çalışamamakta ve profesyonel bir hizmet sunmamaktadır. Bu açığı kapatacak bir aracı kurum niteliğinde oluşturacağınız işletmeniz ile Kuveyt’te iyi ücretler kazanabilirsiniz. Örneğin bir hizmetçi veya temizlikçi firması kurarak bünyenize katacağınız çalışanlarınız ile kurumsallaşma yolunda rahatça ilerleyebilirsiniz.
Kuveyt’te İnşaat Sektörü
Kuveyt’te yakın – orta gelecekte inşaat sektöründe büyümenin devam edeceği öngörülmektedir. Kuveyt hükumeti tarafından açıklanan Vizyon 2035 projesi ile Kuveyt bölgenin lojistik merkezi olmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda fazla sayıda konut, işyeri ve kamu binası ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Ayrıca havaalanı, otoyol ve hastane projeleri de inşaat firmaları için iştah artırıcı bir etken. Bu nedenle diğer iş kollarına kıyasla daha fazla sermayesi olanlar inşaat sektörüne yönelebilir.
Kuveyt’te Lojistik Sektörü
Diğer tüm iş kollarının yanında Kuveyt’te gıda sektörü ile birlikte her daim istihdam alanı bulunan lojistik sektöründe de iş kurma olanağı bulunuyor. Kuveyt çıkardığı ve işlettiği petrolün bir kısmını Türkiye, Irak, Suriye ve çevre ülkelere tankerler vasıtasıyla ihraç eder. Bu konuda halihazırda Türkiye’de bulunan bazı lojistik firmaları Kuveyt – Türkiye hattında tanker işletmeciliği yapmaktadır. Ancak Kuveyt’te kurulacak bir lojistik firması ile sadece Türkiye’ye değil çevre tüm ülkelere taşımacılık yapılabilir. Üstelik bu iş kolunda Kuveyt’te diğer ülkelere göre çok daha fazla ücret kazanmak olasıdır.
Kuveyt’te Vergiler ve Çeşitli Hükümler
Kuveyt’te özellikle bir Kuveytli, Suudi Arabistanlı, BAE’li, Ummanlı, Katarlı, Ürdünlü ve Faslı hiçbir şekilde gelir vergisi ödemez. Bir yabancı ise bu ülke vatandaşlarından herhangi biriyle bir iş ortağı bulunması durumunda sadece kendi hissesi üzerinden vergi verir.
Kuveyt’te bir yabancının vergisi net karının %15’idir. Ancak Türkiye ile Kuveyt arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmaya göre Türkiye’deki bir işletmenizin Kuveyt’te bürosunu açtığınız durumda Kuveyt’te vergi ödemez, Türkiye’de vergi ödersiniz.
Ekonomiye petrol haricinde ciddi bir katkı sunan alanı bulunmayan Kuveyt’in sürekli gelişmesi ve büyümesi için minimum sermaye politikası uygulanmaktadır. Faaliyet niteliğine göre de değişebilen minimum sermaye miktarları aşağıda olduğu gibidir. Ancak örneğin bankacılık gibi bir faaliyet alanında yatırım yapılacaksa bu miktarlardan çok daha fazla bir minimum sermaye talep edilir.
- Limited Şirket 1000 Kuveyt Dinarı (yaklaşık 3300 Dolar)
- Anonim Şirket 10000 Kuveyt Dinarı (yaklaşık 33000 Dolar)
- Halka Açık Anonim Şirket 25000 Kuveyt Dinarı (yaklaşık 82500 Dolar)
Bir diğer şart olarak hissesinin tamamını elinde tutacak şekilde yatırım yapacak olan yabancıların Kuveyt Doğrudan Yatırım Ofisinden lisans alması gerekir. Bu lisansı almak genellikle 30 günü bulur.
İş kurma mevzuatı ile ilgili ayrıntılı bilgilere Kuwait Foreign Investment Bureau (Kuveyt Yabancı Yatırım Ofisi)’nin www.kfib.com.kw sitesinden ulaşabilirsiniz.
Kuveyt’te iş kurmak, şirket açmak yada ticaret yapmak isteyenler daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirler.
Kuveyt ile ilgili diğer konularda bilgi almak için aşağıdaki başlıkları da incelemenizi öneririz.
Kuveyt’te Üniversite Okumak
Kuveyt’te Yaşam Giderleri
Kuveyt’te Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Kuveyt Çalışma İzni ve Oturma İzni
Kuveyt’te Nasıl İş Bulunur?
Kuveyt’te İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler
Kuveyt’te Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
KUVEYTTE kira fiyatları ne kadar?
Yasin bey ben kuveytte yeni bir şirket kurdum içecek Toptancılığı yapıyorum ve gerçekten çok pahalı bir şehir finansınız varsa ortaklık düşünebiliriz +905453471995